Connect with us

Kerítésen innen

Hallotta a nagy dübörgést? Újra összeomlott a híres-neves Neptun rendszer

Doktorok, jobbra át, lépés iiiindulj - Pintér-miniszter kiképzőtáborba küldi a kórházigazgatókat?
Megosztás

“Mai napon államvizsgáztak az országban az általános orvostanhallgatók kb. 800-900 hallgató. Lányom is köztük volt, Budapesten államvizsgázot. Ma 2024-ben ott tart az ország, hogy nem voltak képesek zökkenőmentesen lebonyolítani a vizsgát, mert a Neptun informatikai rendszer összeomlott….” – jelezte egy szülő.

Nem derült égből villámcsapás…

„Egy felháborodott szülő jelezte, hogy tegnap összeomlott az a számítógépes rendszer, amin több száz orvostanhallgató államvizsgázott. Sokuknak egyszerűen elveszhetett a már megírt válaszaik jelentős része. A mellékelt mail arról szól hogy a hiba már a próbavizsgán is jelentkezett, de az államvizsgát mégis megtartották, azt ígérve, hogy nem lesz baj. Lett.

– kezdte bejegyzését a témában Hadházy Ákos képviselő hozzátéve: a hallgatók között most teljes a bizonytalanság és az elkeseredés. A felháborodott szülő panaszát szó szerint idézem:

“Mai napon államvizsgáztak az országban az általános orvostanhallgatók kb. 800-900 hallgató. Lányom is köztük volt, Budapesten államvizsgázot. Ma 2024-ben ott tart az ország, hogy nem voltak képesek zökkenőmentesen lebonyolítani a vizsgát, mert az informatikai rendszer összeomlott.

Abban a teremben például, ahol a lányom írta mindenkinek elveszett a válaszainak legalább az egyharmada.

Azt közölték, hogy még nem tudnak semmit lehet hogy meglesznek a kérdésekre adott válaszok, de lehet, hogy nem. Jelenleg is szerverhibát ír ki az oldal és több százan nem látják az államvizsgájuk eredményét. Nem tudják, hogy most mi lesz velük. Ez ma Magyarországon az általános orvostanképzés vége. Nem tudják, hogy most kivel mi lesz. Újra kell államvizsgáznijuk, vagy meglesznek e válaszaik, vagy mi lesz. Senki nem mond semmit.

Jelenleg azt közölték, hogy ha holnap 12 óráig nem áll helyre a rendszer és nem jelenik meg a hallgatók véleménye szerint, megfelelő eredmény akkor fellebbezzenek! Döbbenet. “

Háttér

„Idén ünnepelte 25. születésnapját a felsőoktatási intézményekben használt informatikai rendszer, a Neptun. Az egységes oktatásszervezési rendszer ötlete dr. Cséfalvay Klára villamosmérnök, egyetemi docens nevéhez fűződik, aki a kilencvenes évek elején oktatott a Budapesti Műszaki Egyetemen (BME). Az először csak a BME-n működő Neptunt 1997-ben más intézményekben is bevezették, ma már pedig szinte minden magyarországi egyetem használja. A Neptun fejlesztője az SDA Informatika Zrt., amely sok intézményben az üzemeltetést is végzi…” – írta az Átlátszó 2022-ben hozzátéve „a Neptunt fejlesztő céget SDA Stúdió Kft. néven Cséfalvay alapította társaival 1995-ben, majd 2005-ben többségi tulajdont szerzett benne az RC Invest Vagyonkezelői Zrt., ami mára az egyetlen tulajdonosa. 2009-ben kivált az SDA Stúdióból az SDA Informatika Zrt., amihez azóta a Neptun tartozik, és ami szintén az RC Invest Zrt. birtokában van. Az RC Invest Zrt. többségi tulajdonosa Fauszt Zoltán – de csupán 2016 májusa óta. Azelőtt Farkas Mihály zongorista volt a többségi részvényes, ám ő 2015 novemberében hirtelen eltűnt, majd a Dunából került elő a holtteste.

„Az 54 éves férfi II. kerületi lakásából úgy távozott, hogy valamennyi személyes holmiját – kabátját, telefonját, cigarettáját és egyik szenvedélyéhez, a futáshoz nélkülözhetetlen futóholmiját is – hátrahagyta.”

– írta akkor a Hvg.hu, ami beszámolt arról is, hogy a rendőrség eleinte öngyilkosságra gyanakodott, amit a zenész ismerősei elképzelhetetlennek tartottak a férfi jó kedélye miatt. Akkoriban a lap azt is feltárta, hogy bár Farkas papíron milliárdos cégbirodalmat birtokolt az SDA-csoportot tulajdonló RC Invest Zrt. többségi részvényeseként, szerény körülmények között élt és megélhetési gondokkal küzdött, ami már önmagában furcsa.

Az  állami megrendelésekkel bőségesen ellátott vállalkozásháló a zenész eltűnése után fél évvel Fauszt Zoltáné lett, aki 2016 májusában levélben értesítette a cégbíróságot, hogy 94,76 százalékos befolyást szerzett a részvénytársaságban. 2000. november 7-én jegyezték be az Informin’ Informatikai Tanácsadó és Szolgáltató Kft.-t, amelyet öten alapítottak: Lepsényi István, Reisz Attila, Tóth László, Fauszt Zoltán és Palkovics László.

2015 júliusában az Educatio Nonprofit Kft. hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárást indított, amelyben felkérte az egyetemi Neptunt működtető SDA Informatika Zrt.-t a Köznevelési Regisztrációs és Tanulmányi Alaprendszer (KRÉTA) fejlesztésére. Az állami cég a munka árát nettó 543 millió forintra becsülte előzetesen, de ennél jóval drágább lett: nettó 728 millió forintos szerződést kötöttek a felek 2015 végén, Farkas Mihály eltűnése előtt nem sokkal.

A KRÉTA bevezetése a közoktatásba fokozatosan történt: a 2016/2017-es tanévben az önként jelentkező iskolák tesztelhették, a 2018/2019-es tanévben viszont már minden állami fenntartású iskolában kötelező volt ezt használni.

Kapcsolódó

Szerző