Budapesti hétköznapok
Vasárnap, a Kávé világnapja – Baristák Magyaroroszágon
Ha rajong a jó kávéért ki ne hagyja! Egész napos, korlátlan kávékóstolással, kávékoktélokkal, versenyekkel, programokkal, gépekkel és eszközökkel, valamint otthonra is megvásárolható csúcskávékkal várja a vendégeket A Kávé Napja vasárnap az Akvárium Klubban.
Irány a belváros
Magyarországon tizenkettedik alkalommal ünnepelik a kávé világnapját, esemény, melynek keretében a közönség hazai pörkölőkkel, nemzetközi kávéforgalmazókkal, gép-kereskedőkkel és baristákkal egyaránt találkozhat .
A nedü rajongói kiváló minőségű, különlegességeket óstolhatnak a kiállítók asztalainál; a hazai Michelin-csillagos éttermek kávés partnerei közül többen is jelen lesznek a rendezvényen. Csúcsminőségű arabica fajtákból korlátlanul kóstolhatók egész nap a különböző kávéitalok, melyek akár egy autó árával vetekedő professzionális kávégépeken készülnek.
Versenyből idén sem lesz hiány
A színpadi programokat követve a közönség rengeteg információt gyűjthet a „feketeleves” világából, miközben felfedezi az ízléséhez passzoló termékeket az erősebb koffeinbombáktól a lágy pörkölésű, citrusos afrikai magashegyi kávékig – áll a közleményben.
Versenyből idén sem lesz hiány, hiszen egyrészt profi és amatőr tejhaböntő-baristák mérik össze tudásukat a dobókockás Latte Art Throwdown pénzdíjas bajnokságon, a közönséget pedig a Push for Change kapszulanyomó-versennyel várja a Samurai Shoelace.
Akik kísérőjegyet váltanak a zártkörű kóstolókra, csúcsminőségű afrikai kapszulakollekciót, sőt a fekete nedühöz illő rumokat és rumkoktélokat is kipróbálhatnak. Apró Franciska ruandai tételekből tart kóstolót, Varga Marianna teaszakértő pedig tea cupping kíséretében mutatja be Tea a kertemben című könyvét.
Baristák Magyaroroszágon
Magyarországon már több mint száz éve is dolgoztak baristák, csak akkor még kávépincéreknek hívták őket. Kifejezetten nagy tiszteletű szakmának számított ez akkoriban. Az 1900-as évek elején még külön kávéspincér-szakképző is indult. Több évig kellett tanulni ezt a szakmát, ahol a felsőfokú végzettséget csak Bécsben lehetett megszerezni. A szakma külföldi fellendülése miatt ma már nálunk is elterjedt a barista kifejezés, és egyre inkább visszatér a régi kávéházi hangulat a kávézókba. A barista szakmát most már nem szakképzőkben, hanem vendéglátós tanfolyamokon lehet elsajátítani. A kávézás szeretete és tisztelete olyan szintre emelte Magyarországon is a szakmát, hogy 2003 óta hazánk is részt vesz a nemzetközi barista versenyeken.
A rendezvény részletes programja a www.kavenapja.hu linken érhető el.
Szerző
Friss
- Hajdu Péter érti az idők szavát: középre tarts – ‘… k*rvára nem találkoztam Rogán Antallal, még csak telefonon sem egyeztettem vele’
- Katonai-riszatoborzó Zalaegerszegen, avagy a helyi kultúros érezte, hogy pálya van…..
- Ha bénázol a Mészáros-féle edzőteremben, akkor fizetsz – Bizony, keményedik az élet ….
- A TISZA Párt EP-képviselőjének felesége munkaügyi pert indított volt munkaadója, a minisztérium ellen
- Kamatot emelt az OTP a lakáshiteleknél – Követőkre talál?
- Lázár közszolga pökhend-üzemmódban: egy csekk és más semmi – 5000 Mrd, és viheti a Főváros a területet
- Ha azt hitte, hogy Orbán nem tudja meglepni, tévedett….
- Karácsony Gergely: győztünk!
- 4 ok, amiért megéri zöld energiára váltani
- Karácsony Gergely: ez nettó hazaárulás!