Frissítve! Orbán Viktor levélben mégis bocsánatot kért

Orbán Viktor miniszterelnök levelet intézett azokhoz a néppárti vezetőkhöz, akik kezdeményezték a Fidesz kizárását az EPP-ből; írásában a Fidesz elnöke bocsánatot kér „a támadó nyelvezetért”, de fenntartja politikai álláspontját – értesült a Reuters.

Vizsgálják felül a kizárási javaslatot!

A Fidesz vezetői az utóbbi napokban többször határozottan leszögezték, hogy alapvető politikai kérdésekben a Néppárttal kialakult vita során nem tesznek engedményt. Legutóbbi, a Magyar Rádiónak adott interjújában Orbán Viktor arról beszélt: a keresztény kultúra megvédése és a migráció ügyében semmilyen kompromisszum nem képzelhető el, „minden másról lehet beszélgetni”.

A Reuters által csütörtökön megszerzett egyik levélben Orbán Viktor felkérte a flamand kereszténydemokraták vezetőjét, Wouter Beke-t, hogy vizsgálja felül a Fidesz kizárására vonatkozó javaslatát.

Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az MTI megkeresésére megerősítette a levelek hitelességét, és a Reuters azon értesülését is, hogy hasonló tartalmú leveleket küldtek el valamennyi néppárti tagpártnak, amelyek csatlakoztak a Fidesz kizárására irányuló kezdeményezéshez.

Tiltakoztak a „hasznos idióták”

A belga De Standaard című újság le is hozta a levelet, amelyet a kormányfő a flamand kereszténydemokrata párt (CD&V) vezetőjének címzett. Azt írja benne:

„Nem titok, hogy komoly nézeteltérések vannak a Fidesz és a CD&V között a migráció ügyében, a keresztény kultúra és Európa jövőjének védelmében. Az sem titok, hogy nem kívánjuk megváltoztatni a pozíciónkat ezekben az ügyekben. Mégis, nem tartom észszerűnek, hogy effajta nézeteltéréseket úgy oldjunk meg, hogy kizárunk egy pártot a politikai családunkból. Ezért tisztelettel azt szeretném kérni, hogy vizsgálja felül a kizárásra vonatkozó javaslatát.”

„Ugyanakkor, Daul elnök úr és Weber frakcióvezető úr tiltakoztak az ellen, hogy „hasznos idiótáknak” neveztem a kizárásunkat kezdeményező pártokat – folytatja a miniszterelnök. – Ez valójában egy idézet Lenintől, amellyel bizonyos politikai döntéseket szándékoztam kritizálni, nem pedig egyes politikusokat.”

Majd azzal fejezi be a levelet: „Ezúttal szeretnék elnézést kérni, ha személyesen sértőnek találta a megjegyzésemet.”

A belga pártok nem hatódtak meg

„Ha valaki bocsánatot kér tőlem, elfogadom a bocsánatkérést. De az egész vita egyáltalán nem arról szólt, hogy én megsértve érzem-e magam – reagált a belga lapnak Wouter Beke, a CD&V elnöke. – Nem volt túl tiszteletteljes [Orbán megjegyzése], de ezt tudom kezelni. A vita már régóta azon alapértékek tiszteletben tartásáról szól, amelyeket fontosnak tartunk Európában, mint például a sajtó szabadsága, a hatalmi ágak szétválasztása, és a szolidaritás Európában. És a külső határaink közös védelméről, amit Orbán akadályoz.”

Wouter Beke szerint ebben az alapvető, értékekről szóló vitában Orbán nem változtatta meg a hozzáállását. A CD&V ezért fenntartja, hogy Orbánnak és Fidesznek nincs helye az Európai Néppártban.

A másik belga kereszténydemokrata párt, a francia nyelvű közösség Humanista Demokratikus Centruma (cdH) az EUrologusnak megerősítette, hogy megkapták a levelet.

„Valóban kaptunk egy levelet Orbán miniszterelnök úr nézőpontjával, de ez semmiben nem változtatja meg az álláspontunkat”

– válaszolta az Indexnek a cdH szóvivője.

A két érintett svéd párt, a Kereszténydemokraták és a Mérsékeltek nem kaptak még levelet csütörtökön délelőtt, amikor az Index kereste őket.

A véleményükön a bocsánatkérés nem változtat

Reagált Maxime Prévot, a vallon konzervatív Humanista Demokratikus Centrum (CDH) vezetője is, mondván, ez a bocsánatkérés semmit nem változtat azon a véleményükön, hogy a nagyobbik magyar kormánypártnak nincs többé helye az EPP-ben.

Frank Engel, a luxemburgi Keresztényszociális Néppárt (CSV) elnöke rámutatott, hogy Orbán mindössze egyetlen kijelentéséért kért elnézést, intézkedéseiért, egyéb nyilatkozataiért és kampányaiért nem, s ez nem elegendő.

Petteri Orpo, a finn Nemzeti Koalíciós Párt (Kokoomus) elnöke azt közölte, hogy megkapta az üzenetet, de nem vonják vissza kizárási indítványukat. „Ezen a ponton levelek már nem segítenek, a Fidesznek tettekkel kell bizonyítania elkötelezettségét az EPP mellett, de ez nem történt meg” – emelte ki.

Kovács Zoltán: nincs alku, nincs kompromisszum!

Sem a magyar kormány, sem a Fidesz nem köt kompromisszumot a migráció ügyében, illetve Európa és az európai keresztény kultúra megvédésének kérdésében, ezekhez mindenáron ragaszkodik – mondta a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár csütörtökön az MTI-nek.

Kovács Zoltán a miniszterelnök által írt levélre reagált, amelyet Orbán Viktor azon pártok vezetőinek küldött, amelyek a Fidesz kizárását kezdeményezték az Európai Néppártból (EPP).

Az államtitkár kijelentette, amíg van esély arra, hogy az EPP-ben megállítsák a migráció támogatására irányuló folyamatot és megváltoztassák a politikusok hozzáállását, addig „mi mindent megteszünk a magunk részéről”. Ésszerű kompromisszumokra hajlandók minden kérdésben, kivéve a migráció megállítását, valamint a határok és az európai keresztény kultúra megvédését – fűzte hozzá.

DK: Orbán hozza nyilvánosságra a néppárti politikusoknak írt levelét!

A Demokratikus Koalíció (DK) arra szólította fel Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy hozza nyilvánosságra azt a levelet, amelyet azoknak a néppárti vezetőknek írt, akik kezdeményezték a Fidesz kizárását az Európai Néppártból (EPP).

A DK frakciószóvivője csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, a kormányfőnek jó oka volt a levélírásra, mert az EPP-nek március 20-án kötelező szavaznia a Fideszről. Orbán Viktor pontosan tudja, hogy számára a szavazás életveszélyes, mert a Fidesz néppárti tagságának felfüggesztéséhez vagy a pártcsaládból való kizárásához is vezethet – hangsúlyozta Gréczy Zsolt. A miniszterelnök „térdre rogyott” és most könyörög az Európai Néppárt általa hasznos idiótáknak nevezett tagpártjaihoz, hogy vonják vissza a kezdeményezést – tette hozzá.

Orbán Viktorról ismét világosan kiderült, hogy nem Európa erős embere, hanem „politikai celeb”, akinek azért is „térden kell csúsznia”, hogy pártját ne zárják ki az Európai Néppártból – fogalmazott az ellenzéki politikus.

(Forrás: MTI, Index)

Kapcsolódó

Házhoz menni a pofonért – Weber Budapesten

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük