Budapesti hétköznapok
Vasárnap, a Kávé világnapja – Baristák Magyaroroszágon
Ha rajong a jó kávéért ki ne hagyja! Egész napos, korlátlan kávékóstolással, kávékoktélokkal, versenyekkel, programokkal, gépekkel és eszközökkel, valamint otthonra is megvásárolható csúcskávékkal várja a vendégeket A Kávé Napja vasárnap az Akvárium Klubban.
Irány a belváros
Magyarországon tizenkettedik alkalommal ünnepelik a kávé világnapját, esemény, melynek keretében a közönség hazai pörkölőkkel, nemzetközi kávéforgalmazókkal, gép-kereskedőkkel és baristákkal egyaránt találkozhat .
A nedü rajongói kiváló minőségű, különlegességeket óstolhatnak a kiállítók asztalainál; a hazai Michelin-csillagos éttermek kávés partnerei közül többen is jelen lesznek a rendezvényen. Csúcsminőségű arabica fajtákból korlátlanul kóstolhatók egész nap a különböző kávéitalok, melyek akár egy autó árával vetekedő professzionális kávégépeken készülnek.
Versenyből idén sem lesz hiány
A színpadi programokat követve a közönség rengeteg információt gyűjthet a „feketeleves” világából, miközben felfedezi az ízléséhez passzoló termékeket az erősebb koffeinbombáktól a lágy pörkölésű, citrusos afrikai magashegyi kávékig – áll a közleményben.
Versenyből idén sem lesz hiány, hiszen egyrészt profi és amatőr tejhaböntő-baristák mérik össze tudásukat a dobókockás Latte Art Throwdown pénzdíjas bajnokságon, a közönséget pedig a Push for Change kapszulanyomó-versennyel várja a Samurai Shoelace.
Akik kísérőjegyet váltanak a zártkörű kóstolókra, csúcsminőségű afrikai kapszulakollekciót, sőt a fekete nedühöz illő rumokat és rumkoktélokat is kipróbálhatnak. Apró Franciska ruandai tételekből tart kóstolót, Varga Marianna teaszakértő pedig tea cupping kíséretében mutatja be Tea a kertemben című könyvét.
Baristák Magyaroroszágon
Magyarországon már több mint száz éve is dolgoztak baristák, csak akkor még kávépincéreknek hívták őket. Kifejezetten nagy tiszteletű szakmának számított ez akkoriban. Az 1900-as évek elején még külön kávéspincér-szakképző is indult. Több évig kellett tanulni ezt a szakmát, ahol a felsőfokú végzettséget csak Bécsben lehetett megszerezni. A szakma külföldi fellendülése miatt ma már nálunk is elterjedt a barista kifejezés, és egyre inkább visszatér a régi kávéházi hangulat a kávézókba. A barista szakmát most már nem szakképzőkben, hanem vendéglátós tanfolyamokon lehet elsajátítani. A kávézás szeretete és tisztelete olyan szintre emelte Magyarországon is a szakmát, hogy 2003 óta hazánk is részt vesz a nemzetközi barista versenyeken.
A rendezvény részletes programja a www.kavenapja.hu linken érhető el.
Szerző
Friss
- Ujhelyi István: amikor a valóság nem kopogtat többet, hanem egyszerűen berúgja az ajtót
- Vasárnapi (cseppet sem) ünnepélyes gondolatok egy pici országból
- Vidéki prókátor: Lázár, a Fidesz Gyurcsánya?
- Szanyi Tibor: kracsun = karácsony? – Úgy látszik, a jó hírek csak nem akarnak Orbánhoz kötődni
- Készülj a karácsonyra – 5 jótanács: így díszítsd az otthonod
- Orbán Viktor szerint “Brüsszel” Magdeburgot akar csinálni Magyarországból
- Időjárás, ma havazik, de mi lesz karácsonykor?
- Vasárnapi horoszkóp két nappal karácsony előtt
- Jobb félni? – Nemcsak rendőrök, de civilruhások is figyelnek
- Szoboszlai megy a Real Madridba?