Connect with us

Sport

Kétezren evezték át a Balatont

Megosztás

Több mint kétezren evezték át a Balatont szombaton a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) Balaton-átevezés elnevezésű rendezvényén.

Az MKKSZ beszámolója szerint a Fonyódról indult, mintegy kilenc kilométeres távot surfkajakkal, kenuval, SUP-pal és sárkányhajóval is megtették a vállalkozó kedvűek.

A tömegsportrendezvényen bárki elindulhatott,

és együtt evezhetett több olimpiai és világbajnokkal, köztük Szabó Gabriellával, Dombi Rudolffal, Hegedüs Róberttel és Boros Gergellyel.

Volt azonban olyan háromszoros olimpiai bajnok kajakos, aki így is izgult a rajt előtt.

„Tavaly a versenyek miatt nem indultam itt el, ráadásul eddig egyszer eveztem surfkajakban, szóval azért izgulok egy kicsit”

– mondta Szabó Gabriella, aki a többszörös világbajnok Hegedüs Róberttel párosban vágott neki a távnak. Hegedüs viszont rendkívül tapasztaltnak számít, hiszen egyrészt sokat evez surfkajakban (a nemrég megrendezett Harbour Summit versenyt is megnyerte mindkét távon), másrészt tavaly kétszer is átevezte a Balatont.

„Az idén is ezt tervezem, délután a feleségemmel is átmegyek Badacsonyba és vissza”

– mondta Hegedüs Róbert.

Szabó Gabriella és Hegedüs Róbert. Fotó: MKKSZ / Balogh László

Szabó Gabriella 40 perc körüli idővel szerette volna teljesíteni a távot, ezt a 42 perces eredménnyel sikerült is, amellyel megnyerték a vegyespárosok versenyét a surfkajakosok között.

„Fantasztikusan éreztem magam, ha tehetem, biztos, hogy jövök jövőre is. Sokkal jobban tetszett a surfkajak is így, hogy nem egyesben, hanem párosban mentünk. Hiába, csak jobban megy az egyesnél a páros kajak”

– utalta nevetve arra, hogy csapathajóban szerezte mind a három olimpiai bajnoki címét.

Bár indulni 13 óráig lehetett, a nagy hőséget elkerülendő nagyon sokan választották a reggel kilenc órai rajtot.

Fotó: MTI/Varga György

Szimbolikus volt a Schmidt Gábor, Csampa Zsolt páros indulása:

a Magyar Kajak-Kenu Szövetség és a Magyar Vívó Szövetség is világbajnokságot rendez az idén idehaza, a két szervezőbizottság szorosan együttműködik.

„Óriási élmény volt nekem is, mint ahogy annak a több mint kétezer embernek is, aki teljesítette a távot – kezdte a célbaérés után Schmidt Gábor. – Nagy öröm számomra látni, hogy özönlenek át az emberek Badacsonyba kajakokkal, kenukkal, sok evezős és SUP-os is volt. Egy nagy ünnep ez a nap nekünk. Csampa Zsolttal nagyon jó volt együtt evezni, remekül adta az ütemet, a vízen is ugyanolyan szinkronban voltunk, mint amilyen szinkronban van a két világbajnokság szervező bizottsága. Innen is biztatok mindenkit, hogy látogasson ki az idén a vívó- és a kajak-kenu vébére is!”

Berényi Péter, az esemény főszervezője kiemelte, hogy a második Balaton-átevezésen közel 900 hajóval résztvevő kétezer ember indulása csaknem 30 százalékos növekedést jelent a tavalyihoz képest.

(MTI)

Szerző

Click to comment

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük