Ontja közpénzünket az Orbán-kormány a református gyülekezetnek

A legutóbbi parlamenti választások óta 29 milliárd forintot tett ki azoknak az egyedi kormányzati támogatások összege, amelyek kedvezményezettje valamelyik református gyülekezet volt – írta a hvg.hu.

Látványosan megnőtt az utóbbi években a kormányfő felekezetének,

a reformátusoknak juttatott állami támogatás. A G7 portál kiszámolta, hogy

egy főre vetítve a reformátusok ma már kétszer akkora állami támogatást tudhatnak magukénak, mint a katolikusok.

Csak egy példa a sok közül a rákoscsabai református egyházközség, a Mennybemenete templomának építtetője, amely két éve 520 millió forintos egyedi támogatást kapott az Emberi Erőforrások Minisztériumából. A kabinet a múlt év utolsó napjaiban ismét egyedi támogatást, ezúttal 920 millió forintot szavazott meg a Makovecz Imre által tervezett szakrális épület megvalósításához, amelynek alapkövét 2009-ben még maga a tervező tette le.

2015 óta egyébként 108 olyan kormánydöntés született,

amely a „rendes” költségvetési támogatáson felül pluszpénzeket juttatott a református közösségeknek – a templomépítéstől kezdve az ingatlanok felújításán és a turisztikai fejlesztéseken át a „forrásszükségletek” kielégítéséig. De jutott pénz honismereti táborok szervezésére is a református lelkészek közreműködésével, akiket Kövér László házelnök a felekezet augusztusi szárszói konferenciáján gyávasággal vádolt, mondván: nem elég bátran megmondani a híveknek, hogy miként kell

„jófelé szavazni”.

A legutóbbi parlamenti választások óta 29 milliárd forintot

tett ki azoknak az egyedi kormányzati támogatásoknak az összege, amelyek kedvezményezettje valamelyik református gyülekezet volt a HVG számítása szerint.

Ez az összeg szinte forintra megegyezik azzal, amennyivel az Orbán-kormány az idén ősszel Budapesten sorra kerülő katolikus világtalálkozó, az Eucharisztikus Kongresszus megrendezését 2016 óta támogatta.

Hogy mindezzel mi lehet Orbán célja, a HVG e heti lapszámában, valamint a HVG360-on olvashatja el.

2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük