Sorting by

×

Háborús napló 40. – Őrizetben a menekülteket kihasználó háborús hiéna – Cikkünk folyamatosan frissül

A rendőrség Ungváron őrizetbe vette azt a 27 éves kijevi férfit, aki a háború elől Kárpátaljára menekültekből húzott hasznot, írja rendőrségi forrásra hivatkozva az ua-reporter.com.

A lekapcsolt hiéna

Péntek: 17-10 A szélhámossággal gyanúsított fiatalember március elején telepedett le a kárpátaljai megyeszékhelyen, és máris hozzálátott bűnös tevékenységéhez. A módszere egyszerű volt. Kiadó lakásokat hirdetett az interneten, majd a jelentkezőktől felvette a kialkudott előleget. Persze semmilyen lakást vagy szállást nem biztosított a menekültek számára. Egy harkivi nő például négyezer hrivnyát fizetett a szállásadónak, ám amikor sokadmagával megérkezett a csaló által megadott címre döbbenten tapasztalta, hogy egy temetőbe jutottak. A méltatlankodóknak a szélhámos csak annyit mondott: ott a helyetek.

A nyomozás állása szerint a kijevi férfi legkevesebb 55 embert csapott be és mintegy 370 ezer hrivnyát ( 4 196 930,72 Ft.)  keresett a „vállalkozásával”.

Hova lett az ukrán mezőgazdasági gépek egy része része

Péntek: 15-10 A beépített műholdas helymeghatározó (GPS) rendszer alapján bukkantak rá az Ukrajna délkeleti részéből, a Zaporizzsja megyei Melitopolból elkötött mezőgazdasági gépekre, írta a Korrespondnet. Az orosz katonák a mezőgazdasági gépek forgalmazásával foglalkozó Agrotek telephelyéről kötöttek el négy darab mezőgazdasági gépet, egymillió euró értékben. A cég ezt a Facebook-oldalán jelentette be.

A bejegyzés szerint, két új John Deere kombájnt (S770 és S760 modell), egy John Deere M6195 típusú traktort és egy Vaderstad Tempo vetőgépet vittek el.

“A BEÉPÍTETT MŰHOLDAS HELYMEGHATÁROZÓ (GPS) RENDSZER ALAPJÁN AZ AGROTEK-INVEST SZAKEMBEREI RÖGZÍTETTÉK, HOGY A MEZŐGAZDASÁGI GÉPEK JELENLEG AZ CSECSEN KÖZTÁRSASÁGBAN, ZAKAN-YURT NEVŰ TELEPÜLÉSEN TALÁLHATÓ FARM TERÜLETÉN VANNAK”

– olvasható a posztban. Cinikusan megjegyzik, hogy azért vitték pont ezeket a gépeket, mert a John Deere korábban bejelentette, hogy kivonul Oroszországból.

Valódi támadás, vagy provokáció

Péntek: 13-10 A Kreml reagált a belgorodi orosz olajraktár elleni ukrán támadásra. Szerintük az üzemanyagraktár elleni légicsapás nem teremt ideális feltételeket a béketárgyalások folytatásához – írja a Reutersre hivatkozva a 24.hu. Dmitrij Peszkov szóvivő hozzátette, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnököt tájékoztatták az incidensről, és azt mondja, mindent megtesznek az üzemanyag-ellátási lánc átszervezése érdekében, hogy elkerüljék a fennakadásokat a városban. Az ukránok továbbra sem vállalták magukra a támadást.

Gyorssegély

Péntek: 12-08Zaporizzsjából elindult egy három járműből álló, Vöröskereszt-segélykonvoj a rommá bombázott Mariupolba, ahol még mindig tízezrek élnek víz, élelmiszer, áram nélkül, folyamatos orosz bombázások közepette. A BBC szerint a konvoj feladata az lesz, hogy segítse a mariupoli civilek kimenekítését. Erre többször is volt már próbálkozás a háború kezdete óta, de az előre megegyezett tűzszünetet az oroszok többször nem tartották be, a kialakított humanitárius folyosók nem bizonyultak biztonságosnak.

Mariupol városvezetésének egyik munkatársa, Petro Andrijuscsenko pénteken azt nyilatkozta, hogy az orosz erők körbevették a várost, és nem engedik, hogy bármiféle segélyszállítmány bejusson a városba.

„Nem látjuk az igazi szándékot, hogy az oroszok szeretnék evakuálni Mariupol lakosait”

– mondta Andrijuscsenko.

átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.