Húzz a bánatba Finnugorkám, jönnek a Türkék!

Magyarország kifejezetten tudósokból álló kormánya újabb lépést tett nyelvi rokonságunk valós meghatározása felé. Nálunk ugyanis még ebben is a kormány, nevezetesen a mindendoktor külügyminiszter és az ugyancsak polihisztor emberminiszter dönt.

Kedves rokon, ne vedd zokon?

Kormányhatározat született arról, hogy Türk Nyelvű Államok Együttműködési Tanácsa – „Magyarország külpolitikai kapcsolatainak erősítése érdekében” – magyarországi képviseleti irodáját nyisson-írja a hvg.hu

A harci kürtöt természetesen egy éve maga Orbán Viktor fújta meg a türk nyelvű államok együttműködési tanácsának VI. ülésén:

 „A magyarok Attila kései leszármazottainak tekintik magukat, a hun-türk eredet alapján állnak, nyelvük a türk nyelvekkel áll rokonságban”.

Ezek után mi mást tehetett volna a honi adminisztráció, azonnal túlmozgásos lett és tessék, itt a megoldás, az eredmény, ami minden várakozást felül múlt. Irodát nyitnak frissen megtalált, nemcsak nyelvi testvéreink.

Ahogy az lenni szokott, a mi kormányunk nem csak dönt, de tudja azt is, mi a fontos, megvannak a preferenciái.

A frissen alapított iroda idén 190 millió, a jövő évtől évi 544 millió forintot kap, de ha ez nem lenne elég, kistafírozzák két kiváló  vagyis törökül (ennek a nyelvnek a leágazása  a türk) mükemmel ingatlannal is.

Az egyik az I. kerületi Medve utcában egy eddig a külügy által bérelt iroda, a másik egy különösen értékes ingatlan, hiszen magába foglalja azt az Ybl villát is, ahová 2016-ban  Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpontot tervezték a Budakeszi úton.

Ez ám a sebesség!

A sikerrel maga Szijjártó Péter dicsekedett el. Magyarország megfigyelői státust kapott a Nemzetközi Türk Akadémiában – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vasárnap az MTI-vel telefonon Biskekből, a kirgiz fővárosból, ahol a türk-nyelvű országok együttműködési tanácsának külügyminiszteri szintű tanácskozásán vett részt. Mindez alig több mint egy éve 2018 szeptemberében történt.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük