Connect with us

Kerítésen innen

Püspökké választották Balog Zoltánt!

balog-
Megosztás

Balog Zoltánt választotta püspökévé a Dunamelléki Református Egyházkerület – írta a Parokia.hu az egyházkerület választási bizottsága november 5-ei szavazatszámláló ülése után. A korábbi miniszter egyházi megbízatása hat évre szól.

Idén a Magyarországi Református Egyház (MRE) mind a négy egyházkerületében jelölő közgyűléseket tartanak,

amelyek végső célja az egyházkerületek (Dunamelléki, Dunántúli, Tiszainneni és Tiszántúli) püspök- és főgondokainak megválasztása. Két kerület, a Tiszáninneni és a Dunamelléki élére biztosan új püspök kerül, Csomós József és Bogárdi Szabó István ugyanis már a harmadik ciklusát tölti, ez a maximum (háromszor hat év), amit a zsinati szabályok megengednek.

Mindkét kerületben ketten-ketten indulnak a püspöki címért,

a Dunamellékiben különösen érdekes a helyzet, itt az Emmi volt minisztere, Balog Zoltán, illetve dr. Balla Péter, a Károli volt rektora kapott jelölést. A két püspökjelöltet és a Dunamelléki főgondnok-jelöltjeit szeptember közepén jelentette be a választási bizottság. A püspökjelöltek, Balla és Balog mellett a főgondnoki címre is ketten jelentkeztek, a dr. Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára, illetve a főgondnoki tisztséget eddig is betöltő Veres Sándor. A bizottság a jelöltek közötti százalékos arányokat az eddigi évektől eltérően idén nem közölte, hogy

“ne befolyásolja ezzel a választás menetét”.

(Ki a püspök és ki a főgondnok?

A püspök az egyházkerületi főgondnokkal közösen felügyeli az egyházkerülethez tartozó egyházközösségeket, egyházmegyéket és egyházi tisztségviselőket. Végrehajtója az egyházkerületi tanácsnak és közgyűlésnek, illetve a Zsinat határozatainak: a püspökséggel pedig automatikusan tagja az egyházkerületi közgyűlésnek, tanácsnak, az espergondnoki értekezletnek, a Zsinatnak, Zsinati Tanácsnak, és a Zsinat Elnökségi Tanácsának is. A főgondnokkal együtt az egyházkerületi közgyűlést hívja össze és vezeti, felügyeli az egyházkerület területén lévő tanintézményeket, műemlékeket, illetve felügyeli az egyházkerület hivatalait és pénztárait, kezeli a megállapított költségvetést. A főgondnok a püspök elnöktársaként felel ugyanezekben a hatáskörökben, közösen képviselik az egyházkerületet. (Forrás: a Magyarországi Református Egyház alkotmánya))

Szeptember elején jelentették be

a Hold utcai felekezet „Colloquium, fratres” elnevezésű beszélgetéssorozatának szervezői, hogy Balog Zoltán ajánlják a Dunamelléki Egyházkerület élére. Pár nappal később a HVG írt arról, hogy Balog nevének a felmerülését páran nem vették jó néven a református egyházból, ezért megkeresték a Károli Gáspár Református Egyetem előző rektorát, dr. Balla Pétert, hogy szálljon versenybe a püspökségért, hiszen ő már korábban is indult jelöltként a pozícióért. A lap információi szerint a Ballát felkereső reformátusok azt szerették volna, hogy

“ne telepedjen rá még a mainál is jobban a politika a magyarországi református egyházra”.

írta a Telex.

Ezt valószínűleg Balog olyan jellegű mondásai miatt is gondolhatták, mint hogy:

“Jézus Krisztus jobb, szebb és erősebb a Momentumnál és a Fidesznél is.”

– ez hangzott el ugyanis Balog Zoltán korábbi Emmi-miniszter szájából a Dunamelléki Református Egyházkerület püspökjelölti vitáján, miután megkérdezték tőle, nem fél-e a politika és az egyház összekeveredésétől abban az esetben, ha megnyeri a választást.

A korábbi politikus ugyanis a református tisztújítás évében püspöki babérokra tört a kormánytól amúgy sem messze álló egyházban:

zsinati szabálymódosítással és állami pénzek ígéretével kampányolt.

A korábbi politikai közszereplő, Balog 2019-ig nem is felelt meg a püspökjelölti kritériumoknak,

a választási törvény ekkor ugyanis úgy szólt,

püspökké és egyházkerületi lelkészi főjegyzővé jelölhető, aki legalább tízévi folyamatos önálló lelkészi szolgálattal rendelkezik.

Habár Balog tízévi önálló lelkészi szolgálattal rendelkezik ugyan, de az nem folyamatos,

így a 2019-es tavaszi zsinaton a folyamatos szót törölték,

a HVG pedig már ekkor azt írta, hogy a református egyházban kész tényként kezelik, hogy Balogból püspök lesz. A Népszava már szeptember végén arról írt, hogy

Balog kétharmados előnyben van Ballával szemben, a volt miniszter a lap egyházon belüli információi szerint zsebében tudhatta már előre a győzelmet.

A püspökké válás még nem a csúcs:

hosszabb távon akár az MRE zsinatának lelkészi elnöke is lehet, az eddig Bogdán által betöltött tisztséget ugyanis a négy egyházkerület püspökei közül fogják pótolni.

A teljes cikket ide kattintva olvashatja.

Hit

Szerző

Click to comment

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük