Connect with us

Bulvár

Szinte hihetetlen, de igaz

hihetetlen,
Megosztás

Bármennyire is hihetetlen, de igaz: téli hangulatot árasztó, havas mesevilág alakult ki hazánk legmagasabb pontján. Megint valami különöset és szokatlant produkált az időjárás.

Hó-hahó!

Az izgalmak – legalábbis időjárási szempontból – még nem értek véget mára, hazánk legmagasabb csúcsán, a kirándulók körében oly népszerű Kékesen téli mesevilág alakult ki a vasárnap esti órákban.

Nem kellett hozzá sok idő, a hegycsúcsot ugyanis egy intenzívebb csapadékmező érte el, a hőmérő pedig éppen 0 fok feletti értéket mutatott, így gyorsan fehér köntösbe bújt a táj:

Hogyan tovább?

Hétfő reggel, keleten még sokfelé esik az eső, de délelőtt kelet felé távozik várhatóan a csapadékmező, majd ott is szakadozni, gomolyosodni kezd a felhőzet. Nyugaton foltokban fagyosan indult a nap. Nyugaton és a középső országrészben már délelőtt vékonyodó, szakadozó, majd gomolyosodó felhőzet lesz a jellemző. Elő-előbukkan a nap, de inkább a délutáni időszakban valószínűbbek a napos időszakok. Jelentős mennyiségű eső nem valószínű, de itt-ott kialakulhat futó zápor. Napközben gyenge, változó irányú légmozgás várható, de estétől megélénkülhet a K-i irányból fújó szél. Este nagyrészt gyengén felhős égbolt várható, majd éjjel felhősödésre van kilátás. A hajnali órákban, a nyugati határvidéken csapadékmező érheti el, másutt nem valószínű csapadék. Tovább erősödik a K-i szél. Északkeleten várható a leghidegebb hajnalban, az ottani fagyzugokban fagyra is célszerű számítani.

Orvosmeteorológia

Hétfőn is még hidegfronti jellege lesz a légkörnek, mely szervezetünk működését elenyésző mértékben befolyásolja. A változékony, illetve az évszakos átlagnál hűvösebb időjárás a hangulatunkat is befolyásolhatja. Sokan tapasztalnak ilyenkor hullámzó rosszkedvet, fáradékonyságot.

Tavasszal mindenek előtt az allergiás panaszok kerülnek előtérbe. Az ilyenkor virágzó fű-, fafélék provokálják az olykor hihetetlenül kellemetlen tüneteket az arra érzékenyekben. Orrdugulás, orrfolyás (színtelen, híg váladék ürülése), fejfájás, szemviszketés esetleg hőemelkedés lehetnek a vezető tünetek. Ilyenkor ún. antihisztamin készítmények javasoltak, melyeket ismert allergia esetén már az allergén megjelenése előtt 1 hónappal érdemes elkezdeni szedni. Emellett, különösen a már kialakult panaszok esetén, lokális készítmények (orrspray, szemcsepp, orrcsepp) használhatók.

Kedden egy ciklon érheti el térségünket, melynek hatására felerősödik a K-i irányú szél. Nyugat felől a keleti országrész fölé is átterjeszkedik az éjszaka érkezett felhőzet, mellyel szórványos, de helyenként kiadósabb záporeső is érkezhet. A délutáni időszakban gomolyosabb felhőzetből heves záporok, egy-két zivatargóc is kialakulhat. (Eumet)

Ezeket olvasta már?

hihetetlen

Szerző