Etető
A nyár csodája: garnéla, plusz tészta és szaft -Irány a mediterrán világ
Egy kis garnélás tészta, és máris szebb színben látod az életet.
Aki szereti a mediterrán ételeket, annak ilyenkor nyáron elérkezik maga a Kánaán. Hiszen mikor máskor lenne itt az igazi évadja a garnélának és mindannak, amit a Földközi-tenger az asztalunkra tehet, megtoldva a partvidék asszonyainak hozzáértésével és a férfiak étvágyával.
Kezdjük a tészta főzésével!
Sokan azt hiszik, tésztát főzni egyszerű: forró, sós, olajos vízben (akár oda se figyelve) jó hosszadalmas rotyogtatás után lemossuk és kész….. na igen, a szétfőzött, minden finom íztől megfosztott tészta! De nem az igazi „paszta”, mert azt gondosan, végig ellenőrizve a főzés folyamatát, éppen akkor kell leszűrni és FIGYELEM: tilos lemosni, amikor megfelelő állagú, vagyis már nem kemény, de még nem is főtt szét. Capisi? Az alábbi recepthez én a széles metéltet ajánlom.
Vágjunk bele!
Hozzávalók
50 dkg széles metélt
4 ek vaj
4 ek extra szűz olívaolaj
2 fej salottahagyma
2 gerezd fokhagyma
1 csipet paprikapehely
45 dkg garnélarák (tisztított, ma már minden nagyobb élelemiszer áruházlánc forgalmazza )
1,2 dl fehérbor (száraz)
1 darab citrom leve
1/2 marék capribogyó
2 dcl tejszín
5 dkg petrezselyem rusztikusra vágva
só, bors, mediterrán fűszerek
Irány a tűzhely!
Így készül a legfinomabb garnélás tészta, vagy tésztás garnéla, ki tudja!
Egy nagyobb lábasban a csomagon írtaknak megfelelően főzzük a tésztát al dente-re, majd szűrjük le. A salotta- és a fokhagymát vágjuk apró darabokra.
Egy nagyobb serpenyőben közepes lángon melegítsünk 2 evőkanál olívaolajat, majd tegyünk hozzá 2 evőkanálnyi vajat is, várjuk meg, amíg felolvad.
Tegyük bele az apróra vágott hagymát és fokhagymát, morzsoljuk bele a paprikapelyhet, majd pároljuk üvegesre a hagymát nagyjából 3-4 perc alatt.
Tegyük bele a garnélát, sózzuk, borsozzuk, majd pirítsuk 2-3 percig. Vegyük ki a rákokat a serpenyőből, tegyük félre.
Öntsük a citromlevet és a bort a serpenyőbe, várjuk meg, amíg felforr és a hagymák kicsit lepirulnak. Olvasszuk fel a maradék két evőkanál vajat és olívaolajat a serpenyőben, forraljuk össze az egészet a tejszínnel és az aptóra vágott capribogyóval,.
tegyük bele a tésztát, a rákokat és a tetejére a petrezselymet, forgassuk össze.
Azonnal tálaljuk.
Jó étvágyat!
(Az eredeti recept: Sóbors.)
Friss!
- Ukrajnát felosztani nem kell félnetek…. – Amerika így zárná le a háborút
- Hadházy: Orbán ilyen jóságos, vagy a Matolcsy-klán túl sokat tud az Orbán-klánról?
- Kocsis Máté, mint egy kocsis… – Válaszadás helyett személyében támadta az Önt is képviselő újságírót
- Hitelminősítő: az Orbán-vezette Magyarország egy döntésre van a bóvlitól
- Szombati horoszkóp – Lépj a tettek mezejére!
Szerző
Friss
- Ukrajnát felosztani nem kell félnetek…. – Amerika így zárná le a háborút
- Hadházy: Orbán ilyen jóságos, vagy a Matolcsy-klán túl sokat tud az Orbán-klánról?
- Kocsis Máté, mint egy kocsis… – Válaszadás helyett személyében támadta az Önt is képviselő újságírót
- Hitelminősítő: az Orbán-vezette Magyarország egy döntésre van a bóvlitól
- Szombati horoszkóp – Lépj a tettek mezejére!
- Vogel Evelin a stelázsi mélyéről újra a NER szolgálatában – ‘Visszatértem!’
- Érdekes lehet a vasárnapi ebéd… – Sulyok Tamás lánya és veje is aláírta a Nemzetközi Büntetőbíróság melletti állásfoglalást
- Netanjahu az orbáni úton – A háború befejezését sürgető 8200 katona ‘maroknyi nyugdíjas, kártékony gaz’
- Szent-Iványi István: pánikroham és habzó száj
- Április mázlistái, avagy a bűvös 4-es – Aktuális karma-horoszkóp