Bulvár
Jó, hogy kapni lehet! 1300 – 2000 forintot kell perkálnia, ha országtortát kóstolna
Elindult a kormány 4 napos Szent István napok elnevezésű dzsemborija, aminek befejező akkordja a tűzijáték lesz és a szándék szerinti ráadás a Rákay-film, amit aki siet haza a durrogtatásról, még elcsíphet a tévében. Ja, és az országtorta debütálásáról se feledkezzünk meg…..
Mákvirág
2024-ben Kovács Alfréd váci cukrász alkotása, a „Mákvirág” lett Magyarország tortája amit augusztus 19-től lehet megkóstolni a Magyar Ízek Utcájában a Várkert Bazárban, és országszerte több száz cukrászdában.
Az árusító cukrászdák listáját a Magyar Cukrász Ipartestület tette közzé. A teljes listát településnév szerint ide kattintva, a cukrászdák neve szerint ide kattintva olvasható. A cukormentes tortát árusító helyek listáját településnév szerint ide kattintva, a cukrászdák neve szerint ide kattintva érhető el. A lista várhatóan augusztus 18-ig napról napra bővül. A minőség védelme érdekében az idei évben is csak az év végétől lesznek nyilvánosak a receptek, addig csak az Ipartestület tagjai készíthetik.
2024-ben Magyarország Tortája a Mákvirág lett,
mely megalkotója számára a mákos tészta emlékét, a kertben leszakított fekete ribizlit és a friss süteménnyel kínáló nagymamáját idézi meg. A torta fő összetevőit a fehér csokoládé krém, fekete ribizli réteg, a mandulalisztes mákos piskóták és a fekete szezámmag grillázs adják.
A Magyarország Cukormentes Tortája címet pedig a Zöld Málna viseli idén,
amelyben a zöld pisztácia mousse kellemesen édes ízét az élénkpiros málna-zselé savassága egészíti ki, és a rózsavíz teszi még különlegesebbé. A pisztácia roppan a fehércsokoládéval és megjelenik a piskótában is liszt formájában. A tortát fényes, rózsavizes málnazselé és szárított rózsaszirmok koronázzák.
Drága az alapanyag….
Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke a penzcentrum.hu kérdésére elárulta, hogy egyik tortát sem lehet alapanyag szempontjából olcsóbbnak nevezni, mint az eddig évek tortáit, a legnagyobb árdrágító tényező bennük a fehércsokoládé.
„A Mákvirág torta hozza a jól megszokott, erős középértéket, bár a hidegen sajtolt mákolaj, a feketeszezám, a vanília vagy a Panyolai Máklikőr sem tartozik az olcsó alapanyagok közé. Ami pedig mindkét torta alapanyag árát nagyon megdobja az a fehércsokoládé, a Mákvirág tortában ez a legdrágább alkotórész, a teljes nyersanyagköltség közel felét teszi ki. A Zöld málna tortánál a fehércsokoládé mellett természetesen a pisztácia bekerülési ára nyomja meg nagyon a költségeket, de a Damaszkuszi rózsavíz és a 100%-os málnapüré is a drágább alapanyagok közé tartoznak. A Zöld málna már a drágább alapanyagköltségű torták közé tartozik, sőt talán még nem is volt ilyen magas árú eddig”
Hogy ez „drasztikus-e, arról majd dönt a „fizetőképes kereslet”
Az idei évben nem várható drasztikus emelés a tavalyi árhoz képest, általában 1500-1600 Ft környékén fogják kínálni a cukrászdák a Magyarország Tortáját és a Magyarország Cukormentes Tortáját. A
„Magyarország Tortái” mindig is drágábbnak számítottak az átlagos süteményeknél, mivel a versenyzők a legjobb alapanyagokból állítják össze a pályaműveiket és mindenki ki szeretne tűnni a mezőnyből, így gyakran kerülnek bele extra és különleges összetevők is, amik általában szintén nem olcsók. A vendégek ezt el is szokták fogadni és mindenki kíváncsi a győztes alkotásokra, legalább egyszer megkóstolják a tortákat. Majd idővel meglátjuk, hogy melyik év győztese marad fent hosszútávon is, akárcsak az Őrség zöld aranya torta, ami már fix helyet követel magának a magyar cukrászat kínálatában
– mondta el lapunknak Erdélyi Balázs. A cukrászdáknak küldött körkérdésre közel 50 cukrászda válaszolt és sokan elárulták azt is, mennyibe fog kerülni egy szelet. A kapott válaszok alapján
átlagosan 1520 forint lehet a cukrászdákban egy szelet a díjnyertes tortákból, a legalacsonyabb említett ár 1300 forint volt, a legmagasabb 1990 forint. A leggyakrabban pedig az 1500-1600 forintos árazás fordul majd elő a cukrászdák válaszai alapján is.
Van, aki süti, akad, aki nem
A válaszok alapján vannak azonban olyan cukrászdák, akik tavaly még elkészítették az országtortákat, idén viszont már nem vállalkoztak rá. Ennek hátterében főként a drága alapanyagok állnak, de több cukrászda említette azt is, hogy a kereslet sem elég nagy ezekre a tortákra náluk.
Az elmúlt 2 évben azt tapasztaltuk, hogy a vevőink nem ezért a süteményért érkeznek hozzánk még augusztusban sem, és ár/érték arányban sem versenyképes a többi termékünkkel. Mivel az elmúlt években rajtunk maradt elég nagy mennyiség az ország tortákból, úgy döntöttem, hogy idén nem vesszük fel a kínálatunkba. Meglátjuk milyen lesz a fogadtatás a vendégek részéről
– mondta el a portálnak Gerő Eszter, a Sütizz Cukrászda cukrászmestere. A komáromi Jánoska cukrászdától Sztaracsek Ádám pedig azt nyilatkozta, először úgy gondolta, nem fogja árulni a tortákat, viszont mivel a vendégei biztosan szeretnék majd megkóstolni, ezért mégis felveszi a kínálatba azokat.
Friss
- Menczer tűrte, amíg tűrhette… – 2 napig bírta a karácsonyi áhitatot a keresztény kormány kommunikációs igazgatója
- ‘Kedveskéim! Nekünk elfelejtettek szólni, hogy milyen jól élünk!’- 200 vendég a karácsonyi debreceni ételosztáson
- Megtalálták a második eltűnt magyar túrázót: „nem lehetett segíteni azon a túrázón, aki már csatát vesztett”
- Felborul 4-es – 6-os villamos közlekedési rendje
- Így végezte 35 éve a román diktátor és felesége
- Elkeserítő hír érkezett: van karácsony Fenyő nélkül, de majd márciusban…
- Kulka János: tudok mesélni a szememmel…
- Fúrja az oldalad, hogy mely csillagjegynek, hogyan telik az év utolsó hete? Akkor nosza….
- Karácsonyi hangulatban, avagy a balgaság dicsérete
- Ez a békegalambság-cucc jól ment – üzente egy kommentelő Orbán Viktornak Putyin karácsonyi pusztító támadásának hírére