Sorting by

×

Háborús napló 27. – Az oroszok megerőszakolják, majd megölik az ukrán nőket, állítja a miniszterelnökhelyettes

A háború maga is irracionális helyzet, de még ezen belül is léteznek már-már tragikomikus dolgok, ilyen az, hogy Olekszij Szuhacsov, az  ukrán Állami Nyomozó Iroda (DBR) vezetője Denisz Smihalhoz  Ukrajna miniszterelnökéhez  intézett üzenetében havi 30 000 hrivnya pénzjutalmat követel a maga és beosztottjai számára, írja a pravda.com.ua.

Tömeget oszlattak az oroszok

Hétfő: 14-50  Az orosz erők által megszállt dél-ukrajnai Herszonban erővel zavarták szét a helyiek Ukrajna-barát tüntetését, a jelentések szerint többen megsérültek, számuk egyelőre nem ismert. A Moszt helyi hírportál szemtanúkra hivatkozva arról számolt be, hogy a több száz tüntető ellen tömegoszlató gránátokat vetettek be az orosz csapatok. Az Ukrajinszka Pravda saját forrásokra hivatkozva azt írta, hogy tüzet is nyitottak a demonstrálókra, a Moszt szerint a levegőbe lőttek. Herszonban a város elfoglalása óta szinte mindennap tüntetnek a helyiek az orosz megszállás ellen.
A nyugat-ukrajnai Rivne megyében két rakétacsapást mértek hétfőn egy katonai lőtérre. Áldozatokról egyelőre nincs információ.
A dél-ukrajnai Odesszában hajókról nyitottak az orosz haditengerészet alakulatai tüzet a városra. A városi katonai adminisztráció vezetője a Telegram üzenetküldő portálon közölte, hogy több lakóházban károk keletkeztek, de áldozatok nincsenek.

Folytatódtak a béketárgyalások

Hétfő: 13-10  Folytatódtak az ukrán és az orosz küldöttségek közötti béketárgyalások – közölte David Arahamija, az ukrán elnök mögötti Nép Szolgája párt frakcióvezetője, a kijevi delegáció tagja.

Arahamija elmondta, hogy a hivatalos küldöttségek hétfőn délig másfél órán át tárgyaltak egymással, a nap további részében pedig munkacsoportokban folytatják az egyeztetéseket. A megbeszélések állásáról a politikus semmilyen részletet nem hozott nyilvánosságra. Az Ukrajinszka Pravda hírportál hozzáfűzte, hogy az utóbbi időben a küldöttségek szakértői csoportok szintjén minden nap tartanak megbeszéléseket.

Ukrajna vigyázz átverés

Hétfő: 10-10 Az Ukrajna Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) Dezinformáció Elleni Központja internetes csalások új fajtájára figyelmeztet. Az ukrán állampolgárok arról kapnak újabban értesítést, hogy jelentős pénzösszeg érkezett számlájukra.háború

Az sms szövege a következő:

„VAM NARAHOVANO GROSHOVA DOPOMOGA PB 24 6500. ZARAHUVATU…”. AZ ÜZENET VÉGÉN TALÁLHATÓ EGY LINK, MELYRE HA RÁKATTINTUNK, NAGY AZ ESÉLYE ANNAK, HOGY FELTÖRIK A TELEFONUNKAT.

Amennyiben valaki igényelte a 6500 hrivnyás támogatást, mely a háborús övezet lakosainak jár, annak meglétéről a Gyija alkalmazásban jön majd értesítés, figyelmeztetik az ukránokat.

Holland bíróság Ukrajna mellett

Hétfő: 08-40 Egy hollandiai bíróság a hétvégén úgy döntött, hogy szabadon enged két, előzetes letartóztatásban lévő ukrán állampolgárt, hogy visszatérhessenek hazájukba harcolni – írta a Dutchnews hírportál. Az Északnyugat-Ukrajnából származó két fiatal férfi hat hónapja van előzetes letartóztatásban, a hatóságok embercsempészettel gyanúsítják őket. Tavaly szeptemberben tartóztatták le őket, amikor egy vízijárművel albán állampolgárok egy csoportját próbálták Nagy-Britanniába juttatni.

A KÉT GYANÚSÍTOTTAT A BÍRÓSÁG ÜGYVÉDJÜK KÉRÉSÉRE ENGEDTE SZABADON. A TESTÜLET ÚGY INDOKOLTA A DÖNTÉST, HOGY “A RENDKÍVÜLI KÖRÜLMÉNYEK AZ ELŐZETES LETARTÓZTATÁS FELOLDÁSÁT INDOKOLJÁK, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL ARRA, HOGY AZ UKRÁN KORMÁNY ELŐZŐLEG MINDEN FÉRFIT A HAZA MEGVÉDÉSÉRE SZÓLÍTOTT FEL.” A BÍRÓSÁG HOZZÁTETTE, HOGY A KÉT GYANÚSÍTOTT RAGASZKODIK AHHOZ, HOGY ELEGET TEGYEN A FELSZÓLÍTÁSNAK, TOVÁBBÁ ELENGEDÉSÜKBEN AZ A TÉNYEZŐ IS SZEREPET JÁTSZOTT, HOGY A KÉT FÉRFINAK MOST CSALÁDJA MELLETT A HELYE.

A hírportál azt írja, hogy a gyanúsítottaknak jelentkezniük kell a holland hatóságoknál, ha erre utasítást kapnak, és abba is bele kell egyezniük, hogy az esetleg ellenük elindítandó per tárgyalásának lefolytatása után leülik az esetleges büntetést.

A bíróság szóvivője arra a kérdésre, hogy a törvényszéknek milyen biztosítéka van arra, hogy a férfiak az esetleges büntetést le fogják tölteni, azt válaszolta, hogy

“azonnal letartóztatják őket, ha megpróbálnak újra Hollandia területére lépni”.

Hollandiában az embercsempészetért akár 18 év szabadságvesztés is kiszabható.

Zelenszkij: A háborút csak tárgyalásokkal lehet befejezni

Hétfő: 07-33Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap a CNN amerikai hírtelevíziónak adott interjújában ismételten kifejezte készségét a közvetlen egyeztetésekre Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Jeruzsálem megfelelő helyszín lehetne egy orosz-ukrán csúcstalálkozóhoz, tekintettel arra, hogy Naftali Bennett izraeli miniszterelnök számos erőfeszítést tett a két ország közötti közvetítésben – közölte vasárnap esti videóüzenetében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

“KÉSZEN ÁLLOK A TÁRGYALÁSOKRA. MÁR AZ UTÓBBI KÉT ÉVBEN IS KÉSZEN ÁLLTAM ÉS ÚGY GONDOLOM, HOGY TÁRGYALÁSOK NÉLKÜL NEM VETHETÜNK VÉGET A HÁBORÚNAK”

– jelentette ki Zelenszkij.

“ÚGY VÉLEM CSAK MI KETTEN, ÉN ÉS PUTYIN ÉRHETÜNK EL MEGÁLLAPODÁST” – MONDTA AZ UKRÁN ELNÖK, AKI MINDEMELLETT RENDKÍVÜL FONTOSNAK NEVEZTE A TÁRGYALÓDELEGÁCIÓK EDDIGI EGYEZTETÉSEIT. A KONFLIKTUSBAN KÖZVETÍTŐI SZEREPET JÁTSZÓ TÖRÖKORSZÁG VASÁRNAP ELŐRELÉPÉSEKRŐL SZÁMOLT BE AZ OROSZ-UKRÁN BÉKETÁRGYALÁSOK KAPCSÁN.

“Amennyiben csak egy százaléknyi esély is van arra, hogy véget vessünk a háborúnak, meg kell ragadnunk azt”

– emelte ki Zelenszkij. Mint mondta, a párbeszéd az egyetlen kiút a konfliktusból, és csak az vezethet el biztonsági garanciákhoz Ukrajna számára.

UGYANAKKOR HATÁROZOTTAN ELUTASÍTOTT BIZONYOS ENGEDMÉNYEKET, ÍGY A TÖBBI KÖZÖTT A KELET-UKRAJNAI DONYECKI ÉS LUHANSZKI SZEPARATISTA RÉGIÓK FÜGGETLENSÉGÉNEK ELISMERÉSÉT. HANGSÚLYOZTA: A FEGYVERNYUGVÁSI EGYEZMÉNYNEK TARTALMAZNIA KELL, HOGY UKRAJNA NEM VESZÍTI EL SZUVERENITÁSÁT ÉS TERÜLETI ÉPSÉGÉT.

Zelenszkij kiemelte azt is, hogy minden tárgyalási formátumot és lehetőséget meg kell ragadni a párbeszédre Putyinnal, mert – mint fogalmazott – “ha mindez kudarcot vall, akkor ez egy harmadik világháború”.

Az ukrán elnök legutóbb szombaton sürgetett a közösségi médiában közzétett videóüzenetében közvetlen tárgyalást. “Ideje összeülni és tárgyalni. Ideje helyreállítani Ukrajna területi épségét és az igazságosságot” – mondta.

Irina Verascsuk ukrán miniszterelnök-helyettes vasárnap esti videóüzenetében közölte, hogy

A NAP FOLYAMÁN TÖBB MINT 7295 CIVIL TUDTA ELHAGYNI A HARCI ÖVEZETEKET A TERVEZETT HÉTBŐL MINDÖSSZE NÉGY MŰKÖDŐ HUMANITÁRIUS FOLYOSÓN KERESZTÜL.

Hozzátette, hogy az ukrán kormány hétfőn mintegy ötven buszt tervez Mariupolba küldeni a polgári lakosság kimenekítését szolgáló erőfeszítések támogatására.

Betiltották ukránjában a menetrögzítő autós kamerákat

Hétfő: 06-50 Nem használhatnak autós menetrögzítő kamerát a járművezetők, hogy elkerüljék az olyan információk nyilvánosságra hozatalát, melyek tájékoztathatják az ellenséget az Ukrán Fegyveres Erők állásairól és mozgásairól – jelentette ki Bohdan Szenik, a fegyveres erők sajtóosztályának vezetője. Ennek értelmében tilos fényképeket, videofelvételeket készíteni közutakról, általános jelentőségű, infrastrukturális objektumokról, ellenőrzőpontokról, óvóhelyekről, a katonai alakulatok elhelyezkedéséről, mozgásáról. írja a Mukachevo.net. A tilalom Ukrajna egész területére érvényes, különösen azokban a régiókban, ahol a hadműveletek folynak – tette hozzá Bohdan Szenik.

“Az oroszok megerőszakolják az ukrán nőket”

Hétfő: 06-10 Olha Sztefanisina ukrán miniszterelnök-helyettes a Sky News adásában azt mondta: az oroszok rengeteg háborús bűnt követtek el a lakosság ellen. Azt mondta: a háború első öt napjában nagyon sok rémtörténetet hallottak arról, hogy

„TÖBB ÓRÁN KERESZTÜL ERŐSZAKOLTAK NŐKET, UTÁNA MEG IS ÖLTÉK ŐKET”, VALAMINT HOGY GYEREKEKET GYILKOLTAK MEG AZ OROSZ KATONÁK.

Ezek miatt egészen biztos abban, hogy ami Ukrajnában zajlik, az kimeríti a népirtás fogalmát.

“BIZTOSÍTJUK, HOGY MINDEN HÁBORÚS BŰNÖS EL LEGYEN SZÁMOLTATVA”

– mondta, hozzátéve azt, hogy az ukrán ügyészségen már több mint 2000 bűnügyi esettel foglalkozik és a nemzetközi szervezetekkel is felvették a kapcsolatot.

“Tudjátok meg, orosz katonák: mindent láttunk, és az ukrán nők kiállnak egymás mellett. Győzni fogunk”

– fogalmazott a miniszterelnök-helyettes.

Érkezik a “kölcsön” légvédelem

Hétfő: 05-10 Folyamatosan érkeznek Szlovákiába a Németország és Hollandia által az ország rendelkezésére bocsátott Patriot légvédelmi rendszer elhelyezését megvalósító egységek – jelentette a TASR, szlovák közszolgálati hírügynökség a szlovák védelmi miniszter közlésére hivatkozva vasárnap. Jaroslav Nad szlovák védelmi miniszter erről a közösségi hálón tett bejelentésében számolt be, hozzátéve: az egységek érkezése a következő napokban folytatódni fog. A Patriot légvédelmi rendszert Németország és Hollandia bocsátotta ideiglenesen Szlovákia rendelkezésére az ukrajnai konfliktussal összefüggésben a NATO keleti szárnyának megerősítése céljából. Az atlanti katonai blokk megerősítése érdekében a tervek szerint 2100 NATO katona érkezik Szlovákiába. Nad közlése szerint a Patriot rendszert ideiglenesen a szliácsi (Sliac) légi katonai támaszponton helyezik el. A védelmi miniszter közölte azt is, hogy a Patriot légvédelmi rendszer nem az ország által már tulajdonolt orosz S-300-as légvédelmi rendszer felváltását szolgálja, hanem annak telepítésének célja, hogy tovább erősítse Szlovákia légterének védelmét. A szlovák védelmi miniszter szerint országa a jövőben az S-300-as rendszert tekintettel annak korára, műszaki állapotára, illetve “nem elégséges képességeire” mással tervezi helyettesíteni. Jaroslav Nad a napokban úgy nyilatkozott, hogy Szlovákia hajlandó lehet átadni S-300-as légvédelmi rendszerét Ukrajnának, ám csak akkor, amennyiben más légvédelmi rendszert kap annak pótlására.

Háborús jutalom?

Hétfő: 03-10 Az állami szerv vezetője a háborús helyzetre és a hivatalában dolgozók veszélyeztetésére hivatkozva ugyanolyan elbírálást és anyagi juttatást követel, mint amilyen megilleti a katonaságot, a hadügyben foglalkoztatottakat és a rendvédelmi szervek munkatársait.

A portál utána járt és kiderítette, hogy a DBR igazgatója havonta több mint 100 ezer hrivnyát  (kb. 1 158 614,1 Ft.) visz haza, a helyettesei fizetése is meghaladja a 80 ezer hrivnyát, (kb. 927 018,24 Ft.) a munkatársak bére mintegy 60 000 hrivnya (kb. 695 305,92 Ft). Az a hivatkozás pedig, hogy a szerv részt vesz az orosz invázió elleni harcokban és e miatt követelik a bérkiegészítést, nem egészen igaz. A DBR törzskarát és alosztályait ugyanis kevés kivétellel biztonságosabb helyekre, Lviv és Ivano-Frankivszk megyékbe költöztették.

Azt is tisztázták az oknyomozó újságírók, hogy a szerv igazgatója egy olyan speciális védelemmel ellátott terepjárón közlekedik, amelyet az adófizetők pénzéből 1,8 millió hrivnyáért (kb.112 287 746) vásárolt.

Forrás

(Minden a háborúról!)

háború

átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.