Connect with us

Ez a nap

Záporok, zivatarok, csontig hatol a „nedves-október” – orvosmeteorológia

zivatar
Megosztás

Pártai Lucia, annak idején az azóta meghalt férjével, a méltán legnépszerűbb magyar meteorológusával Aigner Szilárddal alapította az EUMT oldalt. A Város Kurír is hozzájuk fordul ha informálni karja olvasóit, hogy záporok, hőguta, vagy fagy van kilátásba. Most is ezt tettük.

Szerdán hidegfront érkezik erősödő északi széllel, lehűléssel

Borús időben nyugat, délnyugat felől kelet felé terjeszkedő, kiadósabb esőket, záporokat adó csapadékmező keresztezi az országot a nap folyamán. Délelőtt főként a Tisza vonalától nyugatra esik, keletebbre csak egy-egy zápor, zivatargóc alakul ki. Délutántól keleten is egyre többfelé ered el szórványos, időszakos esők, záporok formájában. A keleti határvidéken zivatar is kialakulhat. A nyugati országrészben a késő délutáni, esti órákban szűnnek meg az esők, záporok.

Éjjel kelet felé vonul a csapadékmező, nyugat felől csökken a felhőzet. A középső országrészben nagyjából éjfélig kell számítani időszakos esőkre, míg a Tiszántúlon még a hajnali, reggeli órákban is eshet helyenként. Élénk, sokfelé erős északnyugati szél fúj.

Csütörtökön eleinte élénk, többfelé erős, délután gyengülő szél fúj. Nyugaton már reggel, keleten, a délelőtt folyamán süt ki várhatóan a nap. Ott reggel még felhős időre, elszórtan gyenge esőkre van kilátás.

Éjjel többnyire gyengén felhős, csillagfényes lesz az égbolt, északnyugaton, északon lehet mérsékelt felhőzet. Számottevő eső ott sem valószínű. Gyenge légmozgás mellett hajnalra párásság, foltokban köd képződik.

A hőmérséklet jellemző átlaga (oC):

szerda reggel 10 – 14,

szerda délután nyugaton 13 – 16, keleten 16 – 20,

csütörtök reggel 6 – 13,

csütörtök délután 15 – 19 fok körül alakul.

Pénteken csapadék- és frontmentes, változóan napos-felhős, szűrt napsütéses, reggel kissé párás idő most a legvalószínűbb.

Szombaton sem várható front a térségbe. Nyugodt, szélcsendes, reggel, délelőtt kissé párás, zömében mérsékelten felhős, délután már szakadozottabban felhős idő ígérkezik bujkáló, szűrt napsütéssel.

Vasárnap, északnyugat felől megközelítheti az országot egy hidegfront felhőzete. Nyugaton élénkebb szél támadhat, és felhősebb időben elszórtan előfordulhat gyenge eső is, míg keleten napos, szűrt napsütéses, szélcsendes idő a valószínűbb. Estétől kiadósabb csapadék érkezhet nyugat felől.

Hétfőn várhatóan északnyugat felől kelet felé terjeszkedik a hidegfront. Erős szelet, lehűlést, esőket hoz.

Orvosmeteorológia

A mai naphidegfront hoz borús, szeles időt és csapadékot. A csapadékos idő a mozgásszervi betegek állapotát ronthatja. Nemcsak a krónikus reumatológiai betegek, hanem a korábbi csontsérülések is érzékenyek lehetnek. Ízületi- és csontfájdalmaik fokozódhatnak. Leginkább derék- és csípőtáji fájdalom jelentkezhet, de a különösen nőket érintő kézízületi gyulladás is fellángolhat. A tünetek megelőzésére ajánlott a réteges öltözködés, az érzékeny területek nedvességtől való védelme, különösen, hogy az eddigi magasabb nappali hőmérséklet miatt hajlamosak vagyunk az évszakhoz képest alulöltözködni. (EUMET)

záporok

Szerző

Click to comment

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük