Tanársztrájk, polgári engedetlenség, élőlánc – Tiltakozások országszerte

Több ezer tanár és diák vesz részt a szerdai országos sztrájkban, polgári engedetlenségben és egyéb tiltakozásokban. A diákok élőláncot alkottak reggel Budapest főbb pontjain, nap közben és este pedig számos helyen lesz valamilyen megmozdulás a tanárok és az oktatási rendszer érdekében szerte az országban.

Budapesten a Keleti pályaudvartól indult a diákok élőlánca a reggeli órákban egészen az Erzsébet hídig, majd Budán is folytatódott

Budapest mellett Szegeden, Pécsett, Miskolcon, Veszprémben, Győrben, Sopronban, Székesfehérváron, Debrecenben és Dunaújvárosban is tartanak ma sztrájkot vagy egyéb tiltakozást a tanárok és a diákok, valamint az ügyükért kiálló szimpatizánsok.

„Nincs tanár, nincs jövő” – „Fizessétek ki a tanárainkat”

Ezeket és hasonló szólamokat kiabáltak, illetve különböző táblákat, molinókat tartottak a kezükben, közben sok autós és BKV-sofőr dudálással fejezte ki a támogatását, az egész Belvárosban szinte folyamatos dudálást lehetett hallani.

A Madách téren reggel kilenckor kilenc belvárosi (V., VI., VII., VIII., IX. kerületi) iskola, főleg gimnázium tanárai tartottak flashmobot. Minden iskolából legalább tíz tanár eljött, de volt, ahonnan kétszer ennyien, a Vörösmarty gimnáziumból például 24-en vettek részt az eseményen – mondta a Szabad Európának Takács Gergely, az iskola magyar–történelem szakos tanára.

Papírokra írták azokat a dolgokat, amelyek nem tetszenek nekik a mai oktatási rendszerben, amelyeket feleslegesnek vagy rossznak tartanak, ilyen például a Nemzeti Alaptanterv, a megalázó bérek, a tanárok túlterheltsége – számolt be Takács Gergely. Ezeket látványosan összetépték és kidobták egy kukába. Utána énekeltek és felolvastak egy közös nyilatkozatot, amelyben egyebek mellett kiálltak a Kölcseyből kirúgott tanárok mellett, párbeszéd megkezdését követelték az oktatás helyzetéről, és a tananyag észszerűsítését – mondta a Vörösmarty gimnázium tanára.

varosikurir felkialtojel

A szerdai országos sztrájkot a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) hirdette meg, a másik nagy érdekképviselet, a Pedagógusok Szakszervezete nem csatlakozott hozzá.

“Ez a szeptember elseje óta tartó gördülő sztrájk folytatása, de a PDSZ úgy gondolta, hogy az oktatás nemzetközi világnapjára országos tiltakozást hirdetnek meg”

– mondta a Szabad Európának Komjáthy Anna, a PDSZ választmányi elnöke.

A két pedagógus-szakszervezet közösen szervezte meg, hogy Szegeden, Debrecenben, Székesfehérváron, Miskolcon és Budapesten kedden és szerdán petíciókat adtak, adnak át az Állampolgári Jogok Biztosának hivatalában. Ebben az szerepel, hogy a tanárhiány és az oktatási rendszer egyéb problémái sértik a gyerekek tanuláshoz való jogát és a szülőknek a gyerekük neveléséhez való jogát. Kérik a kivizsgálását, hogy az egyes tankerületekhez tartozó intézményekben milyen mértékű a tanárhiány, és milyen szakos pedagógusok hiányoznak.

Forrás: Szabad Európa

Friss híreink