Az oroszok csapást mértek egy ukrán vasútállomásra, sok halott van

Az orosz hadsereg csapást mért a kelet-ukrajnai Dnyipropetrovszk megyében lévő csaplinei vasútállomásra, az eddigi információk szerint 15-en meghaltak, és mintegy ötvenen megsebesültek.

Közölte videokapcsolaton keresztül Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerda este az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) ülésén

“A mentők dolgoznak, de sajnos, a halottak száma növekedhet. Így élünk minden nap. Oroszország így készült az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésére” –

– idézte Zelenszkijt az Ukrajinszka Pravda hírportál.

Kirilo Timosenko, az ukrán elnöki iroda helyettes vezetője a Telegram üzenetküldő csatornán azt írta, hogy a megyében a szinelnikovei járást érő orosz rakétatámadásban életét vesztette egy 11 éves fiú. 

Dnyiporpetrovszk megyei kormányzó korábban a Telegram üzenetküldő alkalmazáson már beszámolt arról, hogy az orosz erők szerdára virradó éjjel is a régió több térségét lőtték: a megyeszékhely, Dnyipro környékét H-22-es rakétákkal, Nyikopol és Krivij Rih térségét pedig Grad ás Uragan típusú sorozatvetőkkel. Az Ukrán Fegyveres Erők vezérkara szerint Ukrajna területén folytatódnak a légi és rakétacsapások katonai és polgári célpontokra. A mai nap folyamán gyakorlatilag az egész ország területén – kivéve az Oroszország által 2014-ben önkényesen elcsatolt Krím félszigetet – voltak légiriadók – emlékeztetett az Ukrajinszka Pravda.

Csapline

Orosz rakétacsapás érte a nyugat-ukrajnai Hmelnickij megyét 

Az orosz erők rakétacsapást mértek szerdán kora este a nyugat-ukrajnai Hmelnickij megyére – közölte Szerhij Hamalij, a régió kormányzója.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál beszámolója szerint az előzetes információk alapján Fehéroroszországból indították a támadást az oroszok.

, az ukrán katonai hírszerzés vezetője egy szerdai tévéműsorban azt mondta, hogy Oroszország erőforrásainak kimerülése miatt jelentősen lelassította előrenyomulásának ütemét Ukrajnában. Hozzátette, hogy az orosz katonák erkölcsi és pszichológiai fáradtság jeleit mutatják. Szerinte a haditechnikájuk megsemmisítése a Krím félszigeten elgondolkodtatta az oroszokat.

“Kezdik felismerni, hogy seregük nem olyan erős, és a légvédelmi rendszerük nem képes megvédeni a megszállt területet”

– fejtette ki.

Budanov arra a kérdésre, hogy kijelenthető-e: eljött az általa korábban jósolt háborús fordulópont, azt válaszolta: “van még egy kis idő augusztus végéig”. 

Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter ugyancsak a szerdai tévéműsorban azt hangoztatta, hogy Ukrajna megnyeri a háborút, az Oroszországi Föderáció pedig “belátható időn belül” széthullik. A tárcavezető felidézte azt is, hogy amikor Ukrajna 1991-ben elnyerte függetlenségét, úgy tűnt számára, hogy az állam fejlesztésére és valóságos függetlenségének bizonyítására van szükség, de szomszédaival baráti kapcsolatokat kell fenntartania.

“Meg voltam győződve arról, hogy barátok leszünk a szomszédainkkal, és eszembe nem jutott volna, hogy a legközelebbi szomszéd a leggőgösebben és legalattomosabban fog viselkedni egyszer”

– mondta Reznyikov az Oroszország által Ukrajna ellen indított háborúra utalva.

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

(MTI)

Friss híreink

Kínyó Norbert

hegesztő

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.