Napra pontosan egy évvel ezelőtt, 2017. január 20-án kiderült, hogy a Nyakó Istvánt a választási irodánál akadályozó kopaszok nem annyira makulátlan előéletűek, mint ahogy gondoltuk. Ezen én már akkor is nagyon csodálkoztam, mert nem gondoltam volna, hogy Kubatov Gábor, a Fidesz alelnöke ilyen rovott múltú emberekkel barátkozik.
[mnky_ads id=”10551″]

Ezt írtam akkor erről

Egytől egyig büntetett előéletűek azok a kopaszok, akik egy évvel ezelőtt februárban megakadályozták, hogy Nyakó István szocialista politikus beadhassa népszavazási kezdeményezését az akkor még érvényben lévő vasárnapi boltzár ellen. Egyiküket fegyveres rablásért ítélték el. Mindezt Nyakó ügyvédje tudta meg a nyomozati iratokból.
[mnky_ads id=”10552″]
Én meg csak csodálkozom, mert nem tudom hova tenni ezt az egészet. Nem hittem volna, hogy ezek az emberek bűnözők. Mindegyiküknek olyan barátságos és értelmes az arckifejezése, hogy minimum egyetemi tanároknak néztem őket. Eszembe sem jutott róluk, hogy egyszerű verőlegények lennének. Hogy Kubatov Gábor, aki nem csupán az FTC elnöke, de a Fidesznek is alelnöke, bűnözőkkel áll kapcsolatban, s nem rest őket harcba hívni, ha pártjának ez áll érdekében.

Valójában még most is nehezen hiszem el, hogy ezek az izmos, kigyúrt, tar fejű fiatalemberek a sötét oldalon állnak. Hiszen sugárzik róluk a jóság, összeszámolni is lehetetlen lenne, hogy hány idős nénit kísérhettek át az úttest másik oldalára, hányszor adták át ülőhelyüket a villamoson, trolibuszon időseknek, elesetteknek.

Most már persze én is tudom, hogy nem szabad a külső alapján ítélni. Bármennyire is bizalomgerjesztő, a demokratikus jogállam iránt elkötelezett embernek tűnik valaki, lehet, hogy ez csupán külső máz, és valójában egészen másmilyen az illető személy, mint amilyennek látszik.

Talán ezért is van, hogy mindmáig nem hallgatták ki őket az akkori ügyben. Hiába derítette ki a rendőrség, hogy kicsodák, hiába adta meg a nevüket, elérhetőségüket, a nyomozó szervek nem tartották fontosnak, hogy megkérdezzék ezeket a derék kopasz urakat. Bizonyára őket is megtévesztette a megjelenésük, ők is azt gondolták, amit én: hogy ezek kivétel nélkül filozófusok, orvosok, mérnökök. De legalábbis olyan emberek, akik reggel 8-tól este 5-ig dolgoznak valahol. Gyárban, irodában, földeken. Hogy munkával keresik meg a mindennapi betevőt, s még álmukban sem jutna az eszükbe, hogy bűnözzenek.

Ezért nem hallgatták ki őket gyanúsítottként, ezért nem lett az ügyből semmi.

Meg azért, amiért sok más ügyben sem indult eljárás a feltételezett elkövetők ellen. Rogán Antalt sem hallgatták ki a belvárosi ingatlaneladásokkal kapcsolatban, akkor miért éppen ezeknek a joviális megjelenésű uraknak kellemetlenkedtek volna mindenféle kínos kérdésekkel.

Meg talán azért sem zaklatták őket, mert még elkotyogták volna, hogy ki rendelte őket e viszonylag szokatlan időpontban, reggel 6 óra előtt a Nemzeti Választási Irodához.

Előbb, vagy utóbb persze kiderül az igazság. És akkor talán azt is megtudjuk, hogy amennyiben valóban Kubatov Gábor toborozta a kopaszokat, kitől kért és kapott erre engedélyt.

Egyelőre csak találgatni tudunk: nem kizárt, hogy olyan magas helyen egyeztetett, hogy le sem merjük írni, mert még a gondolat is felségsértésnek számít.
[mnky_ads id=”10553″]