Hirscher kiesett, Myhreré az aranyérem

Pjongcsang kétszeres bajnoka, Marcel Hirscher kiesett a férfi műlesiklók első futamában a téli olimpián. Henrik Kristoffersen állt az élre, ám az óriás-műlesiklásban ezüstérmes norvég síző a második fordulóban bukott, így végül 35 éves Andre Myhrer szerezte meg az aranyérmet.

Szikrázó napsütés és hószállingózás egyszerre fogadta a 108 indulót. Az első igazán jó menetet a szám kétszeres világbajnoki érmese, Manfred Mölgg produkálta, de a négyes rajtszámmal induló Kristoffersen hamar bebizonyította, hogy lehet ennél sokkal jobban és gyorsabban is teljesíteni a 66 kapuból álló pályát. Szocsi bronzérmese tudta, hogy csak óriási kockázatot vállalva győzheti le az osztrák Hirschert, így egészen elképesztő sebességgel cikázott a kapuk között, egyetlen hiba a biztos kiesését jelentette volna, de még csak megingása sem volt. Előnyét a célig folyamatosan növelve 68 századot vert Mölggre.

Rögtön utána következett legnagyobb riválisa, a kombinációban és óriás-műlesiklásban is aranyérmes Hirscher, akire így nagy nyomást helyezett Kristoffersen. A szám világbajnoki címvédője elég darabosan, széles íveket síelve kezdett, már az első ellenőrző pontnál hátránya volt, de mozgása később sem lett összeszedettebb, az egyik kapu bevételekor pedig megbillent, s hiába fékezett minden erejével, lecsúszott a következőről, így a hatszoros összetett világkupagyőztes kiesett.

A hátralévő indulók közül egyedül a veterán, 35 éves Myhrer tudta megközelíteni az éllovast, így kettejük között dőlhet el az aranyérem sorsa. Még a két francia szlalomspecialista sem tudott közel férkőzni a két északi versenyzőhöz, ugyanis a kombinációban harmadik Victor Muffat-Jeandet-nak már 62 század a hátránya, amivel harmadik, míg a kombinációban ezüst-, az óriás-műlesiklásban bronzérmes Alexis Pinturault 82 százados lemaradással hatodik.

Az egyre jobban elhasználódott pálya alaposan megrostálta a mezőnyt, nem volt könnyű dolga a késői rajtszámmal indulóknak. A magyarok közül a horvát születésű, negyedik olimpiáján, de magyar színekben először szereplő Samsal Dalibor síelt elsőként. Kifejezetten gyors volt a pálya felső szakaszán, aztán viszont az egyik kaput nem tudta bevenni, így kiesett. Kékesi Márton szintén agresszív menetet produkált, viszont neki sikerült komolyabb megingás nélkül lecsúsznia, így a kifejezetten előkelő 38. helyen zárt az 52 célba érkezett közül.

“Nagyon sajnálom, hogy kiestem, mert a pálya elején nagyon gyors voltam. De a nagyobb sebesség nagyobb kockázattal is jár, itt egyetlen hiba kiesést eredményezhet” – mondta az MTI-nek Samsal Dalibor, aki sérülten versenyzett, ugyanis két napja az edzésen egy visszacsapódó kapu eltörte a hüvelykujját, emiatt úgy tudott elindulni, hogy a síbotot hozzáragasztották a kézfejéhez. “Nem zavart a sérülésem, ez is csak egy kihívás volt. A pálya nem volt könnyű és nehéz sem, inkább gyorsra tűzték, amiben viszont könnyebb hibázni, emiatt estek ki sokan”.

Henrik Kristoffersen bukott

A második körben, amelyre abbamaradt a hószállingózás, de feltámadt a szél, az első igazán jó menetet az osztrákok címvédője, Michael Matt produkálta, így biztos volt, hogy jelentősen előrelép a 12. helyről. Hosszú ideig csak a svájci Ramon Zenhaeusern tudta őt megelőzni, hiába következtek olyan klasszisok, mint például a francia Alexis Pinturault, aki kombinációban ezüst-, az óriás-műlesiklásban bronzérmes volt.

A legjobb háromból aztán a kombinációban harmadik, szintén francia Victor Muffat-Jeandet sem tudott elég ritmusosan végigsíelni a pályán, azaz számára is elúszott a dobogó. Myhrer viszont bevállalósan síelt, ráadásul mindezt komolyabb hiba nélkül tette, így jelentős, több mint héttizedes előnyéből 34 századot meg tudott őrizni. Ekkor következett a nagy esélyes, a dél-koreai játékokon óriás-műlesiklásban második Kristoffersen, de a reményei hamar szertefoszlottak. Az első ellenőrző pont előtt ugyanis “megdobta” egy kapu és mindkét lába felemelkedett a talajról. Emiatt nem tudott irányt váltani, hiába próbált minden erejével fékezni, már lecsúszott a következő kapuról és kiesett. Mérgében nagyot csapott a hóra a botjával, mert Marcel Hirscher kiesése nyomán óriási esélye volt a sikerre a szakág másik nagy specialistájaként.

Kékesi Márton alpesi síző a pjongcsangi téli olimpia férfi műlesiklás versenyszámában az Alpensia Sport Parkban. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Kékesi ezúttal nem csúszott olyan egyenletesen, mint az első futamban, voltak kisebb hibái, de végül teljesítette az elsőhöz képest kevésbé ritmusos pályát, ráadásul a legjobb harmincba is bekerült, ami a célja volt.

“Megszenvedtem a pályával, de nagyon boldog vagyok, hogy sikerült a legjobb harminc közé kerülnöm. Nehéz volt a vonalvezetés, de most sokkal korábban jöhettem le, mint az elő menetben, így a pálya kevésbé romlott le” – értékelt Kékesi Márton, aki az MTI kérdésére úgy reagált, szeretne még ebben az idényben világkupafutamon is versenyezni, de erről még nem egyeztetett sem az edzőjével, sem a szövetség vezetőivel.

Alpesi sí, férfi műlesiklás, olimpiai bajnok:

Andre Myhrer (Svédország) 1:38.99 perc (47.93 mp/51.06 mp)
2. Ramon Zenhaeusern (Svájc) 1:39.33 (48.66/50.67)
3. Michael Matt (Ausztria) 1:39.66 (49.00/50.66)
…30. Kékesi Márton 1:49.05 (53.49/55.56)

Gisin nyerte a női kombinációt

A svájci Michelle Gisin nyerte a női alpesi sízők kombináció számát a pjongcsangi téli olimpia csütörtöki napján. A 24 éves versenyző pályafutása első ötkarikás érmét szerezte.

A második helyen az amerikaiak sztárja, Mikaela Shiffrin végzett, ő már a második érmét szerezte Phjongcshangban, miután egy héttel ezelőtt megnyerte az óriás-műlesiklást.

A bronzérem az ugyancsak svájci Wendy Holdener nyakába került.

A lesiklás után a minden bizonnyal utolsó olimpiáján szereplő Lindsey Vonn állt az élen, a 33 éves amerikai – aki egy nappal korábban a lesiklásban szerzett bronzával minden idők legidősebb dobogósa lett a női alpesi sízők között – azonban a műlesiklásban hibázott és kiesett.

Alpesi sí, női kombináció , olimpiai bajnok:

Michelle Gisin (Svájc) 2:20.90 perc (lesiklás: 1:40.1 perc/műlesiklás: 40.76)
2. Mikaela Shiffrin (Egyesült Államok) 2:21.87 (1:41.35/40.52)
3. Wendy Holdener (Svájc) 2:22.34 (1:42.11/40.23)

(MTI)

Olasz győzelem női lesiklásban

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük