Tíz éves a Budapest100 városi fesztivál

Minden eddiginél színesebb a program az idei Budapest100 hétvégéjén – a legidősebb és a legfiatalabb megnyíló épület között 210 év van

A Budapest100 városi fesztivál idén 10 éves

A jubileumi évben minden eddiginél több ház és közösség jelezte, hogy csatlakozik a programhoz – és ez a tavaszról őszre halasztott új időpontban is így van.

A sikeres civil ünnepet szeptember harmadik hétvégéjén “Találkozzunk a Tizediken!” mottóval rendezik.

A házak bemutatása és a programok megismerhetők a honlapon, a most fejlesztett applikáció segítségével pedig könnyen tervezhetők az útvonalak.

A megnyitót a KÉK – Kortárs Építészeti Központban tartják, ahol a szakmai szervezet alapításának 15. évfordulóját ünneplő kiállítás is látható és amely egyike az idei csatlakozó helyszíneknek.

A tizedik Budapest100 újdonsága, hogy most kortól és helytől függetlenül csatlakozhattak azok a közösségek, akik szívesen megnyitják a házuk kapuját, hogy a pincétől a padlásig bemutassák, ahol élnek és dolgoznak.

Az ingyenes eseménysorozatot önkéntesek és lakók közösen szervezik. Minden ház érdekes!

Fotó: Koncz Márton – We Love Budapest

Kék pillangó és szecesszió a Szűz utcában

A Szűz utcában álló szecessziós bérház a magyaros népművészeti motívumvilágán és burjánzó indáin túl a falak mögött még egy olyan titkot is rejt, ami csak a lakók vagy a házba besurranó fotósok számára volt ismert. Eddig. A belső udvar falai alulról nézve egy hatalmas pillangót formáznak, amit a jubileumi Budapest100 programján most mindenki megcsodálhat – írja a We Love Budapest.

A Szűz utca 5-7. szám alatt álló épület Józsefváros egyik apró zsákutcájában áll. A Budapest100 szeptember 18. és 19. közötti hétvégéjén a ház megnyitja kapuit és pincétől a padlásig bejárhatjuk tereit.

Az ifj. Nagy István által tervezett ház Józsefváros egyik rejtett szecessziós kincse, ahogy a különleges, pici szigetként létező, sétálóutcába belefutó Szűz utca is.

Az előcsarnok díszítésén, a gangok és a csigaként tekeredő főlépcső kovácsoltvas korlátain virágcsokrok, szívecskék, lényegében a matyó hímzés elevenedik meg. Az építész le sem tagadhatta volna, hogy nagy hatással volt rá a szecesszió nagymestere, Lechner Ödön.

Forrás: Kortárs Építészeti Központ Alapítvány/welovebudapest.com

Budapest 100

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük