Connect with us

Blogbazár

Havas Henrik: Kádár apánk az országot eladósítva próbálta etetni népét – Na, de mibe bukik bele Orbán?

propagandakormány,
Megosztás

Az ATV műsorvezetőnője megkérdezett egy általam ismeretlen politológust, hogy ha nem lett volna a kegyelmi ügy, hol lenne Magyar Péter.-Sehol-hangzott el a válasz- kezdi legutóbbi bejegyzését Havas Henrik.

Egyetértek, de azért…..

Mégis figyelemre méltó, hogy ez a fickó felbukkant, és felborította a politikai rendet. A két szekta tanácstalan, és retteg. A Fidesz eddig roppant sikeres kommunikációja csődöt mondott. Fogalmam sincs, hogy Gyurcsányék mennyire maradtak egyben, de a főnök is, meg a felesége is hisztizik. Néhányan, köztük Róna Péter, Bod Péter Ákos meg még akik értenek hozzá, egyetértenek Magyar Péterrel abban, hogy Magyarország a technikai csőd állapotában van.

Én ezt már 1988-ban megéltem

A Népfront tanácstermében tartott sajtótájékoztatót Fordulat és reform című dolgozatáról a Pénzügykutató Rt. Természetesen ott volt Lengyel László, Csillag István, meglepő módon még Matolcsy György is, és akkor ötvenvalahány újságíró előtt kimondták, hogy a szocializmusnak nevezett modernizációs kísérlet csődöt mondott, vége, nincs tovább.
A fiatalabb generációk talán nem tudják, de a Kádárról elnevezett rendszer lényege az volt, hogy Magyarország legyen a szocialista tábor legvidámabb barakkja, az életszínvonal nem romolhat, hetven dollárral a zsebében a magyar polgár utazhat Nyugatra, morogni is lehet, persze csak módjával. A látszólagos jólét alapja az volt, hogy beléptünk a Világbankba meg a Nemzetközi Valutaalapba, és Kádár apánk az országot eladósítva próbálta etetni népét.

Na és most mi van? Csőd

Óriási államháztartási hiány, hatalmas, kötelező kamattörlesztés. Két Marshall-segélynyi pénz ment el az elmúlt években, gyakorlatilag pocsékba, a termelékenység semmit nem javult. Orbán, meg hű fegyvertársa, a Parragh nevű idióta még mindig munkaalapú társadalmat épít, miközben a világ a tudásra és az információra építi a jövőt.
Annak idején volt alkalmam beszélgetni Antall Józseffel. Ő röviddel a rendszerváltás után minden bajunk okaként azt jelölte meg, hogy nincsenek tulajdonosaink. Ahogy ő fogalmazott, a hozzáértő, kreatív zsidó gyárosokat vagy megölték, vagy Nyugatra kényszerítették. Azt a néhány nagybirtokos arisztokratát pedig, akik korszerű agrártechnológiát próbáltak meghonosítani, a kommunisták üldözték el.
-Bezzeg a csehek -mondta a miniszterelnök sóhajtva-, azoknak megmaradtak a tulajdonosaik!
Antall után jött Orbán Viktor. Na, csinált is egy új tulajdonosi réteget. Szégyellem leírni a jachtoló Mészáros Lőrincet, a jacht tulajdonosát, Szíjj Lászlót, a feltaláló Rogán Antalt, na és persze a családi pereputtyot, a pelenkában utazó Ráhelt, a pálinkát töltögető Tiborcz Pistát. Orbántól kaptunk egy új nemzeti középosztályt.

Na és most? Az van, amit Magyar Péter mondott: csőd!

Annak idején Lengyelék úgy fogalmaztak, hogy a szocializmus, mint modernizációs kísérlet csődöt mondott.- fordul rá mondandója célegyenesére Havas Henrik:

Na, de mibe bukik bele Orbán? Legfeljebb azzal kísérletezett, hogy tudunk-e úgy pénzt kapni az Európai Uniótól, hogy minden marad a régiben, Polt Péter a főügyész, Kövér László a házmester, Matolcsy az észlény a gyerekek seggén a piros pöttyökkel. Értem én, hogy szarul állunk pénzügyileg, de Orbánéknak még az EU-s pénzek is gondot okoznak. Amikor megjött a pénz, fel is emelték a pedagógusok bérét, csakhogy közben nyomorszinten élnek az egyetemi oktatók.
Majdnem elfelejtettem, hogy 2030-ra Orbánék megígérték, hogy utolérjük Ausztriát. Én már annak örülnék, ha Romániát meg Szlovákiát beérnénk, mert ami most van, az nem más, mint: csőd

-fejezi be bejegyzését Havas Henrik.

Ezeket olvasta már?

havas henrik

Szerző