16 egészségügyi dolgozó megfigyelés alatt; ellenszegülő irániak

16 egészségügyi dolgozó van megfigyelés alatt, de eddig egyikőjüknél sem azonosítottak koronavírus fertőzést – tájékoztatta az atv-hut az EMMI sajtóosztálya.

Az EMMI sajtóosztálya – az atv.hu érdeklődésére – azt a tájékoztatást adta, hogy a Dél-Pesti Centrumkórházban összesen 16 egészségügyi dolgozó van megfigyelés alatt, de eddig egyikőjüknél sem azonosítottak koronavírus fertőzést.

Operatív törzs: Rendőrt kellett hívni a Szent László kórházba az iráni betegek miatt

Szomabton több rendőri intézkedés történt. A 8. kerületben sikerült meggyőzni a két iráni férfit, hogy kivizsgáltassák magukat. Lakatos Tibor elmondta, este a Szent László kórházban rendőri jelenlét volt szükséges ahhoz, hogy esetlegesen ne bántalmazzák az ott tartózkodókat és ne hagyják el a karantént.

Hozzátette, hogy a magyar betegek teljesen együttműködőek.

Megtörtént a milanói, vagy a 100 kilométeres körzetből érkező repülőjáratok korlátozása. Folyik a Szent László kórház kapacitásának bővítése.

Az új intézkedések közül Lakatos Tibor kiemelte, hogy megkérték az iskolákat, hogy halasszák el az esedékes osztálykirándulásokat. “Jelenleg minden szükséges védekezési feladatot az állam végzi” – ezt arra mondta Lakatos Tibor, hogy több önkormányzat intézkedéseket tett. Például ingyenes betegszállítást végeznek és zöld számokat működtetnek a tájékoztatásra.

Schanda Tamás azzal kezdte a tájékoztatót, hogy szigorú fegyelemre van szükség a felsőoktatási intézményekben. “Most újra arra kérjük őket, hogy a lehető legnagyobb fegyelemmel járjanak el a járvány megelőzését szolgáló intézkedésekben.” 

Mindenkit arra kért, hogy amennyiben van olyan külföldi diák, aki olyan helyről érkezett, ami miatt indokolt lehet a vizsgálat elvégzése, haladéktalanul kérje meg erre. Ha pedig azt tapasztalja, hogy erre nem hajlandó, tegye meg a szükséges bejelentést.

Továbbra is az idősek a legveszélyeztetebbek

Menczer Tamás elmondta, az eddigi tudásunk alapján a koronavírus elsősorban az idősebb emberekre veszélyes. Ezért nagyon fontos vigyázni és odafigyelni idősebb szeretteinkre.

“A magyar kormány intézkedései soha nem mások ellen, más ország ellen, más ország állampolgárai ellen, hanem valamiért történik. Jelen esetben a magyar emberek egészségéért” – emelte ki.

Menczer Tamás kiemelte, hogy kettő nap alatt a betegek aránya 53 zázalékkal nőtt, Dél-Koreában 15 százalékkal, Iránban pedig több mint 50 százalékkal nőtt. “Pánikra nincs ok, már csak azér sem, mert a pánik mindig rossz tanávsadó.”

Felhívta a figyelmét a külföldre utazók figyelmét, hogy senki nem tudja, mit hoz a holnap és a célország vezetése milyen döntést hoz. Bármelyik országban előfordulhat, hogy karanténba kerül. Menczer Tamás felhívta a figyelmet a konzuli regisztráció fontosságát ilyen esetekre.

A világ 4 országában hét magyar van karanténban, egyiküknek van pozitív tesztje.

Lakatos Tibor kérdésre elmondta, egyelőre minden egyes rendezvénynél a szervezők felelőssége, hogy megtartják-e a rendezvényt. Úgy gondolja, hogy a továbbiakban javaslatot fognak tenni, ha megkérdezik őket.

Egyelőre olyan javaslatot nem fogalmaztak meg, hogy például koncerteket ne rendezzenek meg az országban.

Müller Cecília kérdésre nem tudta megerősíteni és cáfolni sem azt a sajtóhírt, hogy az ötödik fertőzött fia járt a Szent László kórházban.

Lakatos Tibor elmondta, hogy az első iráni beteg nem követett el bűncselekményt azzal, hogy a tünetek megjelenése után is elment egy buliba, de gondatlan volt.

Forrás: atv.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük