Connect with us

Kerítésen innen

A nehezített körülmények ellenére is már közel 13 ezren jelentkeztek a külképviseleteken szavazásra

kérdés
Megosztás

Két héttel a határidő lejárta előtt már 12 150-en jelezték, hogy az Európai Parlament (EP) magyar tagjainak választásán a 147 külképviselet valamelyikén akarnak voksolni.

Még két hétig jelentkezhet

Az EP-választáson azok a magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok, akik a voksolás napján, június 9-én nem tartózkodnak Magyarországon, az ország 147 külképviseletén – nagykövetségén és konzulátusán – szavazhatnak. Ehhez május 31-én 16 óráig kell kérniük a külképviseleti névjegyzékbe vételüket. A kérelem benyújtható személyesen, kézbesítési meghatalmazott útján vagy elektronikus azonosítást követően elektronikusan a www.valasztas.hu vagy és a www.magyarorszag.hu honlapon.

Helyszín a külképviseletek

A külföldön szavazó, magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok kizárólag Magyarország külképviseletein szavazhatnak, levélben nem.
A külképviseleteken a magyarországi szavazás napján, helyi idő szerint reggel 6 és este 7 óra között lehet voksolni, kivéve az amerikai kontinens külképviseleteit, mert ott – az időeltolódás miatt – június 8-án, szombaton lesz a szavazás.

Néhány fő helyszín

A Nemzeti Választási Iroda internetes tájékoztató oldala péntek reggeli adatai szerint eddig több mint 12 ezren jelezték, hogy a külképviseletek valamelyikén kívánnak voksolni az EP-választáson. A legtöbben, több mint 1200-an a londonit jelölték meg, de sokan, közel 850-en szavaznának Hágában, majdnem 800-an Brüsszelben, mintegy 550-en Münchenben és Bernben. Közel 470-en szerepelnek a névjegyzékben Stuttgartban és 450-en Berlinben. Bécsben közel 380-an szavaznának.
A 2014-es EP-választáson 98 külképviseleten lehetett szavazni, 2019-ben pedig már 134-en. 2019-ben két héttel a voksolás előtt 10 357-en voltak a külképviseleti névjegyzékben, a szavazás napjára ez a szám 20 291-re nőtt.

Ezeket olvasta már?

külképviselet

Szerző