Connect with us

Bulvár

OKJ-s virslifőző tanfolyam nem csak szilveszterre: ha így csinálja, tuti a siker

OKJ-s virslikészítő tanfolyam nem csak szilveszterre: ha így csinálja, tuti a siker
Megosztás

Fogadjunk, hogy a szilveszteri bevásárlólista első 5 tétele között szerepel a család-baráti társaság kedvére való ízű, fajtájú virsli. Azügyben sincs kétség, hogy minden háziasszonnyal előfordult már, hogy bármely módot is választotta, az elkészítés során egyik-másik felrepedt, ami lássuk be, nem túl ínycsiklandó látvány.

Első szemeszter: válogatás

A nagy igazság ebben az esetben is érvényes: legyen inkább több, de az minőségi!

Avagy, minél magasabb hústartalommal rendelkezik a virsli, annál megbízhatóbb a termék. Figyelni kell továbbá arra, hogy a csomagolás ne legyen sérült, hiszen akkor már nem lesz igaz a rajta jelzett szavatossági idő. Megfelelő, hűtőben tárolás mellett a virsli a csomagoláson jelzett ideig áll el, kibontást követően érdemes 2 napon belül elfogyasztani. Ugyanez igaz a csemegepultból vásárolt termékekre is: 1, maximum 2 napot javasolnak a hűtőben tárolására a húsipari szakértői. A virslik több esetben szóját is tartalmazhatnak, amit jellemzően akkor tesznek bele a készítők, amikor a virsli anélkül nem érné el a Magyar Élelmiszerkönyv által előírt fehérjemennyiségét. Ha a termék szóját tartalmaz, azt a gyártó jelölni köteles, hiszen a szója allergén összetevő.

<<< Olvassa cikkeinket a Facebookon és a Google hírei között is! >>>

Második szemeszter: hogyan készítsük el?

A virslit egyáltalán nem kell főzni, hiszen a boltokban kapható termék már főtt. Megszoktuk, hogy melegen esszük, innen ered az a tévhit, hogy a virsli csak főzve jó, pedig valójában elég a majonézes-kukoricás virslisalátára gondolni, amibe a felkarikázott hideg virsli kerül.

Hogyan érhetjük el, hogy a virsli ne repedjen szét? Ami nemcsak esztétikai kérdés, hanem az ízélményt is befolyásolhatja, a víz ugyanis a rétegekbe szivárog. Ahhoz, hogy ezt elkerüljük, a virslit elég megmelegíteni 80-90 Celsius-fokos vízben. Tehát nem kell beledobni forrásban lévő vízbe. Helyette elég, ha levesszük a tűzről a lábast, beletesszük a virslit, és lefedjük pár percig.

A Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület  -mert ilyen is van!- egyik legújabb tesztjén frankfurti virsliket kóstoltak. A vizsgálat során a következő termékeket találták a legfinomabbnak.

  • Az első helyen végzett Pick Pickolino roppanós frankfurti virsli értékelésében kiemelték a finom, fűszeres, füstös illatot, a rugalmas, roppanós és homogén állagot, valamint az enyhén füstös, borsos, paprikás ízt.
  • A Karát frankfurti virsli kellemes, füstölt illattal, roppanós állaggal, közepes intenzitású fűszerezéssel került a második helyre.
  • A bronzérmet a Master Good Royal frankfurter virsli nyerte. Az értékelés szerint kellemes, füstölt, enyhén fűszeres illatú, állaga roppanós, íze megfelelően fűszeres és füstös.

Szerző