Most akkor mi a helyzet tulajdoni lap-ügyben?

Egy órán belül jelent meg a hír, hogy megszűnik a tulajdoni lapok ingyenes igénylésének lehetősége és, hogy ugyan már, álhír az egész. Utóbbit a kormány jelentette meg közlemény formájában, előbbiről az ado.hu portál írt a „területi közigazgatás működésével, az ingatlan-nyilvántartással és a területfejlesztéssel összefüggő egyes törvények módosításáról” című törvényjavaslat alapján.

Gyerekek, egyeztessetek!

Megszűnik az ingyenes tulajdoni lap letöltésének a lehetősége, mostantól csak hiteles tulajdonilap-másolat lesz igényelhető 3000 forintért, az eddigi 3600 helyett. Ez derült ki a „területi közigazgatás működésével, az ingatlan-nyilvántartással és a területfejlesztéssel összefüggő egyes törvények módosításáról” című törvényjavaslatból

– írja az adó.hu. A javaslat indoklása kitér arra, hogy papír alapon nem hiteles tulajdonilap-másolat már 2010. január 1-je óta nem adható ki, mostantól pedig elektronikusan sem lesz elérhető. A hiteles és a nem hiteles tulajdoni lap egyébként tartalmában a hitelesítési záradék kivételével teljes megegyezik egymással, a nem hiteles tulajdonilap-másolat felhasználhatósága azonban jóval korlátozottabb. Az indoklás szerint

„a tervezett szabályozás növeli az ingatlanforgalom biztonságát, ezáltal az ingatlan-nyilvántartásba vetett közbizalmat azáltal, hogy az egyes jogügyletek, illetve hatósági intézkedések elektronikusan hitelesített adattartalmú tulajdoni lapokon alapulnak”.

Miniszterelnöki közlemény

Nem szűnik meg a tulajdoni lapok ingyenes letöltésének lehetősége

A sajtóban megjelent álhírekkel szemben nem szűnik meg a tulajdoni lapok ingyenes letöltésének lehetősége, a magánszemélyek továbbra is évente két alkalommal juthatnak hozzá térítés nélkül ingatlanadatokhoz. A kormány törvényjavaslatának köszönhetően az eddigi nem hiteles verzió helyett a hivatalos eljárásokban is használható hiteles tulajdoni lapot igényelhetnek ingyenesen az ügyfelek, így javul a szolgáltatás színvonala.”

Friss!