Connect with us

Sport

Véget ért egy álom, vagy csak felfüggesztve? – A magyar vízilabda válogatott 7. helyezett

vízilabda
Megosztás

A Dohában zajló férfi vízilabda világbajnokság utolsó játéknapján a magyar válogatott csupán a hetedik helyért küzdhetett. A búcsú legalább szépre sikeredett: Varga Zsolt együttese a 14–14-re végződő rendes játékidőt követően ötméteresekkel nyert Montenegró ellen.

Nem így tervezték a búcsút

A világbajnoki címvédő magyar férfi vízilabda-válogatott a hetedik hely megszerzéséért szállt vízbe Montenegró ellen, és úgy kezdte a meccset, ahogy az tőle elvárható: Vigvári Vince góljával szerzett vezetését. Ezt követően kissé „monotonná” vált a csata: Montenegró egyenlített, Zalánki Gergő betalált. Így ment ez 3–2-ig, amikor az újabb egyenlítés elmaradt, majd Zalánki sem talált a kapuba, szerencsére megtette helyette Jansik Sziárd. Hogy ne kétgólos magyar előnnyel érjen véget az első negyed, arról Vujovics gondoskodott – hét tizedmásodperccel a dudaszó előtt… (4–3).

Négy másodperc híján hét perc telt el úgy a második szakaszból, hogy Varga Zsolt együttese nem volt eredményes, a gólcsendet „természetesen” Zalánki törte meg. Mivel a védekezéssel nem volt különösebb gond, ez 5–4-es vezetését jelentett. A szünetre viszont már 6–6-tal vonultak felek, miután a negyedből hátralevő 64 másodpercbe még egy magyar és – sajnos – két montenegrói gól is belefért (6–6).

A bemelegítésnél térdfájdalmakra panaszkodó, imígyen a meccsről lemaradó Varga Dénest nélkülöző magyar válogatott Fekete Gergő révén került megint előnybe, és bár többször is kettőre növelhette az előnyét, a vége újabb egyenlítés lett. Egy gyönyörű támadás végére Kovács Péter tett pontot, majd végre kettőre nőtt a differencia: Zalánki negyedik góljának köszönhetően 9–7 volt ide. Egy perc múlva már 9–9 állt az eredményjelzőn – innen is indult a negyedik felvonás.

Popadics góljával először vezetett Montenegró, Zalánki kapufára lőtt egy büntetőt, Vogel védett, Vámos Márton gólra váltott egy ötméterest – ez volt az utolsó negyed első másfél percének krónikája (10–10). Vigvári góljára Vujovics válaszolt kettővel, Varga Zsolt kapust cserélt, Bányai Márk foglalta el Vogel helyét. Jansik emberelőnyből talált be, aztán hátul is remekelt, fontos pillanatban szerzett labdát, ám Vámos pöckölését hárította Lazovics. Bányai egy szép védéssel kezdett, egy bravúrral folytatta, ám Vujovics lövésével szemben már tehetetlen volt (12–13). Vámos 52 másodperccel a vége előtt egalizált, de Radovics is gólt lőtt – 23 szekundum maradt az egyenlítésre. Ami négy másodperccel a vége előtt, Vigvárinak hála össze is jött (14–14). Brguljan azért még lőtt egy kapufát a középkezdés után…

A bűntető párbaj

Visszatért a kapuba Vogel Soma, ami nyerő húzásnak bizonyult, mert Perkovics kísérletét hárította, Brguljanét pedig a lécre „nézte”. S mivel a mi részünkről Vámos, Vigvári, Zalánki és Manchercz sem hibázott, a jegyzőkönyvbe 18–16-os magyar győzelem került.

VÍZILABDA VILÁGBAJNOKSÁG, FÉRFIAK, A 7. HELYÉRT
Magyarország–Montenegró 18–16 (4–3, 2–3, 3–3, 5–5, 4–2) – ötméteresekkel
Gólszerzők: Zalánki 4, Vigvári Vi. 3, Kovács P., Jansik Sz., Vámos 2-2, Fekete 1, illetve Vujovic 4, Popadic 3, Perkovic, Radovic, Vidovic 2-2, Mrsic 1

Ezeket olvasta már?

vízilabda

Szerző