Kisfaludi Stróbl-féle Kossuth-szoborcsoport  – amit Orbán 2011-es őrülete miatt kellett eltávolítani a parlament előtti térről – legó változatát állították fel a szebb napokat látott Orczy-kertben.
[mnky_ads id=”3427″]

Törpe Kossuth és követői

2013-ban a politikai színezettől cseppet sem független döntés nyomán a Kossuth téren álló szoborcsoport eltűnt és hollétéről ezidáig nem lehetett hallani. Az átlátszó blog jóvoltából derült fény a lehangoló valóságra:

- Hirdetés -

Annyit lehetett tudni, hogy a kormány eredetileg Esztergommal akarta barterben elcserélni, a Parlament körüli térrekonstrukcióhoz ugyanis kellett volna a várostól a Magvető szobra, amelyik az eredeti, 1934-ben felállított Tisza-szobor része volt. Csakhogy Esztergom a Kossuth-szobor helyett némi készpénzre tartott igényt, így a Magvető végül 40 millióért cserélt gazdát – a Kossuth-szoborról viszont nem volt semmi hír.

Hosszas keresés után végül sikerült megtalálni, és rekonstruálni a szobor útját. A kudarcot vallott esztergomi elhelyezési kísérlet után egy 2015. szeptemberi – amúgy az előző évi költségvetési maradvány felhasználásáról szóló – kormányhatározat (1681/2015) rendelkezett a szobor sorsáról: e szerint a kormány „egyetért a Kossuth Lajos emlékműnek a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen történő elhelyezésével”, és 160 millió forintot biztosít a felmerülő költségekre.

A szoborcsoport paródiáját nemrég állították fel az NKE parkjává („Ludovica Campus”) átminősült Orczy-kertben. Kossuth a Parlamentnél még 9 méter magasból mutatott az ország háza felé, a mai verzióban talapzat nélkül a földön áll, egy szintben a többi figurával. Ettől idétlen, ormótlan lett Kisfaludi alkotása. Nem tudni – esetleg sejthető – hogy kik és milyen indokok alapján döntöttek úgy, hogy a kialkudott 160 millióból nem telik egy épkézláb művészettörténetben jártasra a csapatba, de tény, hogy az elhelyezésnél nem lehetett jelen. Feltéve, hogy nem az volt az itiner, hogy nevetség tárgyává tegyék a törpévé zsugorított Kossuth-ot.
[mnky_ads id=”3427″]
A portál kiemeli, hogy még zavarba ejtőbb az alakok egymáshoz képesti elhelyezése: az eredeti kompozícióban a bal szélen álló nőalak most Kossuth mögé került, ráadásul háttal a szónoknak. Így megfordítva a kilépő nő egyértelműen az ellenkező irányba indul, mint amerre a forradalom vezérének karja mutat – ez az anya a gyerekével látványosan ott hagyja az agitáló népvezért.

Cserébe viszont a Kossuth téren a Reneszánsz Kőfaragó Zrt. Kossuth-kompozícióját csodálhatják az arra járók: miután Dombóvár nem adta az oda került, eredeti Horvay-féle Kossuth-szobrot, a kormány a Kőfaragó Zrt-vel elkészíttette a szoborcsoport másolatát, és ez került a szétszedett Kisfaludi Stróbl-féle Kossuth helyére.
[mnky_ads id=”3806″]
(forrás: blog.atlatszo.hu)

1 hozzászólás

  1. Mindenható degenerált fővezérünk izlésvilága (-világtalansága) újabb fényesen ragyogó bizonyítéka. Mióta ugatom: ez az ember(nek nevezett) nem normális!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét