Pokolgépek és molotov koktélok, – a bűnüldözés sarlatánjai 7.

Nincsenek megoldatlan ügyek, csak ügyetlen megoldások vannak és hivatástudat nélkül tevékenykedő bűnüldözők. Az un. olajos-robbantásos történetek mellett volt azért még egy sor kifejezetten politikai-robbantás is .

Megbízás, vagy valami más

„1.Én, Illés Gyula a közjegyző előtt az alábbiakat adom elő: 1991augusztusában dr. Boros Péter belügyminiszter úr magához rendeli dr. Pintér Sándor akkori főkapitány urat és dr. Bodrácska János megbízott főkapitány helyettes urat, amit követően felkért engem Bodrácska János, hogy válasszak ki két főt operatív tevékenységben jártas nyomozót, akikre olyan speciális feladatot kíván bízni, amit a belügyminiszter úrtól kapott. Megemlítette, hogy a nemzet biztonsági hivatal tehetetlen volt és ezért a rendőrséget bízza meg azzal, hogy dr. Torgyán József pártelnök úr politikai lejáratását megszervezze és végrehajtsa. Az előttem ismertetett terv az volt, hogy az elnök úr gépkocsi vezetőjén, egy Szöllösi nevű személyen keresztül cél személyen keresztül próbáljuk meg végrehajtani a feladatot.”( Forrás: Beszélő)

„Egyébként úgy értesültünk, hogy Labanc Ferenc, akit a rendőrségtől autó panama gyanúja miatt Illés Gyula fővárosi bűnügyi főnökkel együtt távolítottak el, jelenleg a Torgyán család érdekeltségi körébe tartozó autókereskedő cég alkalmazottja. Az autóüzelmek gyanújának árnyéka annak idején Illés Gyula főnökére és régi barátjára, Bodrácska főkapitányra is rávetült, de őt a vizsgálat tisztázta. Illésnek távoznia kellett, Labanc Ferenc még vizsgálati fogságba is került. Felmerül a gyanú, hogy nemcsak a kisgazdavezér csábereje, hanem a Bodrácska főkapitánnyal való elszámolás vágya is munkált a nyilatkozókban.

A közjegyző előtt tett nyilatkozat nem tréfadolog, magyarázkodni nem lehet, azért a felelősséget vállalniuk kell. Nyilván tisztában vannak vele, hogy nem vihetik el szárazon, ha állításaikat nem tudják bizonyítani. Vagy tán valami torgyánista maffia szőné be az igazságszolgáltatás gépezetét, melyben reménykedhetnek? Itt azért talán nem tartunk.”(Forrás. Beszélő)

Nézzük sorjában

Reklámszatyorba helyezett pokolgépet rejtett el 1998. március 12-én egy ismeretlen tettes az FKGP Belgrád rakparti székházának bejárata mellé. A szerkezetet még robbanása előtt megtalálták és hatástalanították.

Négy nappal később Torgyán József pártelnök II. kerületi Endrődi utcai lakásának bejárata közelében lépett működésbe egy robbanószerkezet, amely jelentős károkat okozott.

Torgyán merénylet
Volt egyszer egy népszabadság és abban egy cikk.

A nyomozók később megtalálták a Torgyán József lakása előtt működésbe hozott robbanószerkezet távirányítóját, amelynek elektronikus rendszere az igazságügyi műszerész szakértő szerint egyedi azonosságot mutatott az FKGP-székház előtt talált bomba vevőegységével. A nyomozáskor az is kiderült, hogy az elkövető a Bimbó utcai buszfordulóban várakozó gépkocsival távozott. A nyomozók a bizonyítékok alapján azonosították a szóba jöhető elkövetőket, többször kértek jogsegélyt a külföldi hatóságoktól is, ám kilétüket nem sikerült megállapítani, s az a nyomozás további folytatásától sem várható.

Szájer Józsefnek, a Fidesz frakcióvezetőjének XVI. kerületi lakása előtt 1998. május 1-jén 23 óra körül lépett működésbe egy robbanószerkezet. A robbanás erejétől beszakadt a lakás ajtaja, s átszakította a két emeletet elválasztó födémet. A lépcsőházban jelentős kár keletkezett. A szakértők szerint a robbanóanyag fajtája megegyezett azzal, amit Torgyán lakásánál használtak. A rendkívül csekély anyagmaradványok miatt azonban azt nem lehetett megállapítani, hogy milyen módon hozták működésbe a robbanószerkezetet. Amennyiben az elévülési időn belül olyan újabb bizonyíték kerül a nyomozó hivatal birtokába, amely elvezethet a tetteshez, folytatják a nyomozásokat – mondta dr. Borbély Zoltán.

1998. június 15-én pedig a Fidesz Lendvay utcai székházánál lerobbantották Áder János irodájának erkélyét.

Majd tíz év múlva

2007. december 15-én éjjel Kóka János, az SZDSZ akkori elnökének épülő házára dobtak ismeretlenek három Molotov-koktélt, 2008. szeptember 3-án Szilvásy György titkosszolgálatokat felügyelő akkori miniszter Lesencefaluban lévő nyaralójára dobtak ugyancsak ismeretlenek Molotov-koktélt.

Kérdezhetnénk, hol vannak az elkövetők, a felbujtók, a részesek, de legfőképpen kinek volt az érdeke, hogy az említett esetek bekövetkezzenek éppen abban az időszakban, amikor megtörténtek?

Előzmény

Megyei főügyészből lett ügyvéd, ügyvédből lett miniszter – a bűnüldözés sarlatánjai 6.

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük