Connect with us

Kerítésen innen

Hungarikum az egész világ!

Megosztás

Sose lesz ennek vége! – gondoltam, amikor ma megláttam az Agrárminisztérium közleményét. Nagy István agrárminiszter a Hungarikum Bizottság 25. jubileumi ülésén bejelentett egy sor terméket, hagyományt és jelenséget, amik egytől-egyig bekerültek a Hungarikumok Gyűjteményébe és/vagy a Magyar Értéktárba.

Se szeri, se száma már az ún. hungarikumoknak

A Hungarikum Bizottság idei első ülésének döntése értelmében a jövőben a gyűjteményt gazdagítja a csíksomlyói pünkösdi búcsú és kegyhely, amely az összmagyarság egyik legjelentősebb vallási ünnepe, a nemzeti összetartozás jelképe. A bizottság a mai döntésével a klasszikus magyar szablyavívás hagyományát, a magyar kardiskola alapját, mint kiemelkedő jelentőséggel bíró nemzeti értéket is a hungarikumok közé emelte.

Már a tiszavirágzás is hungarikum

A hungarikumok közé frissen bekerült, látványos rajzása révén közismert kérészünk, a tiszavirág védett természeti- és tájérték, nem csak hazánkban, de világviszonylatot tekintve is egyedülálló. Nagy István tárcavezető a szőregi rózsatőt méltatva elmondta, hogy fagytűrő képessége, hosszan tartó virágzási periódusa és sziromlevelei színjátékának intenzitása miatt is egyedülálló minőséget képvisel, méltán ismert és elismert exportcikkünk.

Ez aztán az igazi vegyes felvágott,

van itt minden, mint a csíksomlyói búcsúban! Kegyhely és szablyavívás, tiszavirágzás és rózsatő. Csak győzzük követni!

Mivel már 75 tétel van a Hungarikumok Gyűjteményébe nyugodtan kijelenthetjük, hogy egyre jobban inflálódnak a hungarikumok.

Lassan bármi felkerülhet a listára. Nézzük csak, legyen mondjuk hungarikum a tihanyi visszhang (akkor is, ha már elromlott).

Gondolták volna, hogy hungarikum a „ILCSI Szépítő Füvek natúrkozmetikai termékek„, „KÜRT adatmentés” és a „Karcagi birkapörkölt” is. Még ennél is kacifántosabb a Magyar Értéktár története.

Hét új tétellel bővült a Magyar Értéktár

A bizottság a Magyar Értéktárba vette a hajdúnánási szalmafeldolgozást, mint tradicionális háziipari tevékenységet. Nemkülönben az 1568-as vallásszabadság törvényt, a Tavaszi emlékhadjáratot, az újfehértói fürtös meggyet és a beregi keresztszemes hímzést.

V. Németh Zsolt, a kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztos a Magyar Értéktár új elemeit méltatta. Elmondta, hogy a magyar járműkultúra egyik legjelentősebb felfedezése, a „kocsi kocsi”, egy olyan magyar eredetű megoldás, amely már 500 évvel ezelőtt is a közúti közlekedés kényelmét és gyorsaságát növelte.

Az aracsi templomrom és az aracsi kő kapcsán kiemelte, hogy a XII. században épült templom romos állapotában is fenséges látvány, amely a bácskai magyarság jelképévé és nemzeti zarándokhelyévé vált.

A Balatonfüredi Anna-bált méltatva hangsúlyozta, hogy a minden évben az Anna naphoz legközelebbi szombaton megtartott Anna-bálok a 19. században az ország legelőkelőbb összejövetelei közé tartoztak, ahol a haza legjelesebb művészei, politikusai, közéleti szereplői is találkoztak és mai napig kultúrtörténeti jelentőségű esemény.

A Hungarikumok Gyűjteményébe jelenleg 75 érték, tartozik míg a Magyar Értéktárban található kiemelkedő nemzeti értékek száma 175-re emelkedett.

csütörtök

Szerző

Click to comment

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük