Lecsapott az országra a köd, közlekedjen figyelmesen – A hét időjárása

Úgy tűnik ezen a héten csak a Nap emléke marad nekünk. Elképesztően szürke ködös napok elé néz az ország, és ez az időjárás nemcsak lehangoló, de nagyon veszélyes is.

Szürke nap ez a mai

Hétfőn reggel országszerte párás, ködös, nyirkos idő várható. Sokfelé, különösen a keleti országrészben sűrű ködmezők is kialakulhatnak, melyekben 100 méter alá csökken a látótávolság!

Napközben a köd ritkul, felszáll, többnyire szürke rétegfelhőzetté alakul, javulnak a látási viszonyok. A rétegfelhőzet már nagyobbrészt makacsan megmarad. Elsősorban a nyugati, délnyugati térségben van esélye kis körzetekben elvékonyodni. Alapvetően borongós, szürke idő lesz jellemző, délnyugaton lehet bízni némi szűrt napsütésben és enyhébb délutánban.

Éjszaka ismét erősödik a párásság. Az északi országrész fölé vastagabb felhőtakaró várható, míg délen eleinte csillagfényes lehet az égbolt, majd ott is leszáll a köd.

Kedden folytatódik a túlnyomórészt szürke, párás, ködös, borongós időjárás itt-ott szitálással, hószállingózással. A délnyugati országrészben van esélye napsütés előfordulásának. A napos területeken kifejezetten enyhe lehet a délután, míg a felhőzet alatt fagypont közelében marad a hőmérséklet.

A jellemző hőmérséklet átlaga (oC):

hétfő reggel -5 – -2,

hétfő délután délnyugaton +3 – +5, északkeleten -1 – +2,

kedd reggel -2 fok körül alakul.
A LEGVALÓSZÍNŰBB FOLYTATÁS:

Szerdán is a ködös, szürke, borongós idő lesz jellemző. A Dunántúl térségében és az északi hegycsúcsokon lehet bízni esetleg szűrt napsütés előfordulásában. A ködből elvétve szitálás, hószállingózás is lehet.

A hét második felébre stabil anticiklonáris helyzet épül fel, azaz tartósan jelentős időjárási eseményektől, frontoktól mentes, szürke, borongós idő „hideg légpárna” alakul ki. A délnyugati, déli országrészben, illetve az északi hegycsúcsokon van esélye némi napsütés előfordulásának. Számottevő csapadék nem érkezik, a sűrűbb ködfoltokban előfordulhat szitálás.

– Előreláthatólag szombat este, vasárnap érkezhet egy hidegfront, ami kissé megkavarhatja a térség időjárását. Élénk széllel frontfelhőzet és némi vegyes halmazállapotú csapadék is érkezhet, de jelentős csapadék nem valószínű.

Közlekedés meteorológia

Hétfőn, a hajnali fagyos időszakban lesznek jeges, síkos útszakaszok, illetve sűrűbb ködfoltokba is belefuthatnak az útnak indulók. Helyenként akár 100 méter alá is csökkenhet a látótávolság. Ennek megfelelően csökkentett utazási sebességet ajánlott választani. Napközben az ország túlnyomó részén javulnak a látási körülmények.

Forrás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük