Connect with us

Budapesti hétköznapok

A Gellért hotel nagyasszonyának szelleme látogatott el az egykori kávézóba – Az illat a nagy illúzió!

A Gellért hotel nagyasszonyának szelleme lengte be az egykori kávézót - Az illat a nagy illúzió!
Megosztás

A Gellért Hotel átalakítása miatt lekerült a kávézó faláról egykori törzsvendége, Judith Müller világhírű magyar-izraeli parfüm-királynő emléktáblája. Ebből az alkalomból egy kis szellemidézésre hívta a Judith Müller barátikör tagjait Ferenczi Andrea elnök.

A szépség bűvkörében

A debreceni cívis-zsidó Müller család 1945 után hagyta el az országot és telepedett le Izraelben. Judithot már egészen kicsiny kora óta valami különös vonzalom fűzte mindenhez, ami szép és ami az embereket még szebbé, illatosabbá teheti. Ezekután nem csoda, hogy Izraelben kitanulta a kozmetikus szakmát, majd katonaideje letöltése után elindult Párizsba, a városba, ami meghatározta egész további életét.

A Gellért hotel nagyasszonyának szelleme lengte be az egykori kávézót - Az illat a nagy illúzió!

fotó: TOR

 

Jean Cocteau és köre

A divat fővárosában a gyönyörű és nagyon kommunikatív lány villámgyorsan tanárai és Párizs művészvilágának is a kedvence lett. Otthonosan érezte magát többek között  Cocteau és művész barátai körében is. Végül ez lett az ő egyetem, itt szívta magába mindazt a tudást, amit később átszűrve önmagán létrehozta az egyetlen és utánozhatatlan Judithot.

Az illat a nagy illúzió

A párizsi évek után, ahol a vége felé már fontos filmek és sztárok, például Brigitte Bardot  sminkmestere  is lett, családjával közösen létrehozta Haifán a csodálatos parfűgyárát és szépségszalonját, amivel ettől kezdve győzelmi menetben vették be, és ez nem túlzás, a világot. A cégről mondta egyszer:

Jó csapat voltunk: A férjem, aki egyben az izraeli magyar színház alapítója is volt, végezte a reklámot, marketinget és a gyár, valamint az én  menedzselésemet. Anyám zseniális gazdasági érzékkel vezette a  cég „mindennapjait”, az édesapám pedig, mint egy igazi Krúdy-féle gavallér, különböző hölgyeket ajándékozott meg a butéliákkal, majd begyűjtötte a dicséreteket. Igen, így működtünk mi.

Úgy nézett ki, nem tudnak hibázni: Judith megalkotta a világ első nemzeti parfümjét amelyet Dávid király és Betseba bibliai szerelme ihletett és egy ősi időkből származó üveg palack modernizált változatában hódított.

A csodás szakmai életutat azonban szinte egyszerre több családi tragédia, majd az ezeket követő rossz döntések félbetörték, de Judithot ezeken a nehéz évtizedeken is átsegítette töretlen optimizmusa, akaratereje és erős jelleme.

Megint Debrecen

Judith egész életében kettős identitásúnak vallotta magát és ez mivel elfogadta, nem okozott neki gondot. Egyszerre volt magyar és izraeli. Élete utolsó évtizedeit megosztotta  a két ország között, így jöhetett létre a magyar nemzeti parfümnek szánt „Hungarian Rapsodia No5.”.

A parfüm kifejezetten a magyar virágokra épült az orgona, gyöngyvirág, rózsa, egy kis jázmin, ámbra és mirha keverékével, melyet természetesen a paprika fűszerez meg. Élete vége felé választott hazája Izrael megtisztelte azzal, hogy ő alkothatta meg a „Jeruzsálem 300” csak számozott példányban létező különleges parfümöt a város fennállásának évfordulójára. A parfümök koronázatlan királynője, amikor Magyaroroszágon tartózkodott többnyire a Gellért Hotelben lakott, de ha véletlenül mégsem, azért a kávézó mindig is a „fogadószobája” volt. Ezért is emlékeztek itt rá a barátai.

Apropó Gellért

A ház belülről most üres, csak néhol látni egy-egy ottfelejtett bútort, valamilyen eszközt, ami a „daliás időket” idézi. Az embert, ha ezek között a falak között sétál, megérinti valami csipke-szerű ódon hangulat, különösen, ha tudja, hogy ez volt Európa legelső főváros közepén működő gyógyszállója és a folyosókon Judithtal együtt alighanem nagyon sok régi szellem bolyong, rettegve a pillanattól, amikor az építők végkép „kibelezik” az épületet.

Legyünk optimisták, megszépülve tér vissza a régi nagyság és a falon újra ott díszeleg az emléktábal, addig is szép álmokat Judith.

(Főkép: Ferenczi István)

Ezeket olvasta már?

Szerző