Újabb rejtélyes ábrákat fedeztek fel a titokzatos Nazca-vonalak közelében

Több tucat új ábrát, geoglifát fedeztek fel perui régészek a híres Nazca-vonalak közelében, az ország déli részén – jelentette be a perui kulturális minisztérium.

A világ egyik nagy régészeti rejtélye

A régészek szerint a Nazca-vonalak ábráit a Paracas-kultúra idején készítették több mint kétezer éve, vagyis évszázadokkal azelőtt, hogy a Nazca-kultúra népei hasonló gigantikus rajzokat alkottak volna a közelben – mondta Johny Isla, a minisztérium helyi kutatásának vezetője. A Nazca- és a Paracas-kultúrák geoglifái Peru spanyol hódítás előtti, más néven prekolumbián történelmének páratlan gazdagságára hívják fel a figyelmet.

A Nazca-vonalak a világ egyik nagy régészeti rejtélyének számítanak, még a régészek számára is rejtélyesek, mivel senki sem tudja biztosan, miért készítették őket és miért ilyen hatalmasak.

„Kérdés az is, miért folytatták az ábrák készítését ilyen hosszú időn, összesen 1200 éven át”

– tette hozzá Isla.

Kardszárnyú delfinek, táncoló nő

Drónokkal térképezték fel azt a további 25 geoglifát, amelyeket korábban vettek észre helyi lakosok. A robotrepülők lehetővé tették a dokumentáció kiszélesítését és új ábrák felfedezését. Az eddig ismeretlen vonalakból többek között kardszárnyú delfinek és egy táncoló nő alakja is kirajzolódik.

Az UNESCO világörökségi listáján 1994 óta szereplő Nazca-vonalakat letelepedést kereső földfoglalók és a közeli országútról letérő autók is károsították. Idén januárban egy eltévedt kamion rongálta meg a híres vonalak egy részét, amikor a tiltó táblák ellenére a fennsíkra hajtott. 2014-ben a Greenpeace környezetvédő szervezet bocsánatot kért Perutól, mert egy akciója során, amikor a levegőből olvasható, talajra terített textilbetűkkel akarták felhívni a figyelmet a változás fontosságára, megrongálták a finom vonalakat.

Új és újabb ábrák

Isla szerint ez a Greenpeace-incidens késztette arra a minisztériumot, hogy a tartomány régészeti kincseinek megóvására tervet készítsen, amely az új felfedezéseket is előmozdítja. „Még nem jártunk az új vonalak mentén, csak fotókat készítettünk, egyelőre a kutatás első szakaszában vagyunk” – mondta a régész.

Két hónapja több mint 50 új vonal felfedezéséről szóltak a hírek, az újabb ábrákról akkor a National Geographic akkor egy videót is közzétett, melyet itt nézhet meg.

(MTI)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük