Bulvár
Óvatosan az étellel, itallal a kánikulában
Állítólag a hétvégén ránk köszönt az igazi nyár és a kánikula, márpedig ha ez igaz, akkor kevés a védekezéshez a légkondi, párakapu, ventilátor. bizony, bizony ha könnyíteni akarjuk a túlélésünket, figyeljünk oda mit eszünk és iszunk ilyenkor.
Csak okosan!
- A legideálisabb ital a csapvíz, az ásványvíz, esetleg a cukor nélkül készített zöld tea, gyümölcstea, limonádé. Ezeket citrusokkal ízesíthetjük.
- Ihatunk natúr zöldség- és gyümölcsleveket is, ezeknek a szénhidrát- és kalóriatartalmát azonban már nem árt figyelembe venni.
- Tejből és tejes italokból legfeljebb 1-2 pohárnyi javasolt, akár egyszerűen lehűtve, vagy turmixok, smoothie-k alapjaként.
- A cukros és az alkoholos italok fogyasztását mellőzzük! Az utóbbiak fokozzák az izzadást és a vizelet kiválasztását, így növelik a folyadékvesztésünket. Enyhén vízhajtó hatásúak a különféle koffeintartalmú italok is, de ezek azért mértékletesen fogyaszthatók.
Mivel az izzadás során nemcsak vizet, hanem sót is veszítünk, nem árt tudni, hogy szélsőséges esetekben akár sópótlásra is szükség lehet.
Mit együnk és mit ne?
- A kánikulai étkezés a legtöbb családban nem okoz problémát: szinte ösztönösen a többé-kevésbé megfelelő ételeket választjuk. Ilyenkor többnyire könnyen emészthető ételek kerülnek a tányérra, és az adagok is kisebbek.
- Jó, ha nyáron még határozottabban érvényesül a „többször keveset” elv. Az étrend összeállításánál figyeljünk a változatosságra, ami ilyenkor, a friss zöldségek és gyümölcsök szezonjában nem nehéz.
- Együnk olyan zöldségeket – uborkát, retket, salátát, zellert, spenótot –, amelyek magas víztartalmúak, és kiválóan hűsítik a szervezetet.
- Csakúgy, mint a nyers zöldségek, a gyümölcsök is remek hűsítők. A görögdinnyét, az almát, a sárgadinnyét, a citrusféléket és a bogyós gyümölcsöket fogyasszuk lehűtve, főétkezés után desszertként vagy köztes étkezésekre. De ízesíthetjük a vizet is gyümölcsökkel – a végeredmény igazán ízletes lesz.
- A hínár, a tengeri moszat sós íze az óceán mélyének hidegségét varázsolja a tányérra. Ráadásul a tengeri moszat természetes jód- és káliumforrás, amelyek létfontosságúak a szervezet számára. A tenger gyümölcseiért rajongók előnyben vannak: hűsítő hatásúak a halak és a kagyló is.
- Néhány gyógynövényből – citromfűből, csalánból, borsmentából, hibiszkuszból – ízletes és nagyon finom hűsítő teát készíthetünk.
- Nyáron használjunk több nyers élelmiszert, ha lehet, kerüljük az órákig tartó sütést-főzést.
- Az aludttej, a joghurt és a kefir is hűsítő hatású, ezért érdemes nyáron salátaöntetekhez, zöldségek mellé mártásalapként, gyümölcsös desszertekhez elsősorban ezeket használnunk.
- A melegben kevés zsiradékot használjunk, ezek ugyanis szinte fűtik a testet. Bátran használhatunk viszont hidegen sajtolt olajokat: a szezám-, búzacsíra- vagy napraforgómagból készültek inkább hűtenek.
- Bizonyos gabonafélék is frissítően hatnak. Ilyen egyebek között az árpa, a rozs, a tönkölybúza, a barna rizs. Ezekből készíthetünk leveseket, egytálételeket is.
Persze csak egy ideális világban lehet valamennyi fenti tanácsot megszívelni, így azt ajánljuk, olvassa el és amit tud, fontosnak tart kövessen, ezzel is könnyítve kánikulai túlélését.
Kapcsolódó (bár lehet, hogy csak játék)
Szerző
Friss
- A Millenáris könyvfesztivál-mentes övezetté vált: 2025-ben nem engedi be az eseményt
- Juszt László heti matekja: az aktuális kormányadósság főszáma cirka 150.000.000 Euro
- 70.- forint/magyar kopf – Krausz Gábor segítséget kér
- Emberek, Orwell az 1984-et figyelmeztetésnek szánta, nem forgatókönyvnek
- Lebukott a hárommilliárdos számlagyár
- Orbán Viktor: Nem elég már oldalvizezni
- Elfüstölt egy villamos – Óriási közlekedési káosz Budapesten
- Orbán és Matolcsy, „két férfi egyeset”
- A horoszkóp ígérete szerint…
- (Nagyon)kisnyugdíjasunk felveszi a kesztyűt: a Mikulásgyár jár a gyerekeknek