A rádiós pályatársa, Fodor János a Facebook-oldalán közölte tragikus hangvételű posztjában a szomorú hírt. A posztban található linken hallható az utolsó interjú Ráduly Margittal, amiből sok minden kiderül.

“Kicsike és törékeny

Rekedtes, jellegzetesen mély hangja itt belül, bennem rezonál. Amikor írom a sorokat, még él. Haldoklik. Halad a halál békés állapota felé. Hosszú Út. Ez is. Most – tudom – alszik.

Mire befejezem a sorokat, az álma tán oly mély lesz, hogy már nincs szüksége levegőre.
A honi, áporodott, büdös, aljasságokkal átitatott levegő után persze akkor sem kapkodott, amikor még hitt abban, hogy talán. Meg abban is, hogy talán túléli, hogy talán meggyógyul. De fogy a levegő. Az övé is. Értem én. Racsi, azaz Ráduly Margit mindjárt meghal. 2019. 10.12. 11. óra 11. perc.

Margit meghalt. Elfogyott. A levegője is. 2019.10.13.

Az interjú, amit vele készítettem, 2018.10.18.-án készült. Hallgassátok meg. Hozzátok szólt.

A Bézs koronáját ma Ráduly Margit viseli

Egyetlen dal helyett lesz négy vagy öt, de a mese ugyanazon a hangon szól majd. Igen, az agyonbagózott, a rekedtes, a mély, a jellegzetes hangon. Margitén.
Elhatározott szándékom szerint – miszerint ismerjék meg jobban a Rádió Bézs munkatársait (!) – kérdezek vagy hallgatok megint.

Szó lesz díványról, veszteségekről, szerelmekről, ráncokról, anyáról és szabadságról. Mert az a legfontosabb tán, persze ha van mit enni, ha van hol lakni. Vagy akkor is, ha nincs.
Nem esik szó a kedvenc teraszáról, se a barátairól. Nem beszélünk betegségekről és politikáról is csak csínján, bár a hallgató tudja, hogy kérdezettnek és kérdezőnek is markáns véleménye van a máról. Is.

A mese ezúttal is az üveghegyen túl kezdődik,

amikor még a munkakönyvekben leginkább egy bejegyzés volt található. Persze nem a Margitéban. Szóval, történt egy s más ebben az eddig is hosszú életében, ami remélhetően még sokáig tart. Nem mondom hát, hogy itt a vége, fuss el véle!

Racs, azaz Ráduly, “a Margit”, reményeim szerint még sokáig mesél és nem csak az unokáinak.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét