Connect with us

Banánköztársaság

Tóni és Cili: illiberál lóvé sztori – Rab László szerint a hét…..

rab
Prev1 of 3
Use your ← → (arrow) keys to browse
Megosztás

Amikor túl nagy a belpolitikai katyvasz, a minielnök régi jó szokás szerint előveszi a tőle jobbra álló szélsőjobbos hazardőröket, akiknek az a feladatuk, hogy ingereljék az ellent. És a mini középre tud kicsit sasszézni ilyenkor mindig. Ez történik most is, a Borkai Picture Show feledtetése elkezdődött. Rab László szürreál összefoglalója.

Sörénye se, farka nincs neki

Szarban van a palacsinta, elveszett bépé és elment Jászberény (de még hogy! a 14 szavazatnyi különbségből néhány hét alatt 3500 lett, Cumi utca 7 szám, az ország fideszútálati mutatója emelkedett!). Valamit gyorsan ki kellett találni. Jöjjön Novák a Horthy-lóval, Budaházyt rendeljék az Aurórához, mozgósítsuk kissé a széljobbot, lássa a nép, hogy ha nem vagyunk, milyen elmeháborodottak jöhetnek utánunk. A Seggem és környéke típusú lapok közben útálkozzanak az ellenzéki töketlenkedéseken (Zugló, kocsikázó Karigeri stb.), Győrben is kezdjünk hozzá a sikamikához, nehogy úgy járjunk, mint Jászberényben.

Apropó Horthy. Eörsi István Tengerész Mukinak szólította a kenderesi újratemetés idején, ’93-ban, mikor darutollas barátaink újra és újra nyálazni kezdték a kormányzó úr múltját. „A fehér ló már régóta csontváz – írta Eörsi a Ballada című versben –, sörénye se farka nincs neki, lovasa rajta zörögve pompáz, csapkodják csontját érmei. Mostantól kezdve, akárcsak régen, megnyerünk minden háborút, Tengerész Muki trappol az égen, az övé minden víziút.”

Az író szerint a Horthy-rendszer „a társadalmi viszonyoknak az a megmerevedése, mely a magyar társadalom alakulását 1514 óta jellemzi, a huszonöt éves ellenforradalmi kormányzás egész ideje alatt, a Szálasi-uralmat is beleértve, tökéletesen változatlan maradt…paraszt és szolgabíró, szolgabíró és miniszter, úr és proletár gazdasági, társadalmi és emberi viszonylatai lényegükben nem változtak semmit.”

A rosszbűzű antiliberális pecsenyét, amelyet Csurka és Csoóri kezdett sütögetni, most a mini tálalja fel „poshadt antikommunista szószban”. Ahhoz, hogy Horthy lovát jobban szemügyre vegyük, sajtóra és modern nyilvánosságra lenne szükségünk, de hát azt a mini lerohasztotta, és létrehozta a pártállami típusú sajtóbirodalmi hálózatot, amelyben Tengerész Muki útja sokkal egyszerűbbnek tűnik, mint 1993-ban.

A ló néz, ezzel poénkodtatok? – kérdezheti Orbán. Hát majd mutatok én nektek olyan lovat, hogy abba belenyekkentek.

Szerző

Prev1 of 3
Use your ← → (arrow) keys to browse

Click to comment

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük