Connect with us

Kerítésen innen

Galló Istvánné: rendszerszerűen zsigereljük ki a gyerekeinket

Megosztás

Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezete elnöke a Klubrádió Reggeli gyors műsorának volt a vendége. Az interjú legérdekesebb gondolatait szedtük olvasóink számára egy csokorba. Így azok számára is elérhetőek a szakszervezeti vezető súlyos állításai, akik nem tudják fogni a Klubrádiót.

Gallóné emlékeztetett, hogy a Nemzeti Pedagógus Kar által elfogadott Etikai kódex etikai eljárást helyez kilátásba méltatlan magatartás esetén, ezt pedig akár egy nyilatkozat is kimerítheti:

„A pedagógusok szabad véleménynyilvánítását a szakképzési hivatal letiltotta, de én azt gondolom, hogy a pedagógus merje kimondania véleményét. Ezt annak ellenére mondom, hogy Magyarországon egy olyan rendszer épült ki, ami nagyon keményen fogja, és rövid pórázon tartja a pedagógusokat”

Gallóné meggyőződése, a pedagógusoknak végig kell gondolniuk, hogy milyen mintát adnak a gyerekeknek, ha magukban tartják a véleményüket:

„A pedagógustársadalom akkor hallgatott, mert rettentő módon meg van félemlítve. De nem lehet örökké félni, nem lehet örökké csak hallgatni”

Galló Istvánné szerint nem rúghatnak ki senkit csak azért, mert elmondja a véleményét, ehelyett attól tartanak a pedagógusok, hogy el fogják lehetetleníteni az életüket:

„Nem csak az igazgató, a kollégák is hozhatnak olyan helyzetbe egy tanárt, hogy idegesen, gyomorgörcsben járjon dolgozni, mert nem érzi azt a biztonságot, ami ahhoz szükséges, hogy egyáltalán tanítani tudjon”

A szakszervezeti elnök szerint, a demokráciát a gyerekeknek otthon és az iskolában kell megtanulniuk, ehhez a tantestület jó vagy rossz mintát is tud mutatni. A gyerek az iskolában tanulja meg, felnőtt korában hogy legyen demokrata, a kérdés az, a mai iskolarendszer ehhez hozzásegíti-e:

„A válasz egyértelműen nem, mert a hatalom, az nem tud demokratikus gondolkodású fiatalokat nevelni”

A magyar közoktatással legnagyobb problémájának tartja, hogy a pedagógusoktól olyat várnak el, ami nem az iskola dolga. Úgy látja, hogy a gyerekek problémáit a családi körülmények, a szegénység, a munkanélküliség, a lyukas szociális háló okozza és mindenki az iskolától várja a megoldást, pedig ezeket más vonalon kellene rendbe tenni, mert az iskola soha nem fogja tudni megoldani a gyerekek egyéni problémáit, ráadásul nem csak a szegény családból érkező gyerekeknek vannak gondjaik:

„A szülők nem tudnak elég időt tölteni a gyerekeikkel, a család elvesztette a funkcióját, már nem neveli a gyereket és az iskolától várja a megoldást”

A PSZ elnöke is úgy látja, hogy bizonyos feladatokat át kell vállalnia az iskolának, de az ehhez szükséges személyi és tárgyi feltételeket meg kell teremteni. A pedagógusok mellett olyan segítőket, például pszichológusokat, szociális munkásokat kell alkalmazni, akik át tudnák venni azokat a feladatokat, amiket a pedagógusok sokszor eredménytelenül próbálnak ellátni. Ugyanakkor, sok változtatásra van szükség ahhoz is, hogy a gyerekek jól érezzék magukat az iskolában.

„A gyerekeinkről van szó, az senki számára nem lehet közömbös, hogy a hat éves gyerek reggel nyolctól négyig ugyan abban a padban ül, vagy hogy a kamaszoknak harmincnyolc órájuk van. Rendszerszerűen zsigereljük ki a gyerekeinket”

Galló Istvánné szerint a pedagógusok megítélése nagyon szélsőséges Magyarországon, vagy nagyon szeretik őket, vagy nagyon haragszanak rájuk, és olyan elvárásokat támasztanak feléjük, amiknek nem mindig tudnak megfelelni, erről viszont nem ők tehetnek:

„A közoktatás ügye nem a pedagógusok ügye, hanem elsősorban a társadalom, a szülők ügye, hogy mi lesz a gyerekekkel az iskolában”

Kitért arra is, hogy amikor a szakszervezetek és a civilek akciókat csináltak, azt rengetegen támogatták, de szerinte, ha egy sztrájk sokáig tartana és a szülőknek kellene hetekig vigyázniuk a gyerekekre, már nem biztos, hogy melléjük állnának.

„A magyar táradalom nem ismerte fel, hogy a tiltakozás a gyerekekért szólt és miattuk kellett volna mindenkinek odaállnia. A társadalom még nem érzett rá a szolidaritás fontosságára és nem tudja, hogy milyen hatalmas nagy ereje van”

https://varosikurir.hu/tankerulet-kommando-lemondatta-sikeres-iskolaigazgatot-kellett-helye-egy-csokosnak-az-szeke-meg-nem-inog-biztos/

https://varosikurir.hu/szakkepzo-iskolak-sajto/

https://varosikurir.hu/kormanyzati-tanarlenyulas/

Szerző

Click to comment

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük