Bomló szarvasmarhafej egy vasadi udvaron

Illegális élelmiszer-előállítón ütöttek rajta a rendőrséggel együttműködve a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei: a Pest megyei helyszínen bejelentés nélkül számos állatfajt tartottak, az állategészségügyi és a járványvédelmi követelményeket nem teljesítve.

A novemberben tartott akcióban a szakemberek súlyosan jogsértő, állategészségügyi, járványügyi és higiéniai szempontból is kifogásolt körülményekkel szembesültek a Pest megyei helyszínen

A bejelentés nélkül, szabálytalanul tartott haszonállatokról többek között sem az előírt dokumentáció, sem az állategészségügyi információk nem álltak rendelkezésre, a sertések és juhok jelöletlenek voltak. 

Az udvaron bomló szarvasmarhafej, míg a trágyában az állati eredetű maradványok közt belek is voltak.

Az ismeretlen állategészségügyi státusz önmagában súlyos járványügyi és élelmiszer-biztonsági kockázatot jelent, azonban az ellenőrzés során kiderült, hogy az ingatlanon illegálisan több egyéb tevékenységet is végeztek. 

A vágás, bérvágás, húsfeldolgozás, húskészítmény-előállítás, füstölés és bérfüstölés is “döbbenetes” higiéniai körülmények között zajlott

Az élelmiszer-előállító a teljes tevékenységét szabálytalanul végezte, mivel a tevékenységéhez szükséges hatósági engedéllyel, regisztrációval nem rendelkezett. Az előírtak közül semmilyen dokumentációt nem vezetett, így az élelmiszer-biztonság egyik alapkövetelménye, a nyomonkövethetőség nem teljesült.

Az ellenőrök az udvaron kopasztó gépet, üstöt, húshorgos állványt, valamint téglaépítésű füstölőt is találtak. Az ingatlan más részein többek között rozsdás, szennyezett kolbásztöltő gép és nagyméretű húsdaráló volt. A füstölőben az ellenőrzés során épp kolbász készült – sorolták.

Az élelmiszer-előállításra szolgáló épületrész maga is szennyezett, rendezetlen volt

Az ingatlanon még olyan alapvető higiéniai feltétel, mint a higiénikus kézmosási lehetőség sem volt megfelelően biztosított. 

A Nébih a súlyos és többszörös állategészségügyi és élelmiszerlánc-biztonsági jogsértések miatt az ellenőrzés során haladéktalanul forgalmi korlátozást rendelet el az állatállomány valamennyi egyedére. 

A helyszínen fellelt jogsértő élelmiszertételeket azonnali hatállyal a forgalomból kivonta, forgalomba hozatalukat, felhasználásukat megtiltotta, valamint hatósági zár alá vette.

A Nébih az érintettel szemben hatósági eljárást indított. Az eljárás, valamint a bírság megállapítása folyamatban van.

Név/vállalkozás címe: Rácz György / 2211 Vasad hrsz. 0178/18.

A jogsértés időpontjában bejegyzett vezető tisztségviselők neve: Rácz György  

Termék: jelöleltlen, nem nyomonkövethető, tiltott módon előállított élelmiszer; szarvasmarha-, juh-, sertés-, baromfiállomány

Termék pontos azonosítására alkalmas adatok: 2211 Vasad hrsz. 0178/18 alatti ingatlanon  fellelt  13 tétel:  [nyers sertés szalonna; bontott, fagyasztott kacsa; fagyasztott marhahús; fagyasztott lóhús; marhacsont; fagyasztott birkahús; ló szalámi; sertés szalámi; sertés kolbász; füstölt sertés szalonna; sertés zsír; pucolt egész kakas (összesen: 487,7 kg)] 

Forrás: Nébih

Becsukott a NEBIH egy vágóhidat – kosz és mocsok mindenhol

Pin It on Pinterest