Szanyi Tibor: szeptember 11-i egybeesések – “A kádári vívmányok közül mára sok minden megsérült”

Szó sincsen számmisztikáról, de a történelem, ha eléggé hosszú, márpedig az emberiségé az, produkál érdekes egybeeséseket, amik ha kicsit odafigyelünk olyakor fura üzeneteket is hordozhatnak-írta portálunkra küldött szokásos heti publicisztikája elejére Szanyi Tibor.

Tovább

Szanyi Tibor: Orbán vs. Kádár

A Városi Kurírban Vásárhelyi Mária az emberi elme eltévelyedésének nevezi a Kádár-rendszert, összehasonlításképpen pedig komplett elmebajnak napjaink Orbán-rendszerét. Fura érzés lehet ilyen hetykén osztogatni a minősítéseket, mintha a neoliberális kapitalizmus az emberi gondolkodásnak valamiféle kiválósága lenne. Rossz hírem van: egyik sem gondolati teljesítmény, hanem az érdekek tengerén való hajózás.

Tovább

Az idővonal szent őrzői -1985 sokunk számára életkortól függetlenül sorsfordító esztendő

1985 sokunk számára életkortól függetlenül sorsfordító esztendő. Mi azon az őszön kezdtük a gimnáziumot, Moszkvában március 11-én választották a Szovjet Kommunista Párt főtitkárává Mihail Gorbacsovot. Budapesten március végén a Magyar Szocialist Munkáspárt (MSZMP) megtartotta XIII. kongresszusát, gyakorlatilag minden ezredik párttagot képviselt egy küldött. Szám szerint 935-en gyűltek össze az új Budapest Kongresszusi Központban.

Tovább

Észnél kellett lenni: a pisztolyos KB-tag olyan ortodox volt, hogy majd eltört — Lapzsemle

Heti lapzsemle. Szenzációs részletek a magyar rendszerváltás történetéről, Németh Miklós miniszterelnöktől… Arra számítottam, hogy bombaként robban, de úgy látom, nagy

Tovább