10%-os pedagógusbéremelést tud megelőlegezni a kormány

A korábbi közléseknek megfelelően, amíg nem kapjuk meg a Magyarországnak járó forrásokat, addig 10%-os pedagógusbéremelést tud megelőlegezni a kormány a nemzeti költségvetés terhére a mostani szankciós válságban – ezt  a kormány most rendeletben is rögzítette.

A további tervezett béremelés tehát már Brüsszeltől és a Magyarországnak járó uniós források érkezésétől függ

A kormány többször leszögezte, ahogy Magyarország megkapja a hazánknak járó uniós forrásokat, a rendszerváltás óta legnagyobb pedagógusbéremelés következhet.  Ezért is fontos, hogy hamarosan megszülethetnek a hazánkat illető uniós forrásokról szóló megállapodások.

A kormány terve, hogy a  pedagógusok átlagbére 2025-re elérje a diplomás átlagbérek 80%-át. Amennyiben megérkeznek az uniós források, a mostani bérhez képest 2023-ban a mostani 10%-os béremelés helyett 21%-os, 2024-ben 25%-os, 2025-ben pedig 29-30 %-os lehet a pedagógusbéremelés mértéke.

A pedagógusbéremelést egyedül a baloldal veszélyezteti azzal, hogy továbbra is meg akarja akadályozni, hogy hazánk megkapja a neki járó forrásokat.

A mostani 10 %-os béremelés 143 146  ezer iskolai és óvodai pedagógust érint, és a kormány 67,6 milliárd forintot biztosít rá. 

Azonnali, 45 százalékos pedagógusbér-emelésre van szükség

Miután a forrongó iskolák megfegyelmezésével megbízott rendőrtábornok, Pintér Sándor belügyminiszter zárt ajtók mögött kioktatta és megfélemlítette a pedagógusokat, következett az Orbán-kormány büntetése: elmaradt a januári béremelés, és csak a pedagógusok szakmai pótlékán változtattak. Ez papíron is megalázóan kis mértékű fizetésnövekedést jelent, pedig a száguldó orbáni infláció miatt drámai mértékben értéktelenednek el a tanári fizetések. 

Az Árnyékkormány szerint – a pedagógusok szakszervezeteivel egyetértésben – jövő januártól 45 százalékos pedagógusbér-emelésre van szükség, mert az orbáni infláció felemészti a tanárok fizetését, ami tömeges pályaelhagyáshoz vezethet. A béremelés fedezetét Európa legmagasabb áfájából származó, az orbáni infláció miatt növekvő áfabevételekből és a leállított kormányzati beruházások forrásaiból lehet biztosítani. V

agyis Orbán Viktor hazudott: nem kell várni az Orbán-kormány miatt felfüggesztett európai uniós pénzekre, mert a magyar költségvetésben már bőven megvan a béremelés fedezete. Azonban az Orbán-kormányt hidegen hagyja a tanárok létbizonytalansága, ezért az Árnyékkormány maradt Magyarország egyetlen reménye arra, hogy a pedagógusok végre tisztességes bért kapjanak.

Megalázó és hazug a pedagógus-béremelésnek álcázott rendelkezés

Pintér Sándor belügyminiszter bejelentése még porhintésnek is kevés. A pedagógusok most sem bér- vagy illetményemelést kapnak, hanem szakmai pótlékot, de még annak a mértéke is méltatlanul megalázó. A kormány az éjszaka kihirdetett rendeletével gyakorlatilag  pedagógus-bércsökkentés csökkentést jelentett be, hiszen a bérük jövőre jóval kevesebbet ér majd, ha csak a pótlék növekszik, ráadásul így még kiszolgáltatottabbak lesznek. 

Üdvös lenne, ha lassan szakember irányítaná a magyar oktatást, nem parancsuralmi keretek között szocializálódott rendészeti vezető, és a kormány is komolyan venné végre e mindannyiunk jövőjét meghatározó területet. 

Emlékeztetnénk továbbá, hogy szükségtelen az Európai Unióra mutogatni a hiányzó források miatt, ugyanis – mint azt Rétvári Bence államtitkár maga is elismerte egy parlamenti felszólalásában – igenis a magyar költségvetésnek kell állnia a pedagógus-béremelés jelentős részét (85-90 százalékát). 

A képlet egyszerű tehát: Orbán Viktor miniszterelnök kivételesen ne az apjának, a vejének és a magángépes, jachtos haverjainak osztogasson százmilliárdokat, hanem – az ország érdekében – a pedagógusok jogos követeléseit teljesítse haladéktalanul. A Párbeszéd továbbra is azonnali 45 százalékos pedagógus-béremelést és kirúgások, vegzálások nélküli oktatást követel.

Forrás: Belügyminisztérium / Demokratikus Koalíció / Párbeszéd

A kiemelt képen: A Budapest III. Kerületi Zipernowsky Általános Iskola pedagógusai 14-én polgári engedetlenségben és sztrájkban vettek részt, hogy felhívják a figyelmet az oktatás tarthatatalan helyzetére! Fotó: Tanítanék

A NER “konzultált”/”egyeztetett”…

Pin It on Pinterest