Vannak tradicionális ételek, amelyekhez szinte istenkísértés hozzányúlni. Én most fittyet hányok ennek az elvárásnak és sarkaiból forgatok ki mindent, amit eddig a rakott kelkáposztáról gondoltál.
Vannak tradicionális ételek, amelyekhez szinte istenkísértés hozzányúlni. Én most fittyet hányok ennek az elvárásnak és sarkaiból forgatok ki mindent, amit eddig a rakott kelkáposztáról gondoltál.
Hozzávalók
1.5kg kelkáposzta
só
1/4 kg rizs étolaj
2 fej vöröshagyma
3 levél szárított babérlevél
5 gerezd zúzott fokhagyma
50 dkg darált hús (sertés vagy pulyka)
(Tipp: ha pulykahúsból készíted, tegyél a húshoz 1/2 teáskanál mézet, ez pótolhatja a sertéshús édeskés aromáját.)
bors
1 tk. pirospaprika
1 pohár tejföl (nagy)
8-10 dkg reszelt sajt
(Fűszerek közül használjon bármit ami Ön szerint „jó áll” a káposztának és szereti a család!)
Így készül
A húst magas hőfokon alaposan pirítsuk le, és csak amikor már képződött megfelelő mennyiségű pörzsanyag, csak akkor adjuk hozzá a vöröshagymát, azzal is pirítsuk még egy rövid ideig figyelve, hogy ne égjen oda a pirírási folyamat végén adjuk hozzá a zúzott fokhagymát.
Adjunk hozzá 2dcl vizet, majd fűszerezzünk és ne feledjük a babérlevelet sem.
Amíg a hús párolódik (kb 30-40 perc) főzzük elő a rizst, blansírozzuk a leveleire szedett kelkáposztát, majd vágjuk ki levelenként a legvastagabb szár-ereket.
(Így balsírozz: a káposzta leveleket kb 4 percig lobogó forró vazba főzzük, majd azonnal jegyes, ha az nincs csaphideg vízbe tesszük, így megmarad a gyönyörű élénk színe.)
Alaposan forgassuk össze a húst és az előfözött rizst. Egy mélyebb jénai tálat, vagy tepsit kenjünk ki alaposan vajjal, majd szórjuk meg zsemlemorzsával, kezdjük a rétegezést, az edény alját jól beterítjük az egész kelkáposzta levelekkel, majd ezen elterítjük a húskeveréke alaposan, mindenhol meglocsoljuk tejföl és reszeltsejt keverékével, ezt ismételje meg még egyszer, takarja be alaposan a tejföl keverékkel az ételt, tedd be a 180 fokra előmelegített sütőbe 40-45 percre.