Katolikus tábori püspök a Horthy festmény elől: ha elmegyek egy étterembe, ott sem szedhetem le a falról a képet, ami nem tetszik

Berta Tibor katolikus tábori püspök a Szabadság téri református Hazatérés Temploma egyik helyiségében a Horthy Miklósról készült festmény előtt adta át a tábori püspökség Kapisztrán Szent János-elismeréseket – írta a Népszava.

A gyülekezet lelkésze Hegedűs Loránt

Ha elmegyek egy étterembe, vagy vendégségbe, ott sem szedhetem le a falról azt a képet, ami nem tetszik”

– ezt nyilatkozta Berta Tibor, amikor a portál arról érdeklődött, nem érzi-e zavarónak, hogy Horthy Miklós festménye volt a háttér az ünnepségen. A tábori püspök ugyanakkor azt is többször elismételte „nem szerencsés”, hogy a díjátadón így alakultak a körülmények, és az sem, hogy az eseményről készült tudósításban jól látható a Horthy-festmény.

A helyszínválasztást Berta egyébként azzal indokolta, hogy a katolikus tábori püspökség székhelye a Szabadság téri református egyházközség mellett van, és

„a szomszédi jó viszonyon túl, az ökumenizmus jegyében” törekszenek egymás támogatására.

Szerinte pusztán annyi történt,

hogy az ünnepség egy nagyobb létszámú rendezvény volt, amelyet a püspökségen alkalmas helyiség hiányában nem lehetett megtartani.

„Nem szimpatizálok se Horthy Miklóssal, sem azzal az elnyomó rendszerrel, ami abban az időben kialakult”

– magyarázta a tábori püspök. Arról is beszélt, hogy Horthy képe mellett Balassi Bálint költő, Bethlen Gábor erdélyi fejedelem, Bocskai István, Erdély és Magyarország fejedelme, Kossuth Lajos, Magyarország kormányzó-elnöke, Rákóczi Ferenc vezérlő fejedelem, Thököly Imre kuruc hadvezér, erdélyi fejedelem portréja is ki van helyezve a teremben.

Pin It on Pinterest