Connect with us

Blogbazár

Lendvai Ildikó: forradalom a kolera idején

március15
Megosztás

Előszedtem ugyan a kokárdát a varródobozból, de ez a március 15-e nem lesz túl vidám. Járványveszély van, az ünnep helyett inkább ezen jár az eszünk.

De a járványnak nagyon sok köze volt a forradalomhoz és a szabadságharchoz is.

Akkor a kolerának. 1831-ben egyszer már megtanult félni tőle az ország: sokszázezer embert vitt el. 1848-49-ben újra jött. Van, aki azt mondja:

három ellenség győzte le a magyar forradalmat, az osztrákok, az oroszok és a kolera.

Akkor még nem fedezték fel a fertőző betegségek kórokozóit, abban sem voltak biztosak, hogy ragályos. Így a betegeket sokszor otthon ápolták -amúgy is a sebesült honvédek töltötték meg a kórházakat-, ezért egész családok pusztultak el. Csatornázás nem volt, szervezett szemétszállítás se. Még Pesten is a többség tisztítatlanul itta a Duna vizét. 200-250 ezren betegedtek meg, és közel felük meghalt.. (Összehasonlításként: a szabadságharc csatáiban 25-30 ezren estek el.)
Az egyetlen szerencse, hogy a védelem akkor kitűnő emberek kezében volt. Maga Kossuth is tudta, miről van szó: 1831-ben megyéjében „kolerabiztos” volt.

Klauzál Gábor minisztériuma volt felelős a közegészségügyért,

aki azonnal megalakította az „Országos Choleraügyi Választmányt”, és eszébe sem jutott, hogy ne orvosok legyenek a tagjai. A „Magyarország főorvosa” címet Bugát Pál, a tekintélyes tudós-orvos, az Akadémia tagja viselte, a szabadságharc leverése után egy ideig bujdosnia is kellett. (Remek ember volt, nemcsak szavakban hazafi. Mivel saját gyereke nincs, nyolc szegény csángó magyar fiút nevelt és taníttatott.) Azonnal felvették a megyei főorvosokkal a kapcsolatot, felmérték a kórházak állapotát, az orvosok, ápolók létszámát. Ahol nem volt patika, ott az orvosoknak osztottak ki gyógyszereket..
Végül a kolera még a szabadságharc végébe is beleszólt. Az orosz cári seregben is kitört a járvány, ők 20 ezer halottat vesztettek. Állítólag Világos után ezért vonultak ki olyan gyorsan az országból. Márquez híresen szép regényének a címe: Szerelem kolera idején.

Peches nép vagyunk:

nálunk történelmi próbatétel, harc volt kolera idején. A halálos járvány közben folyt az élet-halál küzdelem a szabadságért.

Legyünk büszkék ük-ükszüleinkre: minden hőstettük duplán számít.

Forrás

Szerző

Click to comment

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük