Akiknek a csirkefarhát is luxus – Morzsaparti Debrecenben

„Egy társadalom emberiességnek legfőbb mércéje az, hogy hogyan bánik a szegénnyel, az időssel, a beteggel, a gyöngével” (XVI. Benedek pápa).

Az ENSZ Közgyűlése 1992-ben a szegénység elleni küzdelem világnapjává nyilvánította október 17-ét

Majdnem száz éve már, hogy József Attila azt írta: Aki szegény, az a legszegényebb, s talán nem is gondolta akkor, hogy tömör megfogalmazása milyen időtálló és valószínűleg örök érvényű lesz. A szegénység a 21. század elején is óriási problémát jelent. Sajnos hazánk sem kivétel. Persze az senkit sem vigasztal, hogy a szegénység világjelenség.

Az Egy Morzsányi Szeretet Egyesület ételosztással egybekötött debreceni Morzsapartija éppen a világnapra esett. Élet közelből, ismét megtapasztalhattuk, a szegények világnapja nem ünnep, hanem egy lehetőség arra, mind több embertársunk döbbenjen rá arra, hogy miközben dúskál a földi javakban, magyar emberek milliói tengődnek, a lét, nemlét határán.

A kormány szólamaitól egyetlen éhező sem lakik jól

Ma hazánk, a stadionok országa lett, miközben 54 ezer forintért kuliznak a közmunkások, a Népkonyhák előtt pedig sorjáznak a sorok az ingyen ételért. Gyermekek százezrei éheznek, fekszenek le úgy, hogy nem laktak jól.

A szegénység volt jelen Debrecenben is, mint az eddigi Morzsapartijainkon mindig

Az eső lába végig a levegőben lógott, a hőmérséklet 8 fok volt, ennek ellenére, már a kezdés előtt másfél órával elkezdtek gyülekezni a Petőfi téren az ételre várók. Folyamatosan jöttek, többségében kisnyugdíjasok, és gyermekes családok. A városban nagyon sok nyugdíjas él nehéz körülmények között, ellátásuk messze van a 100 ezer forinttól is. Igazságtalannak tartják, ami most van, nem értik, miért nem lehet emelni a minimálnyugdíjat, illetve ezzel összhangban miért nem rendezi a kormány a kisnyugdíjasok helyzetét.

„Nem ezt ígérték 2010-ben'”

-mondta egy 70 év körüli hölgy.

„Még őrzöm a garancialevelet, amit bedobtak a postaládába, azt hittem nem csak ígérgetni tudnak”

-tette hozzá. Majd szomorúan, könnyes szemmel -sokak fej bólogatása közepette- elmondta, a kis pénze még a rezsit is alig futja, örül, hogy kenyeret, tejet tud venni, és alkalmanként 4-5 szelet párizsit.

Valamikor még meg tudta vásárolni a csirkefarhátat, ma már ez is luxus a számára. Húst az ingyenes ételosztásokon szokott enni. Többen, egymás szavába vágva mondták, tudják, hogy van vírus, de ők az éhezéstől sokkal jobban félnek, hisz’ azt naponta megtapasztalják.

A Morzsapartira -hála a jólelkű adományozóknak- változatos étlappal készültünk

Rizses húst főzött a Morzsaparti csapata, gulyáslevest hoztak Dóráék, többféle levest kaptunk a Souperior Levesezőtől. A Diti Pékség ismét kitett magáért, rengeteg süteményt, kenyeret kaptunk tőlük, Katika pedig finom süteményt sütött. Misinek köszönjük a tartós élelmiszert.

Ferike, az egyesület örökbefogadott gyermeke, a héten volt hat éves

Ezért egy kis meglepetést készítettünk a számára. A térre születésnapi hangulatot varázsoltunk, volt torta, lufi, díszítés, és persze ajándék az ünnepeltnek. Ferike nagyon meghatódott mikor kiderült a csalafintaság. Az örömtől nem tudta sírjon, vagy nevessen. Kis arcán először a könnyek folytak, de utána már önfeledten örült, nézegette az ajándékot, majszolta a tortát, a marcipán figurákat. Ferike boldogságát látva a mi szívünk is megtelt melegséggel. Ugyanakkor szomorúak voltunk, mert fájdalmas arra gondolni, mi lesz Ferikével, lesz-e ereje kitörni abból, amibe született. Vajon rendjén való-e az, hogy sok magyar gyermek sorsa, már akkor eldől, amikor megszületett? Egy okos, értelmes kisgyermeket miért bünteti csak azért a társadalom, mert szegény családba hozta a gólya?

A múlt hónaphoz hasonlóan két számítógépet sorsoltunk ki,

a szüleikkel érkező, iskolás gyermekek között. A két felső tagozatos fiú boldogan vette át a gépet, a monitort, és a további felszerelést. Látszott, alig várják, hogy otthon a gép elé üljenek.

Szeretnénk megköszönni Titanillának, az ajándékot, a gyönyörűséges tortát, a több mint 200 kókusz golyót amiket Ferike születésnapjára készített.

A Ferike számlájára befolyt összegből a kisfiú személyre szóló ajándékokat kapott, és a szüleinek tisztító-, és mosószereket vettünk. Szívből köszönjük az adományokat.

Hálásak vagyunk Katikának és Gábornak a számítógépért.

Az egyesület készül a karácsonyra is

Elkezdtük gyűjteni, hogy a vendégeinknek hány és milyen korú gyermeke van. Szeretnénk őket a szeretet ünnepén egy koruknak megfelelő ajándékkal meglepni. Sok hölgy iratkozott fel, a karácsonyi ünnepi fodrászatra. Köszönjük Editnek, hogy tíz frizura készítését már vállalta. További fodrászatok is jelentkeztek, velük a következő napokban egyeztetünk. Örömünkre megkaptuk az első női Titokdobozt, bízunk abban, még sok fogja követni.

Természetesen mindhárom kezdeményezést tovább folytatjuk. Szeretnénk, ha mind több felnőttnek, gyermeknek lenne emlékezetes az idei karácsonya.

A nap végére becslésünk szerint legalább 150 vendégünk volt,

többen vittek ételt az otthon maradt családtagjaiknak is. Volt nem egy olyan nyugdíjas, aki az unokájának vitte az ebédet, mivel szülei külföldön vannak. A legvégén még repetát is adtunk, így vendégeinknek hétvégén lesz mit enniük, nem lesz üres az asztaluk.

A debreceni Morzsaparti csapat legközelebb november 21.-én hívja meg vendégségbe a cívis városban élő nehéz sorsú embereket. Kérünk, minden jóérzésű honfitársunkat támogassa, segítse munkánkat.

 

Kéréseink:

  • Várjuk debreceni pékségek, élelmiszerüzletek, húsboltok, éttermek jelentkezését az együttműködés érdekében,;
  • Várjuk a következő partira a felajánlásokat, ételt, süteményt, tartós élelmiszert korlátlan mennyiségben;
  • Önkéntes segítőket is jó szívvel fogadunk, akik úgy érzik, tenni akarnak valamit a szegényekért;
  • Számítógépeket, laptopokat örömmel várunk, a legtöbb szegény családban az online oktatás elemi feltételei is hiányoznak;
  • Pénzbeli adományokra is számítunk. Az egyesület számlaszáma:

Egy Morzsányi Szeretet Egyesület; Erste Bank; Számlaszám: 11600006–00000000—93568971

Email-címünk: : morzsapartydebrecen@gmail.com.

Sajnos bárki kerülhet olyan élethelyzetbe, hogy segítő kézre, egy jó szóra, emberi hangra lenne szüksége

Úgy hisszük, hogy a szeretet, a segíts felebarátodon örök emberi értéke -egyben az emberség fokmérője- napjainkban különösen fontos. Tiszteljük Ferenc pápát, az ő gondolatai nagyon fontosak a számunkra:

„A jogtalanság a szegénység perverz gyökere. A szegények kiáltása minden nappal erősödik, mégis minden nappal kevésbé hallatszik.”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük