Kerítésen innen

A magyar légierő ismét megmutatja magát a Duna felett

magyar légierő

A magyar légierő az idei augusztus 20-ai ünnepen is megmutatja magát a Duna felett – mondta a Magyar Honvédség parancsnoka hétfőn, a magyar légierő napján Budapesten tartott sajtótájékoztatón.

Augusztus 15-e, Nagyboldogasszony ünnepe egyben a repülők napja, azaz a magyar légierő napja is

A fegyvernemi nap eredete oda vezethető vissza, amikor a 20. századi katonai repülősök is Szűz Máriát választották oltalmazójukként.Ruszin-Szendi Romulusz a Miniszterelnökség erkélyén személyesen is megtekintette az ünnepi parádéra gyakorlatozó pilótákat, s azt hangsúlyozta: fontos a gyakorlás, hogy méltóképpen ünnepelhessük a magyar államalapítást.

Elmondta: augusztus 20. a Magyar Honvédség számára kiemelt ünnep, különösen a tiszti állomány számára, hiszen régi hagyomány, hogy a katonák ilyenkor teszik le tiszti esküjüket.

A tisztavatás utáni légiparádéra is annak jegyében készülnek, hogy méltóképpen ünnepelhessék a magyar államalapítást – emelte ki az altábornagy.

A parancsnok az MTI-nek elmondta: a légiparádén a Magyar Honvédség valamennyi géptípusa részt vesz: a Duna budapesti szakasza felett megjelennek a Gripen vadászgépek, a kiképzőgépek, a szállítógépek, továbbá a Mi-24-es, Mi-17-es, valamint a H145M típusú helikopterek is.

Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár azt mondta: az idei ünnepre is látványos bemutatóval készülnek. A Magyar Honvédség légiereje mellett civil gépek is részt vesznek a parádén.

Kitért arra is, hogy hétfőn is ülésezett az ünnep biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs. Valamennyi résztvevő arról számolt be, hogy az előkészületek rendben haladnak, semmi akadálya nincs a programok megtartásának – mondta az államtitkár.

Az államalapítás ünnepéhez idén is négynapos programsorozat kapcsolódik

A látogatókat augusztus 18. és 21. között mintegy 20 helyszínen több száz programelemmel várják. 

Idén is megtartják a hagyományos állami rendezvényeket: a tisztavatást, a légiparádét, a zászlófelvonást és a Szent Korona-látogatást. Nem maradnak el az egyházi események sem, az ünnepi szentmise és a Szent Jobb-körmenet. 

Ezek mellett sok egyéb kikapcsolódási és szórakozási lehetőséget, igazi fesztiválhangulatot ígérnek a szervezők. Augusztus 20-án este a tűzijátékon uszályokról és pontonokról mintegy 40 ezer pirotechnikai eszközt lőnek majd fel 4,3 kilométer hosszan a Margit híd és a Petőfi híd között.

A részletes programkínálat és egyéb információ a folyamatosan frissülő www.szentistvannap.hu weboldalon található.

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

Az államalapítás és Szent István király emlékére augusztus 20. a hivatalos állami ünnep.

Friss híreink

About Author

Szólj hozzá!