Connect with us

Etető

Ha karácsony, akkor tojáslikőr

tojáslikőr
Megosztás

Jó, jó lehet, hogy kicsit megkéstünk a recepttel, de becsületünkre legyen mondva, hogy ez a klasszikus tojáslikőr, jól jöhet a két ünnep közötti vendégváráson, szilveszterkot, sőt kár a szürke hétköznapokba is vihet 2025-ben némi színt.

Történelmi utazás a tojáslikőr körül

A tojáslikőr gyökerei a középkori Angliáig vezethetők vissza, ahol az italt „posset” néven ismerték. Forró tej és ale koktél volt, fűszerekkel, például fahéjjal és szerecsendióval ízesítve. A posset-et gyakran használták köszöntőitalként a jó egészség és jólét érdekében.
Ahogy a tojáslikőr tovább fejlődött, elkezdett olyan szeszes italokat tartalmazni, mint a rum és a bourbon. Ezek a kiegészítések nemcsak fokozták az ízt, hanem tartósítószerként is szolgáltak a receptben használt nyers tojás és tej romlandósága miatt.
Az amerikai forradalom idején a tojáslikőr a szolidaritás és a hazafiság szimbólumává vált. George Washington ismert volt az ital iránti különleges szeretetéről, és az ünnepi szezonban felszolgálta vendégeinek. Az általa használt recept rumot, sherryt és pálinkát tartalmazott.

<<< Olvassa cikkeinket a Facebookon és a Google hírei között is! >>>

Egy egyszerű recept

Hozzávalók
2.5 dl habtejszín
2 dl tej
1 db vanília (rúd)
3 db tojássárgája
18 dkg porcukor
1.5 dl tiszta szesz (90-96%-os)
Elkészítés
A tejszínt és a tejet összeöntjük, a vanília rudat felhasítva beletesszük és felforraljuk, majd a tűzről levéve 8 dkg cukrot elkeverünk benne és hagyjuk kihűlni.
A tojássárgákat 10 dkg porcukorral legalább 10-15 percig keverjük gépi habverővel, arra ügyeljünk, hogy a tojások nagyon frissek legyenek.
A kihűlt tejszín-tej keverékből a vaníliát kivesszük és leszűrjük és kézi habverő segítségével a tojásmasszához keverjük, majd hozzáadjuk az alkoholt, amit szintén elkeverünk benne.
Szélesebb szájú üvegbe töltjük és jól lezárjuk –Nosalty.hu

Egészségükre és boldog ünnepeket!

tojáslikőr

Szerző