Budapesti hétköznapok
Újranyit a Klauzál téri Kádár étkezde – Hogy a kockás abroszos, megfizethető áras variáció marad-e, az a jövő zenéje
A Kádár étkezde -kifőzde, étterem, kinek mi- titka: nem használtak mirelit alapanyagokat, mindent friss áruból készítettek, a csili-vili újítások messziről elkerülték, kizárólag hagyományosan és tiszta szívvel főztek – tartja a fáma.
A múlt
A szocreál berendezésű, apró kifőzde falait az ott járt hírességek dedikált fotói díszítették: például Kabos László, Papp László, Tolnay Klári, Gobbi Hilda, Böjte József, Sas József, Marcello Mastroianni, Sylvester Stallone, Vajna András. Az étterem a 2020-as bezárásakor is nagy valószínűséggel ugyanúgy nézett ki, mint a kezdetekben (piroskockás abrosz stb.).
A kor gyorsétterme volt, a környéken dolgozók szaladnak be rendes meleg ételért az ebédszünetükben; de nem csak ők.
A kifőzde valamiért (alacsony árak, gyors kiszolgálás, kiváló konyha, a forgalmas környék vonzereje…) művészek, olimpikonok, politikusok, újságírók, producerek törzshelyévé vált.
Bárki bárkihez odaülhet, mert valahol majdnem mindig van egy szabad szék a kockás abrosz borította asztalok mellett.
Kuriózum és nosztalgia…
A kifőzdét Kádár Béla alapította 1957-ben. Később – közel húsz évig – Garami Tibor volt a tulajdonos, majd Orbán Sándor vette át. Az étterem pincére és üzletvezetője az olimpiai ezüstérmes birkózó, Bárdosi Sándor édesanyja volt, aki közel negyven évig dolgozott a vendéglőben.
Nagyfiúként a ’70-es években kezdtem oda járni – mesélte a Blikknek Füzes Gábor.
Az egykori gettó területén volt, ettől hitték zsidó helynek, viszont nemcsak zsidó ételeket lehetett ott kapni. Péntekenként a bor- vagy vaníliasodóval felszolgált aranygaluska miatt mentünk, szombatonként pedig a sóletért. Ez utóbbit hagyományosan előző nap hosszú órákig készítették és nagyon finom volt. Ha nem ezeken a napokon mentem, akkor általában kacsamájat ettem pirított krumplival, ez verhetetlen volt a Kádárban. Szinte kinéztek onnan az üres tányérral.
Rengetegen várták, hogy leülhessenek, az utcán kígyózott a sor.
A lényeg az volt, hogy gyorsan, olcsón és jót egyen az ember és ha már jól lakott, menjen a dolgára és adja át a helyét másnak.
A cechet pedig a kijáratnál lévő tulajdonosnak kellett bemondásra kifizetni.
Megkérdezte, hogy mit ettünk-ittunk és az alapján fizettünk. (…) A bizalom persze jólesett, ám Orbán úr hihetetlen szivacs agyával minden fogyasztást memorizált. Egyszer véletlenül elfelejtettem bediktálni a savanyúságot és miután végeztem a felsorolással, hozzátette: „és egy paradicsom saláta”. Vérbeli vendéglátós volt.
A Covid-áldozat újjáéled
Némi elengedhetetlen felújítást követően – ősszel újra várja az éhes betérőket a kifőzde, amit Kádár Béla alapított 1957-ben. Később – közel húsz évig – Garami Tibor volt a tulajdonos, majd Orbán Sándor vette át.
Az étterem pincére és üzletvezetője az olimpiai ezüstérmes birkózó, Bárdosi Sándor édesanyja volt, aki közel negyven évig dolgozott a vendéglőben.
Vissza 2024-be!
„Tenner Beni, a Costes Catering részlegünket vezető kollégám hívta fel rá a figyelmemet, hogy eladó a legendás Kádár Étkezde, én 24 órán belül eldöntöttem, hogy ebbe a kalandba is belevágunk, ugyanis a Kádár Étkezde olyan színfoltja volt a városnak, amit nem szabad veszni hagyni”
– mondta az új tulaj, Gerendai Károly. A vállalkozó Costes nevű étterme kapott elsőként Michelin-csillagot Magyarországon, 2010-ben, majd 2016-ban Costes Dowtown étterme, 2022-ben pedig a szintén a cégcsoporthoz tartozó Rumour by Rácz Jenő éttermük is megkapta az elismerést. Gerendai azonban nem csupán fine diningban utazik, több más jellegű gasztronómiai vállalkozásba, például a Digó Pizza-hálózatba is beszállt. Alig két hete jelentették be, hogy a MÁK étteremben is 50 százalék tulajdonrészt szereztek a Costes Holdinggal. A szemfülesebbek már a Gourmet Fesztiválon is kiszúrhatták, hogy
a Kádár Étkezde önálló standdal jelentkezik (a kínálatban volt sólet, marhapörkölt tarhonyával, főtt marha is meggy- vagy paradicsommártással), és ez már annak az előjele volt, hogy a népszerű kifőzde feltámad.
Friss
- Szanyi Tibor: kracsun = karácsony? – Úgy látszik, a jó hírek csak nem akarnak Orbánhoz kötődni
- Készülj a karácsonyra – 5 jótanács: így díszítsd az otthonod
- Orbán Viktor szerint “Brüsszel” Magdeburgot akar csinálni Magyarországból
- Időjárás, ma havazik, de mi lesz karácsonykor?
- Vasárnapi horoszkóp két nappal karácsony előtt
- Jobb félni? – Nemcsak rendőrök, de civilruhások is figyelnek
- Szoboszlai megy a Real Madridba?
- 10 000 ember az ünnepi asztalnál – idén is lesz krisnás Karácsonyi Szeretetlakoma a Népligetben
- Mit keresett Magyar Péter Lévai Anikó ölében? – Megoszlanak a vélemények az Orbán családban…
- Meddig még a pitlákság útján? -érdeklődött egy kommentelő, amikor kiderült, hogy lenyúlta a kormány a gyermekotthonból a tegnap átadott TISZA-ajándékokat