Sport

Birkózó-vb: Lévai Zoltán döntős, Losonczi Dávid bronzmeccses Belgrádban

Lévai Zoltán

Lévai Zoltán ötödik mérkőzését is megnyerve bejutott a kötöttfogásúak 77 kilogrammos kategóriájának döntőjébe, Losonczi Dávid ugyanakkor veszített elődöntőjében, így vasárnap a bronzérmért léphet szőnyegre a belgrádi birkózó-világbajnokságon a 87 kilogrammos súlycsoportban.

A tavaly szívizomgyulladás miatt hosszú hónapokig betegeskedő Lévai Zoltán a 2017-es vb-győztes Nemes Viktorral találkozott

A zentai birkózó hazai nézők biztatásától hajtva erősen kezdett, keményen állt a lábán és meggyőzőbben birkózott riválisánál, így másfél perc után Lévait küldték le a bírók (0-1). A vajdasági klasszis azonban parterhelyzetből már nem volt olyan magabiztos, sőt, a BHSE Európa-bajnoki ezüstérmese ki tudott bújni a fogásából, visszatámadott és mögé került (2-1), így pedig nem minimális hátrányból, hanem előnyből állhatott fel a szőnyegről.

A szünetig nem változott az állás, a második szakasz első percének végén viszont eggyel nőtt Lévai előnye Nemes intése után, s ugyan a parterhelyzetből nem született újabb pont, a 3-1-es vezetés Lévai Zoltánnak kedvezett, aki az utolsó másfél percben magabiztosan őrizte meg előnyét az erejével elkészülő riválisával szemben.

“Nem az volt a taktika, hogy én megyek le először, meg akartam hajtani az elejét, de aztán alkalmazkodtam a helyzethez, jött a B-terv. Szerencsére jól jöttem ki a szituációból, a második menetben pedig már éreztem, hogy elfáradt” 

– – nyilatkozta az MTI-nek Lévai Zoltán az elődöntőt követően, hozzátéve, hogy az öt mérkőzés sokat kivett belőle, de a vasárnapi döntőre készen fog állni.

A fináléban a tokiói olimpiai döntőben Lőrincz Tamással szemben alulmaradt kirgiz Akzsol Mahmudov lesz a riválisa.

Lévai Zoltán
Fotó: MBSZ/UWW

Rögtön a 77 kilós elődöntők után a felnőtt világversenyen újonc Losonczi Dávidot szólították szőnyegre a címvédő, ötkarikás harmadik Zurabi Datunashvili ellen.

Az ESMTK 22 éves tehetsége délelőtt ellenállhatatlanul birkózott, három meccséből kettőt technikai tussal nyert, s nagyon elszántan kezdte esti összecsapást is. Az első másfél percben egyértelműen irányított, óriási erővel küzdött, így georgiai származású ellenfelét intették meg (1-0), a lenti helyzetből viszont az addig nagyon dinamikus Losonczi nem tudott akciót csinálni, ennek ellenére a szünetre így is előnnyel mehetett.

A másodikban a fiatal magyar kötöttfogású mindent megtett, hogy elkerülje a visszaintést, ám erőfeszítéseit nem koronázta siker (1-1), a stabilan birkózó Datunashvili pedig parterhelyzetből szépen összefogta és hosszas előkészítés után bebillentette (1-3). Losonczi vitatta az akciót, a videózás viszont egyértelműen bizonyította, hogy elfordult kilencven fokkal, a rossz challenge pedig újabb pontot ért riválisának (1-4), ami később döntőnek bizonyult. 

Losonczi Dávid
Fotó: MBSZ/UWW

A folytatásban a magyar kötöttfogású ugyanis egy szép levitellel két pontot faragott hátrányán, de az utolsó percben hiába küzdött, Datunashvili minden támadását visszaverte.

“Nagyon sajnálom, mert világbajnoki címért jöttem Belgrádba. Mindenesetre, ha holnap úgy birkózom mint ma, akkor meglesz a bronzérem” 

– – összegzett Losonczi Dávid, aki a vigaszág egyik győztesével csap majd össze a helyosztón.

A nap harmadik magyarja, az idei Európa-bajnok Fritsch Róbert (72 kg) vasárnap a vigaszágon folytathatja szereplését, miután délelőtti legyőzője, a szerbiai Ali Arsalan – tusgyőzelemmel – bejutott a 72 kilogrammosok fináléjába.

Vasárnap Torba Erik (63 kg), Váncza István (67 kg), Lévai Tamás (82 kg) és Szőke Alex (97 kg) kezdi meg szereplését a vb-n.

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

(MTI)

VK – SPORT

About Author