BanánköztársaságKerítésen innen

Ha valaki figyelemelterelésből a nappalimba csinál, nem fordíthatom el a fejem! – véli Kertész János akadémikus az Orbán-beszédről

Kertész János

Megdöbbent és petícióban tiltakozik Orbán Viktor tusnádfürdői beszéde miatt a Magyar Tudományos Akadémia 67 rendes, levelező, külső vagy tiszteleti tagja. A petícióban azt írták, az emberi faj egységes, a fajok, illetve keveredésük felvetése biológiailag eleve hibás, történelmileg kudarcos katasztrófák sorát okozó eszmerendszert idéz fel.

A petíció kezdeményezője, Kertész János akadémikus, Széchenyi-díjas fizikus, egyetemi tanár

Kertész János a hvg360-nak azt mondta, akkor sem lehet elmenni egy ilyen szöveg mellett, ha azt csak zavarkeltés céljából adta elő Orbán Viktor. Ő fizikailag is rosszul volt, mikor hallgatta a beszédet.

hvg360: Csütörtök reggel tették közzé az Orbán Viktor tusványosi beszéde ellen tiltakozó petíciót, amelyet több akadémikus, köztük Lovász László volt elnök is aláírt. Szokatlan tőle az ilyen, hogyan vette rá erre?

Kertész János: Külön nem kerestem meg ebben az ügyben, sok akadémikusnak elküldtük a petíciót tartalmazó levelet. Nyilván ő is úgy érezte, hogy valamilyen formában meg kell szólalnunk.

Én fizikailag rosszul lettem szombaton Orbán beszéde közben, azonnal megfogalmazódott bennem, hogy tennem kell valamit. Másnap beszéltem Pléh Csaba és Nyíri Kristóf akadémikusokkal, utána született meg a petíció szövege, amit aztán több körben küldtünk szét.

Először arra gondoltam, augusztus 1-én álljunk elő vele, de a többiek meggyőztek, hogy nem várhatunk.

Tiltakozás Orbán 2022. július 23-i beszéde ellen

hvg360: Rendkívüli, hogy az MTA tagjai indították el a petíciót. A Stádium 28 kör, amelynek ön tagja, rendszeresen ad ki állásfoglalásokat. Miért gondolta, hogy ezt nagyobb körben kell elindítania?

K. J.: Orbán ezzel a beszéddel túllépett egy határt, amit már nem lehet kategóriák vagy politikai szimpátiák alapján megközelíteni. A beszéd a civilizáció elemi követelményeivel és a tudomány általánosan elfogadott ténymegállapításaival megy szembe, ezért is gondoltuk úgy, hogy a tudósoknak is meg kell szólalniuk.

Teljes interjú a hvg360-on!

Friss híreink

About Author

Szólj hozzá!