Connect with us

Orosz-ukrán háború

Háborús napló 41. – Tragédiába fulladt kimenekítési kísérlet – Cikkünk folyamatosan frissül

Megosztás

Tegnap lelőttek az oroszok egy ukrán Mi-8-as helikoptert Mariupol körül, amely állítólag az ukrán Azov nemzeti gárdaegység vezetőit próbálta kimenteni a körülzárt városból. Egyre elkeseredetteb a háború.

Megosztás

Tegnap lelőttek az oroszok egy ukrán Mi-8-as helikoptert Mariupol körül, amely állítólag az ukrán Azov nemzeti gárdaegység vezetőit próbálta kimenteni a körülzárt városból. Egyre elkeseredetteb a háború.

Tragikus kimenekítés

Szombat: 06-20 Tegnap lezuhant egy ukrán Mi-8-as helikopter Mariupol körül. Oroszbarát források azt írják: a gép a többnyire szélsőjobboldali harcosokból álló Azov zászlóalj vezetőit próbálta kimenekíteni Mariupolból. A helikopter állítólag bejutott a városba, visszaúton lőtték le.

 

Más, semleges / ukránbarát források szerint „sérülteket” hozott el a helikopter Mariupolból. Többnyire az Azov nemzeti gárda harcosai védik a várost, ezért abszolút nem zárható ki, hogy tényleg azovosokért ment a gép. Mivel Mariupol teljesen körül van zárva az orosz haderő, a szakadárok és csecsenek által, ezért kifejezetten merész művelet volt egy helikoptert küldeni a területre. Elképzelhető, hogy tényleg az Azov vezetőit próbálták kihozni, ezért vállalták be a veszélyes akciót.

Utoljára 20 órája adtak magukról életjelet az Azov vezetői Mariupolból, de nem szokatlan, hogy hosszabb hiátusokat tartanak a háborús konfliktus miatt, úgyhogy ez semmit nem jelent.

Az Azov-különítmény főparancsnoka később videóüzenetben tagadta, hogy megpróbálták volna elhagyni Mariupolt. Ő láthatólag még él, viszont helyetteséről, a “Kalina” fedőnevű parancsnokról, aki eddig sokkal aktívabb volt a közösségi médiában, tegnap óta nincs hír.

Borzalmas recesszió vár Ukrajnára

Szombat: 03-10 Az utóbbi hetek háborús viszonyai közepette az állami tisztviselők egyre gyakrabban foglalkoznak az ukrán gazdaság további sorsának kérdéseivel, írja a hvylya.net. Az ukrán gazdaság alappillérei az exportorientált ágazatok, mint a mezőgazdaság, a metallurgia és az IT. A portál szerint nehéz megjósolni, mi lesz a háború végkimenetele, de az már most világos, hogy a legoptimálisabb végkifejlet, vagyis a háború gyors befejezése és az orosz csapatok kivonása sem hárítja el a gazdaságot fenyegető hatalmas veszélyt.

A mezőgazdaságban például a háború miatt idén bevetetlen marad a termőföldek legkevesebb 30 százaléka. A még talpon lévő gazdaságoknak nincs elegendő üzemanyaguk, vetőmagjuk, műtrágyájuk. Utóbbi ára ráadásul a múlt évihez képest 60-70 százalékkal drágult. Mindez a terméshozamok jelentős romlását fogja eredményezni. Ám a megtermett és betakarított termés tárolásával és szállításával is problémák lesznek. Ezt a múlt évi termés kapcsán már tapasztalhatják a gazdaságok az orosz blokád alá vett kikötők miatt. Azt is figyelembe kell venni, hogy az ellenséges hadműveletek miatt jelentős területeken odavész a termés, lehetetlenné válik a betakarítás. Az állami hitelek sem sokat segítenek, hisz a gazdák ott maradhatnak termés és bevétel nélkül nyakukon a hiteltörlesztéssel.

Nem várható semmi jó a kohászattól és a fémipar egészétől sem. A fő termékek 80 százalékát adó nagyvállalatokban ugyanis teljesen leállt a termelés. Itt is beteszi az ajtót a logisztika ellehetetlenülése, a teljes bizonytalanság. A külföldi megrendelők pedig sebesen átváltanak más országokra, ha nem kapják meg, amire szerződtek. Az IT ágazat is nehezen éli túl a bombázásokat. Az óvóhelyekre kényszerült szakik ugyanis aligha képesek teljes értékű munkát végezni. Főleg ott, ahol nincs áramszolgáltatás, nem működik az internet. A nyugat e téren is hamar átvált más területre, mondjuk indiai alvállalkozókra.

Mindez az adóbevételek sokszoros elvesztéséhez, a gazdasági egyensúly megbomlásához és a legkedvezőbb helyzetben is hatalmas válsághoz vezeti az ukrán gazdaságot.

Hvylya.net/KH

Munkácsi utca „orosztalanítás”

Szombat: 02-00 A Munkácsi Városi Tanács mai ülésén a képviselők úgy döntöttek, hogy valamennyi orosz politikusról, íróról, művészről elnevezett utcát ukránosítanak. A határozat vonatkozik a Latorca-parti terekre, sikátorokra is. A projektet a történelmi örökség megőrzésével, az utcák elnevezésével és átnevezésével, a települések területén emléktáblák elhelyezésével foglalkozó bizottság dolgozza ki, és a városi tanács elé terjeszti. A képviselők javaslata szerint az utcákat az orosz-ukrán háborúban elesett hősök, a város, a régió, az ország kiemelkedő alakjainak tiszteletére neveznék el.

Minden a háborúról!

Szerző

Click to comment

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük