Összegyűjtötte a Figyelő hamis állításait az MTA

A Figyelő „Megengedhetetlen az Akadémiáról vitázni?” címmel publikált összeállításában több félrevezető állítás is olvasható – közölte honlapján a Magyar Tudományos Akadémia (MTA). A lap főszerkesztőjétől helyreigazítás közlését kérték.

Mint írják,

Az összeállítás első mondatában szereplő állítással szemben az MTA tavaly nem 46 milliárd forintból gazdálkodott, hanem 77 milliárdból, és az állami támogatás összege volt 46 milliárd forint.

Az akadémiai kutatóintézet-hálózatban 2017-ben nem 5540, hanem összesen 6037 tudományos, oktatási és tudományos ismeretterjesztő publikáció jelent meg. Az impaktfaktoros folyóiratban megjelent cikkek száma évek óta emelkedik.

Az MTA vezetőinek fizetését és juttatásait ismertető rész hiányos. „Az ott szereplő összegek pontosak, azt ugyanakkor sajnálatos módon elfelejtette az összeállítás szerzője megemlíteni, hogy ezeket az 1994. évi XL. tv. 13.§.(4) szerint állapították meg. Egyéb juttatásuk pedig a költségvetési törvényben megadott cafeteria keret. Az akadémikusi tiszteletdíjakat és az özvegyi ellátást sem maguknak szavazták meg az érdekeltek, hanem a 4/1995. (I. 20.) Kormányrendelet alapján kapják azokat.”

Az MTA üdülőiben a szolgáltatások árai nem alacsonyabbak a piaci áraknál, hanem megfelelnek a hivatalos besorolásnak megfelelő szolgáltatási színvonalhoz tartozó mindenkori átlagos piaci árnak. A külső vendégeknek felárat számítanak fel.

A cikkben „sok száz milliárdos” akadémiai ingatlanvagyonról írnak, de a valóság az, hogy az MTA ingatlanvagyonának könyv szerinti értéke 100 milliárd forint. Ennek az ingatlanvagyonnak a legnagyobb része azonban a kutatóközpontoknak és kutatóintézeteknek helyet adó épületekből áll.

A cikk a városligeti Domus ’Collegium Hungaricum’ esetében azt a hamis látszatot kelti, mintha a Domus piaci alapon működő szálloda lenne, holott nem az. Határon túli magyar kutatókat fogad, akik elnyerték a Domus ösztöndíjat, külsősök nem vehetik igénybe a szolgáltatásait.

A cikk szerint „az akadémia esetében is mindig kérdéses, hogy kik és milyen szempontok szerint kerülhetnek be.” Ezek a szempontok viszont pontosan megismerhetők azok számára, akik elolvassák a nyilvános akadémiai szabályozásokat.

És hemzseg a valótlan állításoktól az MTA kutatóhálózatában dolgozó kutatókkal szembeni elvárásokat, pontosabban azok hiányát taglaló rész.

(Forrás: Népszava)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük