Connect with us

Ez a nap

Havazás – a katasztrófavédelem és a tűzoltók felkészültek

Megosztás

A várhatóan egyre intenzívebbé váló havazás miatt az országban csaknem kétezer tűzoltó áll készenlétben mintegy ötszáz technikai eszközzel – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) kedd reggel.    

Csúszós, jeges utakra, lezárt útszakaszokra és csökkent látótávolságra kell készülni

Hozzátették: ha az időjárási helyzet indokolja, a katasztrófavédelem az érintett megyékben operatív törzset hoz létre és megnöveli a bevethető emberek létszámát.

Kiemelték: csúszós, jeges utakra, lezárt útszakaszokra és csökkent látótávolságra kell készülni, ezért indulás előtt érdemes tájékozódni az aktuális meteorológiai helyzetről és az útviszonyokról. Csak megfelelő műszaki állapotú, a téli időjárási körülményekre felkészített gépkocsival keljenek útra. Akik a tömegközlekedést választják, számítsanak megnövekedett várakozási időre.

Elsőfokú figyelmeztetés a fél országra

Az érvényben lévő meteorológiai riasztásokról itt, az aktuális útviszonyokról pedig a Magyar Közút információs portálján lehet tájékozódni. Ajánlják továbbá a katasztrófavédelem ingyenesen letölthető tájékoztató alkalmazását, a VÉSZ-t. Aki bajbajutott járművet lát vagy segítségre van szüksége, hívja a 112-es segélyhívó számot – írta az OKF.

A havazás veszélye miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat keddre Budapestre, és Pest, továbbá Baranya, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyére adott ki elsőfokú figyelmeztetést.

Azt írták: kedd éjfélig a Dunántúlon és a magasabban fekvő helyeken (nagyjából 250-300 méter felett) jellemzően gyenge vagy közepes intenzitású havazás, havas eső várható. Kedd éjfélig akár 12 centiméternyi friss, tapadó hóréteg is kialakulhat, (délnyugaton és a Dunántúli hegyekben a legnagyobb értékkel). Emellett kisebb körzetekben akár 15 centiméter körüli vagy azt meghaladó hó is hullhat.

Jelentős a bizonytalanság

A Dunától keletre, síkvidéken inkább az eső, havas eső lesz jellemző, amely időnként havazásba válthat. Ezeken a tájakon kedd késő estig inkább csak néhol lehet maximum 1-2 centiméteres hóréteg. Napközben a lehulló hó a legtöbb helyen olvadni fog.

Kitértek arra is, hogy várhatóan péntekig folytatódik a vegyes csapadék, a Dunántúlon és a magasabban fekvő helyeken gyakran havazással, ott szombat reggelig több helyen jelentős vagy vastag (akár 20-40 centiméternyi) hótakaró is kialakulhat, ugyanakkor megjegyezték: a helyzet „jelentős bizonytalansággal terhelt”, ezért érdemes a szokásosnál gyakrabban tájékozódni az aktuális és várható időjárási viszonyokról.

Megkezdte működését az országos törzs

A rendkívüli időjárás miatt kedd reggel nyolc órakor megkezdte működését az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) országos törzse és az érintett megyei főkapitányságok csapatszolgálati törzse – jelentette be sajtótájékoztatón a rendőrség illetékese.

Lakatos Tibor ezredes, az ORFK Rendészeti Főigazgatóság Közrendvédelmi Főosztályának vezetője elmondta: a törzsek teendője a havazással kapcsolatos rendőri feladatok koordinálása, mivel a következő két napban intenzív havazás várható a dunántúli megyékben.

Jelezte: eddig csak a 82-es úton kellett korlátozni a 7,5 tonnánál nehezebb járművek forgalmát, ugyanakkor Vasban a hó már megnehezítette a közlekedést, Zalában és Somogyban pedig nagyon intenzív a havazás és az előrejelzések alapján hosszan tart majd.

Jelenleg az országban nincs olyan helyzet, amely komolyabb rendőri beavatkozást igényelne – jelentette ki, hozzátéve, az intézkedések célja, hogy a helyzetet rosszabbra fordulása esetén is kezelni tudják.

Figyelnek rá, hogy egy útlezáráskor is célba érjen az orvosi segítség

Lakatos Tibor közlése szerint a rendőrök egyszerre figyelnek az autópályára, az autóutakra, a főutakra, a kiemelt utakra – ennek részeként reggel nyolc órától folyamatosan figyelik az utakon uralkodó állapotokat –, valamint a lakosságra, különös tekintettel az egyedül vagy nehéz helyzetben élőkre.

Tájékoztatása szerint az országos törzs kapcsolatot tart majd az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal, az Országos Meteorológiai Szolgálattal, az autópályák, közutak kezelőivel, az önkormányzatokkal, a közterületek rendjének fenntartásában velük együttműködő civil szervezetekkel, kiemelten a polgárőrséggel, akárcsak a közterület-felügyeletekkel és a rendészeti feladatot ellátó szervekkel.

Szólt arról is: ha a rendkívüli időjárás miatt utakat kell lezárni, akkor arra is figyelemmel lesznek, hogy az egészségügyi segítség ennek ellenére célba érhessen. Arra az esetre, ha az autópályák forgalmát korlátozni kell, már felmérték a várakozásra alkalmas pihenőhelyeket, és kapcsolatban állnak a horvát és szlovén társszervekkel, felkészülve egy esetleges ottani közlekedési korlátozás itt jelentkező hatására.

Árokba csúszott járműveket mentettek a tűzoltók országszerte

Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője közölte: huszonöt esetben kellett beavatkozniuk a havazás miatt bekövetkezett balesetek, károk miatt a tűzoltóknak. Lezárt út, elzárt település azonban nincs az országban.

Mint elmondta, Vas megyében egy kamion fennakadt az útpadkán, a 86-os úton Nádasd közelében, egy másik pedig árokba csúszott. Kőszeg és Horvátzsidány között két autó ütközött össze, a balesetben hárman megsérültek. Celldömölknél egy élelmiszert szállító kisteherautó borult föl.

Veszprém megyében a 77-es út Tapolca és Monostorapáti közötti szakaszán egy személygépkocsi és egy menetrend szerint közlekedő autóbusz ütközött össze, Zánka térségében, a Tagyon felé vezető úton pedig egy nyerges vontató csúszott az útpadkára. Pécsely és Barnag között egy autóbusz lesodródott az úttestről, míg Külsővat belterületén villanyoszlopnak ütközött egy irányíthatatlanná váló autóbusz.

Győr-Moson-Sopron megyében, Dunaszentpál közelében, egy autó árokba hajtott és fának ütközött, az egyik utas könnyebben megsérült. Lesodródott az útról és az árokba borult egy személykocsi az M1-es autópálya Budapest felé vezető oldalán, Lébény közelében. A 82-es úton Veszprémvarsánynál keresztbe fordult egy kamion, teljesen elzárva az utat egy időre a forgalom elől.

Baranya megyében a Mecsekben közlekedő buszjáratok rövidített útvonalon járnak. Zala megyében egy személyautó félig az oldalára borulva az árokba csúszott a 74-es úton, Csatár térségében. Tolna megyében Dombóváron egy autóbusz, Kisvejke és Mucsfa között pedig egy kamion csúszott árokba. Csongrád megyében a 43-as út 35-ös kilométerénél megcsúszott és árokba borult egy autó. Fejér megyében Mór és Bakonycsernye között egy személygépkocsi csúszott az árokba és a tetejére borult.

(Forrás: MTI)

Szerző

Click to comment

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük