Valahogy így kellene: “minden diák lezárhatja a tanévet”

“Ésszel és szívvel” fogják értékelni a tanulókat a tanév végi záróvizsgákon – jelentette ki Heinz Faßmann. Az oktatási miniszter kifejtette. áprilisban várhatóan még otthonról, digitális eszközök segítségével tanulnak majd a diákok; és csak húsvét után születik döntés arról, mikor térhetnek vissza az iskolapadokba.

“Ésszel és szívvel”

“Minden diák lezárhatja a tanévet, megfelelő feltételekkel, és egyiküknek sem lesz hátránya a koronavírus miatt kialakult helyzetből” – jelentette ki Heinz Faßmann oktatási miniszter kedden egy bécsi sajtótájékoztatón.

“Ésszel és szívvel” fogják értékelni a tanulókat a tanév végi záróvizsgákon – jelentette ki Heinz Faßmann. Az oktatási miniszter kifejtette. áprilisban várhatóan még otthonról, digitális eszközök segítségével tanulnak majd a diákok; és csak húsvét után születik döntés arról, mikor térhetnek vissza az iskolapadokba. Azt sem tudják még, hogy  május 19-én megkezdődhetnek-e az érettségi vizsgák.

Tisztességes feltételek

Leszögezte ugyanakkor, hogy tisztességes feltételeket teremtenek minden tanuló számára a bizonyítvány megszerzéséhez. A tárcavezető arról is beszélt, hogy

  • létrehoznak egy 13 millió eurós alapot, hogy kártalanítsák azokat, akiknek tervezett tanulmányi útja,
  •  akiknek tanfolyama a koronavírus miatti rendkívüli helyzet miatt nem valósult meg szintén kártalanítják .
  • Segítséget kapnak még a szociálisan nehéz helyzetben lévő diákok; az a cél ugyanis, hogy ők is hozzájussanak a távoktatáshoz szükséges digitális eszközökhöz.
  • Kilencszáz iskolai pszichológust is megbíznak, hogy vegyék fel a kapcsolatot azokkal a tanulókkal, akik március közepe óta nem elérhetők az oktatási intézmények számára;
  • a tanárok pedig “online”-továbbképzésben részesülnek – tette hozzá.

Bécs a leginkább veszélyeztetett csoportok helyzetén szeretne könnyíteni

Eddig háromszázezer 65 év feletti lakos kapott értesítést arról, hogy ötven euró értékben a legszükségesebb teendők elvégzésére taxi-utalványt kapnak. A támogatás egy 85 millió eurós azonnali segítségnyújtásra szánt pénzügyi csomag része. Az egykori Sophienspital kórház területén pedig szükségszállást alakítottak ki, százhúsz otthontalan számára. Oswald Wagner, a Bécsi Orvostudományi Egyetem igazgatóhelyettese kiváló intézkedésnek, nagy lépésnek nevezte a szájmaszk kötelezővé tételét az üzletekben. Kifejtette: két hét múlva várhatóan kiderül, hatékonyak-e az új óvintézkedések. A szájmaszkok ugyanis nemcsak az esetleges fertőzéstől védenek, hanem attól is, hogy olyasvalakitől kapjuk meg a fertőzést, akinek nincsenek tünetei, vagy aki nem is tud arról, hogy megfertőződött koronavírussal.

Vesztegzár

Salzburg tartományban további három település, Altenmarkt im Pongau, Zell am See és Saalbach számára is vesztegzárat rendeltek el; Flachauban pedig szigorították a karantént, mostantól a munkából, illetve a munkába történő közlekedés sem megengedett. Ausztriában kedd délutánig 10019-re emelkedett a betegek száma; ez az előző napihoz képest 9,32 százalékos növekedést jelent. Több mint 1100-an részesülnek kórházi kezelésben, közülük kétszázan intenzív osztályokon fekszenek. A halottak száma 131-re, a gyógyultaké pedig 1095-re nőtt. Továbbra is Tirol tartományban a legmagasabb a COVID-19 vírussal fertőzöttek száma (2334 fő), a második helyen van fertőzöttség tekintetében Alsó-Ausztria (1600 fő), a harmadik helyen pedig Felső-Ausztria (1500 fő).

maradj-otthon

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük