Budapesti hétköznapok
Vasárnap, a Kávé világnapja – Baristák Magyaroroszágon
Ha rajong a jó kávéért ki ne hagyja! Egész napos, korlátlan kávékóstolással, kávékoktélokkal, versenyekkel, programokkal, gépekkel és eszközökkel, valamint otthonra is megvásárolható csúcskávékkal várja a vendégeket A Kávé Napja vasárnap az Akvárium Klubban.
Irány a belváros
Magyarországon tizenkettedik alkalommal ünnepelik a kávé világnapját, esemény, melynek keretében a közönség hazai pörkölőkkel, nemzetközi kávéforgalmazókkal, gép-kereskedőkkel és baristákkal egyaránt találkozhat .
A nedü rajongói kiváló minőségű, különlegességeket óstolhatnak a kiállítók asztalainál; a hazai Michelin-csillagos éttermek kávés partnerei közül többen is jelen lesznek a rendezvényen. Csúcsminőségű arabica fajtákból korlátlanul kóstolhatók egész nap a különböző kávéitalok, melyek akár egy autó árával vetekedő professzionális kávégépeken készülnek.
Versenyből idén sem lesz hiány
A színpadi programokat követve a közönség rengeteg információt gyűjthet a „feketeleves” világából, miközben felfedezi az ízléséhez passzoló termékeket az erősebb koffeinbombáktól a lágy pörkölésű, citrusos afrikai magashegyi kávékig – áll a közleményben.
Versenyből idén sem lesz hiány, hiszen egyrészt profi és amatőr tejhaböntő-baristák mérik össze tudásukat a dobókockás Latte Art Throwdown pénzdíjas bajnokságon, a közönséget pedig a Push for Change kapszulanyomó-versennyel várja a Samurai Shoelace.
Akik kísérőjegyet váltanak a zártkörű kóstolókra, csúcsminőségű afrikai kapszulakollekciót, sőt a fekete nedühöz illő rumokat és rumkoktélokat is kipróbálhatnak. Apró Franciska ruandai tételekből tart kóstolót, Varga Marianna teaszakértő pedig tea cupping kíséretében mutatja be Tea a kertemben című könyvét.
Baristák Magyaroroszágon
Magyarországon már több mint száz éve is dolgoztak baristák, csak akkor még kávépincéreknek hívták őket. Kifejezetten nagy tiszteletű szakmának számított ez akkoriban. Az 1900-as évek elején még külön kávéspincér-szakképző is indult. Több évig kellett tanulni ezt a szakmát, ahol a felsőfokú végzettséget csak Bécsben lehetett megszerezni. A szakma külföldi fellendülése miatt ma már nálunk is elterjedt a barista kifejezés, és egyre inkább visszatér a régi kávéházi hangulat a kávézókba. A barista szakmát most már nem szakképzőkben, hanem vendéglátós tanfolyamokon lehet elsajátítani. A kávézás szeretete és tisztelete olyan szintre emelte Magyarországon is a szakmát, hogy 2003 óta hazánk is részt vesz a nemzetközi barista versenyeken.
A rendezvény részletes programja a www.kavenapja.hu linken érhető el.
Szerző
Friss
- Már nem képes emberi hangon szólni – Ami mostanában zajlik Magyarországon, az rémes
- Mi lesz veled, Budapest – mi következik a kormány inkasszója után?
- A Megafon honnan támogatott cucc? – 5.800 milliós bevételből lett 2024-ben veszteséges – Hiába, ami jó, az jó….
- Első nap egy új munkahelyen: túléltem. Alig….
- Vége a szerelemnek, marad a csalódás: Hugh Jackman és Deborra-Lee Furness ‘rosszízű’ válása ‘ágytól-asztaltól’
- Grúzia még nálunk is jobban teljesít? Forródrót és e-mail várja az ottani ‘pofa be-törvény’ megszegését jelenteni vágyókat
- Kocsis Máté -akit Fidesz frakcióvezető minőségben tartunk el- felnyitotta dossziéját…
- A Tiszások átvállalják a Kölcsey kirúgott tanárainak perköltségét – tudatta Magyar Péter
- Orbán Viktor születésnapjára – Rendhagyó köszöntő
- Magyar György: a kormány csődbe akarja vinni a fővárost?